Megrepedt a Discovery űrsikló futóműve

A futóműben keletkezett repedés miatt veszélybe kerülhet a Discovery amerikai űrsikló október 23-ra tervezett indítása - közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

2007. szeptember 18., kedd, 14:08

Peru visszakapja a Machu Picchu kincseit

Az amerikai Yale egyetem visszaad Perunak több mint 4 ezer régészeti tárgyat, amelyeket egy amerikai régész vitt el a 20. század elején a Machu Picchu inka citadellából.

2007. szeptember 18., kedd, 11:40

Boltív Csernobil fölött

Új, biztonságos védőpajzs és nukleárishulladék-tároló épül a csernobili atomerőműnél, közölte hétfőn a finanszírozást összehangoló londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

2007. szeptember 17., hétfő, 16:05

Elkészült a világ legkisebb műalkotása

A méter egymilliomod része (80 mikron) az a Napot ábrázoló rajz, amelyet az IBM amerikai számítástechnikai óriásvállalat nanotechnológiai módszerrel nyomtatott szilikonra. Ezzel várhatóan új lehetőségek nyílnak a számítástechnikában és az orvostudományban - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és tv honlapján.

2007. szeptember 17., hétfő, 15:05

Megnevezték a világ tíz legszennyezettebb helyét

Egy független amerikai környezetvédő csoport összeállította a világ tíz legsúlyosabban szennyezett területének listáját, amelyen volt szovjet tagköztársaságok, Oroszország, Kína és India szerepel, de felkerült a szennyezők közé Peru és Zambia is.

2007. szeptember 17., hétfő, 11:55

A zöld tégla is vörös

"Zöld téglát" szabadalmaztatott egy amerikai mérnök. Az ókorban a kőben szegény vidékek, például Babilonia épületeinek falazásához vízzel vajlágyságúra puhított agyagból és belekevert pelyvából formázták a vályogtéglákat, amelyeket aztán a Nap sugárzó hőjével szárítottak igen keményre. Az Alföldön máig készítenek a vályogvetők ilyen olcsó, ám nedvszívó vályogtéglákat.

2007. szeptember 17., hétfő, 11:40

Kína: több gyermek nem tudott járni egy leukémia gyógyszertől

A kínai hatóságok leukémia elleni gyógyszereket vontak vissza a forgalomból, ugyanis főleg gyerekeknél igen súlyos mellékhatást váltottak ki.

2007. szeptember 16., vasárnap, 16:18

Sziámi ikreket választottak szét Pozsonyban

Sikeresen kettéválasztottak egy sziámi ikerpárt szombatra virradóra az egyik pozsonyi kórházban.

2007. szeptember 15., szombat, 16:25

A zajszennyezésre hívja fel a figyelmet a brit Kiáltvány a csendért

Ha a modern ember nem talál hamarosan egy kis csendet, hallásával együtt elveszítheti önmagát is. A Kiáltvány a csendért a napokban jelent meg Angliában. Szerzője Stuart Sim, a sunderlandi egyetem professzora, azt állítja benne, hogy a zaj az egyik eleme annak a háborúnak, amelyet a gazdasági fejlődés erői vívnak az egyén ellen.

2007. szeptember 15., szombat, 15:19

Új doppingszerek kerülhetnek hamarosan piacra

Egy német szakember szerint jelenleg mintegy hetven különféle doppingszer, illetve doppingolási eljárás kikísérletezése van folyamatban a világban, és ezek egy részét vélhetően már a pekingi nyári játékokon is alkalmazni fogják.

2007. szeptember 15., szombat, 14:21

Áthajózhatóvá vált az Északi-sark vidéke a felmelegedés miatt

A Jeges-tengert borító jég olvadása miatt teljesen feltárult az északi sarkvidék Északnyugati Átjárója, megnyitva az évszázadok óta keresett, de mindeddig járhatatlan hajózási utat Európa és Ázsia között - jelentette be az Európai Űrügynökség, az ESA.

2007. szeptember 15., szombat, 13:43

A Google 30 milliót ajánl a Holdra szállásért

Húszmillió dollárt (közel 3,7 milliárd forintot) ajánl fel annak a magáncégnek a Google Inc. vállalat, amely elsőként juttat pilóta nélküli, adatokat a Földre továbbító űrjárművet a Holdra; további tízmilliót (1,8 milliárd forintot) pedig a második helyezett és a külön díjazottak kapnak - jelentette be csütörtökön az internetes cég vezetője.

2007. szeptember 14., péntek, 14:09

Hogyan szűrhető ki a fertőzött vér?

A más személyektől kapott vérre, illetve az iparilag előállított vérkészítményekre szoruló betegek fontos érdeke, hogy a véradás biztonságos legyen. Az esetleges fertőzések (Hepatitisz B, illetve C és a HIV) kiküszöböléséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a véradóktól levett vért, megfelelő módszerekkel teszteljék.

2007. szeptember 14., péntek, 11:48

Mégsem az éghajlat végzett a neandervölgyiekkel

A neandervölgyi ember rejtélyes kipusztulása, ellentétben az egyik divatos elmélettel, nem éghajlati felmelegedés következménye volt - állítják a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb, csütörtöki keltezésű számában megjelenő tanulmányukban görög kutatók.

2007. szeptember 13., csütörtök, 10:40

Hat év az ideális korkülönbség

Az ideális korkülönbség férj és feleség között hat év. Egy svéd kutatás szerint ilyen esetben van maximális lehetőség utódok születésére.

2007. szeptember 13., csütörtök, 09:57

Szomjan fogunk halni?

A klimatológusok szerint ha ilyen mértékben melegszik a Föld, az évszázad vége előtt háború törhet ki az iható vízért. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO valamint a klímaváltozást figyelemmel kísérő kormányközi szervezet megdöbbentő adatokkal támasztja alá ennek lehetőségét.

2007. szeptember 12., szerda, 11:50

Nem haraphatnak többet a brazil pitbullok

Csipet ültetnek a pitbullokba, rottweilerekbe és dobermanokba egy brazil államban, hogy ellenőrizhető legyen az állat, és ha megtámadna valakit, felelősségre vonhassák a gazdáját.

2007. szeptember 12., szerda, 10:45

Genetikailag heterogén volt a Kárpát-medence lakossága

A Kárpát-medence lakossága a X-XI. században genetikailag heterogén volt, egyes genetikai vizsgálatok pedig a honfoglalók ázsiai eredetét is alátámasztják - mondta Raskó István, az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének igazgatója egy több éves kutatás eredményeit összegezve.

2007. szeptember 11., kedd, 19:30

Megmenthette volna Csernobilt

Orosz tudósok egy csoportja azt állítja, újszerű ásványra leltek az Északi-sarkkörön, a Kibinszkij-hegységben. A lelet, amelyet egyelőre csak 24-7 néven emlegetnek, képes a folyékony nukleáris hulladék radioaktív sugárzását elnyelni. Mások szerint ez egyáltalán nem újdonság.

2007. szeptember 11., kedd, 13:30

Vérvétel nélkül állapítja meg a rákot egy új módszer

Egy amerikai egyetem kutatói által használt lézeres módszerrel felderíthetőek a véráramban keringő rákos sejtek. A módszerrel jelentősen csökkenhet a rákszűrések költsége.

2007. szeptember 10., hétfő, 16:36

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Az, hogy az Apple együttműködik egy közkedvelt app mögött álló céggel, előrevetíti, hogy egy remek funkció kerül mobil operációs rendszere...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X