A popzenébe minden belefér, még az is, ami nem. Tehát a tangó is. Piazzola nálunk is elsöprő divat, a Gotan Project pedig szívbajok ellen az elektronikus zene és a tangó egyvelegét írta fel nekünk, úgy, hogy becsempészték a tangót a diszkógömbök alá. Hogy kerül a tangó a világ popkultúrájába? Képzeletben átugrottunk a 100 évvel ezelőtti Argentínába.

A tangó zenei gyökerei vitatottak, de azt biztosra vehetjük, hogy eredete Spanyolországban keresendő. Megtalálhatóak benne argentin népzenei motívumok, az európai bevándorlók táncainak hatásai, és alkotó eleme az afrikai eredetű ritmika.

A tangó az 1910-es évekig a legszegényebb rétegek tánca volt. Az európai munkások tömeges bevándorlásának köszönhetően aránytalanul kevés nő élt Argentínában. Ha egy fiatal férfi a bordélyon kívül szeretett volna nővel megismerkedni, élő zenés táncmulatságokra kellett járnia. A tangónak nagyon erős a macho karaktere – a nő követi a férfit, nem jut vezető szerephez. A konkurencia arra kényszeríttette a férfiakat, hogy jó táncosként érkezzenek a társaságokba, hiszen a nők nem voltak rászorulva, hogy kezdő ifjakra pazarolják az idejüket. A férfiak gyakran évekig egymással gyakoroltak, mielőtt elmerészkedtek volna egy tangóbálra. A korai tangódalok vidámak, gyors ritmikájúak voltak, és nem ódzkodtak a szókimondástól. Önmagukért beszélnek egyes dalcímek is, még az enyhébbek közé tartozik a „Kétszer úgy, hogy ki sem veszem” című.

Holdfelkelte: Gardel és Piazzola 

Carlos Gardel
Kalap és charme
© WAN2
Carlos Gardel tangóénekesnek köszönhető, hogy a tangó elősettenkedett a sötét kis sikátorokból, és eljutott a világ összes tánciskolájába. Carlos valójában Charles Gardés néven született Franciaországban, de hároméves korától kezdve már Buenos Aires utcáin rúgta a port, majd a legenda szerint gyorsan egy utcai verekedésbe keveredett, és lövést kapott a mellkasába. A golyó élete végéig a tüdejében maradt. 

A Columbia kiadó figyelt fel 1912-ben a bárokban éneklő 22 éves ifjúra. A Latin-Amerikai turné után Európa, majd Észak- Amerika meghódítása volt soron, és a tangó berobbant a nyugati világ lokáljaiba is. Gardel 1912-es párizsi fellépése után tangóőrület söpört végig Franciaországon. Gardel – Latin-Amerika első kulturális exportcikke – 1935-ben, dél-amerikai turnéján, Columbiában vesztette életét, mikor landoló repülőgépe a kifutópályára érve kigyulladt.

Astor Piazzola
Divatba jött
© WAN2
Ezt a turnét pár nappal korábban mondta le a harmonikás - és még kamasz - Astor Piazzolla, aki így megmenekült a haláltól és felcseperedvén forradalmasította a tangó műfaját. Piazzolla – aki 9 éves korában kapta élete első harmonikáját, fiatal zenészként Buenos Airesben és Párizsban tanult, és az amerikai jazz mellett Bartók, Sztravinszkij, Ravel, Bach és Rahmanyinov volt rá a legnagyobb hatással – a 60-as évektől kezdve egyre sikeresebb és ismertebb zeneszerzővé és előadóvá vált. Az ő nevéhez fűződik a „nouve tango”, az új tangó műfaja.

Új harmóniákat és ritmust lopott a tangó hagyományos motívumai mellé, és disszonáns hangzásokkal, váratlan tempóváltásokkal borzolta a konzervatívok idegeit. Nélküle nem lenne Gotan Project sem.

Újhold: Gotan Project 

Philippe Cohan Solal
Ismét kalap és charme
© WAN2
A párizsi producer, Philippe Cohen Solal, Domingo Cura ’75-ös Percusion című tangó szerzeményét hallgatva merengett el azon, hogy még ennél is nyersebb, ütősebb tangózenét kellene írnia. Így született meg a Gotan Project alapötlete. Végül is, a tangó feszes ritmusai, melankolikus dallamvilága kifejezetten közel áll a befáradós dubos alapokhoz.

