Láthatóvá teszi a láthatatlant az új technológia

2005. április 26., kedd, 13:34 • Utolsó frissítés: 2005. április 26., kedd, 16:09
Szerző:


A hadviselés, az orvostudomány, az építészet, az idegenforgalom és még egy sor további területen jelenthet előrelépést egy új technológia, amely kombinálja a valóságot a digitális grafikai megjelenítéssel.

Bázeli túra, AR-felszereléssel
Ennek egyik legérthetőbb és legújabb példája a Plug.In nevű új média szervezet LifeClipper nevű projektje. A fiatal művészekből álló csoport egy speciális, digitális eszközöket alkalmazó városnéző túrát állított össze Bázelben. A túra kezdetén egy kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből álló felszerelést kell magára öltenie a résztvevőknek. A csomag egy fejre erősíthető kamerából, egy GPS műholdas helymeghatározóból és egy hátizsákba helyezett számítógépből áll. A városnéző túra során a kiránduló a kamerán keresztül nézi a várost, a komputer pedig a helymeghatározó adatai alapján különféle kiegészítő információkat vetít a városképre, így az alany akár folyamatosan tud tájékozódni hollétéről, s a megfelelő épületekre nézve megismerheti azok történetét, érdekességeit.

„Összeállítottunk egy pár képsort és zenei aláfestést, a GPS pedig meghatározza, hogy a túra mely pontjain kell a számítógépnek működésbe lépnie, hogy levetítse a felhasználónak ezeket” – nyilatkozta a BBC-nek Nikki Neecke, a LifeClipper hangmérnöke és zeneszerzője. „Ha például lesétálunk a Rajna partjára, teljesen más extra tartalmat kapunk a géptől, mint ha például valamelyik templomot keresnénk fel".

Az új technológiát augmented realitynek hívják, amit magyarul körülbelül megnyújtott, kiterjesztett valóságnak lehetne fordítani.

„Ez az újdonság materializálja a képzeletünket, hozzátesz a valóság képéhez valamit, amit csak odagondolunk” – mondta Annette Schindler, a Plug.In egyik munkatársa. „Nem technikai újdonságot szeretnénk kitalálni, hanem az új technológia alkalmazási területeit térképezzük fel” – tette hozzá a LifeClipperen dolgozó Jan Torpus.

Forradalmi újdonságok »


Láthatóvá teszi a láthatatlant az új technológia
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Az, hogy az Apple együttműködik egy közkedvelt app mögött álló céggel, előrevetíti, hogy egy remek funkció kerül mobil operációs rendszere...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X