Állítani tudják a bálnák a hallásukat

2012. május 17., csütörtök, 09:03 • Utolsó frissítés: 2012. május 17., csütörtök, 09:05
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Szabályozni is tudják hallásukat a bálnák - állítják kutatók, akik Hawaii-n egy hamis gyilkos bálnán figyelték meg ennek a jeleit.

A bálnák és a delfinek elsősorban hallásukkal tajékozódnak, ezért hallásuk különösen érzékennyé vált. A kutatók azonban most rájöttek, ezek az állatok valójában állítani is tudják hallásukat - írja a BBC.

A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy Hawaii-n egy Kina nevű hamis gyilkos bálnára szereltek szenzorokat, amellyel agyi aktivitását mérték. Az eredmény: az állat "lehalkította" hallását, amikor egy túl hangos zajt hallott.

Paul Nachtigall, a hawaii egyetem egyik professzora, a kutatás egyik vezetője elmondta, a hangosabb zajokra a megfigyelt hamis gyilkos bálna nagyobb agyhullámokkal reagált, míg a halkabbakra kisebbekkel. A kutatók azt tapasztalták, hogy idővel az állat megszokta a neki lejátszott hangokat, és amikor tudta, hogy hangosabb zaj fog következni, akkor csökkentette a hallásának szintjét, vagyis szintén kisebb agyhullámokat mutatott.

Fotó:

Nachtigall szerint ez azért alakulhatott így az evolúció során, hogy az állatok a saját maguk által kiadott, olykor igen hangos hangokat ki tudják szűrni, és jobban tudjanak figyelni a halk neszekre, amik alapján tájékozódnak.

A kutatók azt remélik, hogy ezzel a felfedezéssel az állatok védelmét segíthetik majd elő.


Állítani tudják a bálnák a hallásukat
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


Balázs Csaba: „Én mindig innen rendelek: http://emobi.hu” » Titkosügynökök mobiltokja


György Kövesdi: „"Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Az, hogy az Apple együttműködik egy közkedvelt app mögött álló céggel, előrevetíti, hogy egy remek funkció kerül mobil operációs rendszere...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X