Solal a nyolcvanas évek vége óta foglalkozott elektronikus zenével, korábban producerként, zenei szerkesztőként, DJ-ként és zeneszerzőként dolgozott. A 90-es évek közepén találkozott a svájci születésű Christoph H. Müllerrel, akivel közös projektbe kezdtek és megalapították a Ya Basta! kiadót. Christoph-ék 2000-ben ismerkedtek meg a majdani Gotan Project harmadik szerzőtagjával, a Párizsban élő argentin születésű tangózenésszel, Eduardo Makaroff-fal. A Gotan Project összes hangszeresét ő invitálta a zenekarba. Solalék Makaroffon keresztül fedezték fel a tangót, Makaroff pedig rajtuk keresztül fedezte fel az elektronikus zenét. Első mixlemezeiket 500 példányban nyomták és DJ-k számára terjesztették. A harmadik kislemez már hatalmas underground siker lett.

Gotan Project
Tradíció és haladás?
© WAN2
A kedvező csillagállásnak köszönhetően a Gotan Project 2001-ben megjelentette első La Revancha Del Tango című albumát. Eduardo konzervatív, idős gitármesterén kívül a környezetükben mindenki hangos olé!-val köszöntötte az öszvér világra jöttét. Maguk a szerzők nem misztifikálták túl az alkotás folyamatát: úgy tekintettek az eredményre, mint a tangó egyik új fajtájára. A stílus megszületése óta a tangó folyamatos változáson megy keresztül. Mikor már a napnál is világosabb volt, hogy a lemez sikeres, lenyomtak 200 koncertet, Tokiótól Tel-Avivig.

Holdkórosok

Makaroffék nem voltak szívbajosak, öt évvel az első lemez és egy koncert-DVD megjelentetése után végre előhozakodtak második sorlemezükkel, amelynek Carlos Gardel kedvenc versenylova után a Lunatico – azaz a Holdkóros – címet adták. Az albumot a híres buenos airesi ION stúdióban vették fel, ahol egykor maga Piazzolla is dolgozott. A komplett vonós szekcióval, trombitással, két MC-vel és az argentin zongoristalegendával, Gustavo Beytelmannal kiegészülve rögzített albumon nagy szerepet kaptak az autentikus, folklorisztikus elemek. A Lunatico visszafogottabb, melankolikusabb az első albumnál, ugyanakkor megbízhatóan hozza az első lemez színvonalát. Az öltönyös triumvirátus lelkes – még sokáig akarják folytatni a projektet. Csak el ne feledjék: a telehold után a fogyó hold következik.
Mi ez a tánc, fiatalok? (Oldaltörés)

Angol keringő

A legharmonikusabb standard tánc, amelyet egyenletesen lendülő és térben haladó forduló mozgások jellemeznek. Zenéje lassan áradó és szelíd, a tánclépéseket az extrém magasságok és mélységek jellemzik. Nem árt, ha van egy kis combizmod.

Amire biztosan eljárhatod a Shrek egyik betétdala:
Dana Glover: It Is You, I Have Loved

Rumba

Több kubai eredetű páros tánc gyűjtőneve. Az első kötött koreográfiát a hűvös angolok dolgozták ki. A táncban lírai mozdulatok keverednek erotikus elemekkel. A randi végkimenetelét tekintve nem árt eltalálni a helyes arányokat. A jellegzetes csípőmozdulatokkal a nő ingadozik az odaadás és az elutasítás között, a férfi pedig a vonzódás és a megfutamodás között. Ahogy az már lenni szokott.

Amire biztosan eljárhatod:
Király Linda: Szerelem utolsó vérig

Argentin tangó

Az argentin változat jóval szenvedélyesebb, romantikusabb, fájdalmasabb, borzongatóbb az európai versenyek tangójánál. Mielőtt kipróbálnád, nézd meg Carlos Saura Tangó című világhíres filmjét.

Amire biztosan eljárhatod: a Moulin Rouge című film betétdala; Ewan McGregor & Jacek Koman: El Tango De Roxanne.

Mambó

Kubai tradíciókból mesterségesen létrehozott stílus, amely Anselmo Sacasas 1944-es Mambo című slágerének köszönhetően terjedt el. A csípő nem a táncoló lábakkal egy időben, hanem késleltetve mozog. Súlypontáthelyezéssel a lábat, illetve a térdet minden lépésnél könnyedén kinyújtjuk. Ha ezt nem vágod, tedd be a lejátszóba a Dirty Dancinget, és bámuld kitartóan Patrick Swayze figuráit.

