Az elemző gondolkodás megrendítheti a vallásos hitet

2012. április 27., péntek, 11:36 • Utolsó frissítés: 2012. április 27., péntek, 11:42


Címkék: ; ; ; ;

Egy új tanulmány szerint az analitikus gondolkodás képes csökkenteni a vallásos hitet, még a legjámborabb hívők esetében is.

A vallásos meggyőződés és az analitikus gondolkodás összefüggéseiről írt tanulmány a tekintélyes Science magazinban jelent meg pár napja. Eszerint az elemző gondolkodás erősíti a hitetlenséget és hitbeli kétségeket, ez pedig új fényt gyújt a vallási hit pszichológiájának megértésében – olvasható a Daily Science tudósításában.

Hívők forgataga. Az elemző gondolatok nem szolgálják az áhitatot

Fotó:

„Az volt a célunk, hogy megfeleljünk egy alapvető kérdésre: Miért hisznek az emberek Istenben különböző mértékben?” – mondta Will Gervais, a kutatás vezetője. Szerinte összetett tényezők kombinációja befolyásolja a személyes spiritualitást, és a mostani kutatások azt sugallják, hogy az elemző gondolkodás kognitív rendszere az egyik faktor, amely befolyással van a hitetlenségre.

Ezt Ara Norenzayan, a British Columbia University tanára azzal egészítette ki, hogy a mostani kutatás egy régebbire támaszkodott, amely a vallás és az intuitív gondolkodás összefüggéseire koncentrált. „Azt találtuk, hogy az elemző kognitív rendszer aktiválása az agyban aláássa a vallásos hit intuitív támasztékát, legalább is időlegesen” – mondta Norenzayan. Kifejtette azt is, hogy a vallási meggyőződést pszichológiai és kulturális tényezők formálják, s ez változik az időtől és a helyzettől függően is.


Az elemző gondolkodás megrendítheti a vallásos hitet
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Az, hogy az Apple együttműködik egy közkedvelt app mögött álló céggel, előrevetíti, hogy egy remek funkció kerül mobil operációs rendszere...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X