Fotó: megvan a titokzatos tűzgömb két darabja

2012. április 26., csütörtök, 13:53 • Utolsó frissítés: 2012. április 26., csütörtök, 14:46
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Az Egyesült Állam területe felett a hét végén felrobbant hatalmas "tűzgömb" két darabkáját találták meg Kalifornia északi részén, a Sierra Nevada hegység lábánál.

"A darabok egyenként 10 gramm súlyúak" - jelentette be John T. Watson, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) geofizikai és bolygófizikai intézetének professzora, aki szerint további leletekre lehet számítani. A megsemmisült meteor darabkái 16 kilométer hosszúságú sávban szóródhattak szét. A szakértők szerint a lángoló meteor a Naprendszer keletkezésének idejéről, 4-5 milliárd évvel ezelőttről származik.

Bill Cooke, az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA meteorszakértője a minibusz nagyságú égi jövevény súlyát 70 tonnára becsüli. A meteor azonnal felrobbant, amint a Föld légkörébe ért, a jelenséget a kaliforniai Sacramentótól Las Vegasig, illetve Nevada egyéb részein is észlelték. Pusztulásakor akkora energia szabadult fel, mint 5 kilotonnás robbanáskor. (A Hirosimára ledobott amerikai atombomba 15 kilotonnás volt.)

Robert Ward egy parkban talált rá az egyik darabra

Fotó:

Becslések szerint a meteoritok óránkénti 80 ezer kilométeres sebességgel érnek a légkör felső rétegeibe. A kőzet és a levegő között olyan erős a súrlódás, hogy a meteor egyszerűen elpárolog - érzékeltette Tim Spahr, a Harvard Egyetem kisbolygókutató központjának igazgatója. Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának (Near-Earth Object Program Office) a vezetője szerint ekkora méretű meteor legfeljebb évente egyszer ér a Föld légkörébe, többségük azonban az óceán vagy lakatlan vidékek fölött robban fel. A felrobbant meteor nem szerepelt a Föld közeli objektumok listáján.

"Sok millió hasonló objektum van, amelyekről nincs tudomásunk, hiszen ezek túl kicsik az észleléshez, csak akkor vesszük észre ezeket, amikor az orrunk előtt bukkannak fel" - tette hozzá Yeomans.


Fotó: megvan a titokzatos tűzgömb két darabja
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X