Amire biztosan eljárhatod:
Lou Bega: Mambo Number Five

Swing

A swing táncok legfőbb jellemzője a szabad vezetés, az improvizáció. Rázd a lábad, lengesd a kezed, néha kapd a csajod a fejed fölé, és lóbáld meg a derekad körül, hadd villanjon ki a bugyija.

Amire biztosan eljárhatod
Robbie Williams: Swing When You’re Winning

5 tánc, amit még részegen se próbálj ki!

  1. lambada
  2. csirke tánc
  3. Y-M-C-A
  4. Macarena
  5. Pussycat Dolls legújabb koreográfiája

    Makara Eszter; WAN2
A WAN2 megmondja

Macskanők a forró bádogtetőn

A zeneiparban egyre lejjebb száll a korhatár, már ami sztárság kezdetét jelenti. A WAN2 a külföldi tizen- és huszonéves dívák közül most Lindsay Lohan, Ashlee Simpson és Nelly Furtado karrierjének állását vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy kik a magyar változat munkatársai! Trendfigyelés: dívák nyugaton és keleten.

Kult

Madonna jelenései II.

Alig két hónappal azután, hogy férje, Guy Ritchie legújabb filmje, a Revolver megbukott, Madonna új albummal tér vissza a zenei küzdőtérre. A WAN2 most elidőz a művésznő karrierjének néhány állomásán. Filmek, reklámok, mesekönyv, lemezbiznisz, kabbala és charity; fejezetek a Material Girl életéből.

A WAN2 megmondja

Véleményes vébékalauz

Németországban olykor nagy dolgok történtek, de ami most jön: túlragyogja a Napot is. S akik a főszereplők lesznek: a csapatok. Mi ugyan nem leszünk ott, de kedvenceink attól még lehetnek. Lássuk hát a nemzeti tizenegyeket! Amit szeretünk bennük és amit nem. Amire lehet esélyük és amire nem. Amire érdemes fogadnunk, és amire őrültség. Vébékalauz. Szubjektív. Persze.

Kult

Madonna jelenései I.

Alig két hónappal azután, hogy férje, Guy Ritchie legújabb filmje, a Revolver megbukott, Madonna új albummal tér vissza a zenei küzdőtérre. „Azt akarom, hogy az emberek felugorjanak a helyükről” – mondja Madonna az általa future disconak nevezett új albumról, melynek mind a 12 száma könyörtelen dance himnusz. A WAN2 Madonna-összeállítása: első rész.

hvg.hu A WAN2 megmondja

Született focistafeleségek - fotók a legszebbekről

A futball legnagyobb sztárjait legalább akkora figyelem övezi, mint a hollywoodi színészeket, élmezőnybeli zenészeket vagy akár a vezető politikusokat, így a magánéletüket sem rejthetik véka alá. Azért sem, mert sokan közülük előszeretettel választanak párnak topmodelleket, tévésztárokat, színésznőket és popdívákat. Íme, a jelenleg legfontosabb focistafelségekből álló válogatott, az FC Hölgykoszorú.

A WAN2 megmondja

A dandy kultúrtörténete

A dandy kifinomult: öltözködésben, viselkedésben, tettben, szóban és ízlésben. Tökéletességre törekszik, stílusos, gondolkodásának csak a divat szabhat határokat. Minden kornak megvannak a maga dandyjei. A Wan2 az elmúlt kétszáz évből válogat, különös tekintettel Morrissey-re, aki új lemezzel örvendeztette meg a hanyag elegancia barátait, mi több: személyesen is tiszteletét teszi nálunk, július 5-én, a PeCsában.

Kult

Meleg front a popzenében

Melegnek lenni nem egyszerű. No nem azért, mert nehéz párra lelni, sokkal inkább a mai napig létező előítéletek miatt. Bár a művészekkel talán mindig elnézőbbek (voltak) a hétköznapi emberek, ennek ellenére nekik se (volt) mindig olyan könnyű. A WAN2 összeállítása a popzene homoszexuális vonulatáról, meleg művészeiről.

A WAN2 megmondja

Elmebajok a rockzenében

A hipochondereken és az orvosokon kívül nem sokan foglalkoznak az elmebajjal. A betegségről kialakult kép a fejekben kábé a Száll a kakukk fészkére leszedált társulatának szűrőn áteresztett és mélyen eldugva tárolt mása. Hát, most elő a tudattalannal: összeszedtük olvasóinknak a rockzene és a pszichotikus tünetek kapcsolatának példáit. Elmebajnokság a WAN2-val.