Jobline.hu
Jobline.hu

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sikeres emberek szimplán csak szerencsések, pedig tudományosan igazolható, hogy mindez valószínűleg nem igaz. Cikkükben bemutatjuk, milyen jellembeli tulajdonságok szükségesek a sikeres élethez.

A több mint 8000, 50 év feletti férfi és nő megkérdezésével készült új kutatás azt mutatja, hogy az olyan jellegzetességek, mint például az optimizmus vagy a karakánság mind tanulhatóak, ráadásul fontos szerepet játszanak az egészségünkben és az elégedettségünkben. Az új tanulmány eredményeit egy több évtizedig tartó korábbi kutatás is megerősíti, amely szerint a jólét és a hosszú élettartam összefüggésben áll az olyan jellemzőkkel, mint például az optimizmus.

Lelkiismeretesség

A tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a lelkiismeretesség, az alaposság és a hatékonyság összefüggésben áll a megnövekedett jóléttel és boldogsággal, valamint négy másik tulajdonsággal is. A több mint 8000 résztvevőnek csupán 23%-a volt meghatározható lelkiismeretesként.

Más kutatások is összekapcsolják a lelkiismeretességet a jóléttel. Egy 75 évig tartó kísérletben 300 párt vizsgáltak a 20-as éveik közepétől kezdve, és kimutatták, hogy azok a férfiak, akiket a barátaik lelkiismeretesként írtak le, tovább éltek azoknál, akik nem rendelkeztek ezzel a tulajdonsággal. Egy másik hosszú időintervallumot felölelő tanulmány is hasonló következtetésre jutott, ám ezúttal mindkét nemre vonatkozóan: mind a férfiak, mind a nők átlagosan hosszabb ideig éltek, ha lelkiismeretesnek tartották őket, mint azok, akiket nem.

Optimizmus

A tanulmányban a kutatók azt kérték a résztvevőktől, hogy mondják el, mennyire értenek egyet a következő két állítással: 1) „Úgy érzem, tele vagyok lehetőséggel”, 2) Úgy érzem, hogy a jövő jó dolgokat tartogat a számomra”. A résztevők egynegyede bizonyult optimistának.

Az optimizmus és a jó egészség között jól kimutatható az összefüggés, még akkor is, amikor figyelembe veszik a megkérdezettek társadalmi-gazdasági helyzetének különbségeit. Egy nemrégiben, 2500 ember megkérdezésével készült német tanulmány azt találta, hogy a pszichológiai erőforrások – mint például az optimista személyes meggyőződés – pozitív hatással vannak a résztvevők egészségére, túl a jövedelmeiken és az iskolázottságukon.

Elszántság

A kutatásban résztvevők csupán 21%-ánál mutatták ki, hogy elszántak és kemények –ezzel pedig a vizsgált öt képesség közül ez lett a legritkábban birtokolt.

Érzelmi stabilitás

A kutatásban résztvevők 30%-át azonosították érzelmileg stabilnak, vagy képesnek arra, hogy nyugodt és optimista maradjon a kihívásokkal szemben. Más kutatások szintén összekapcsolták a hosszú élettartammal az érzelmi stabilitás képességét. A már említett 75 évig tartó kutatás, amely a lelkiismeretesség és a hosszú élettartam között összefüggést vizsgálta, azt is felfedte, hogy az érzelmi stabilitás képessége fonódik össze a leginkább a hosszú élettartammal az összes jellegzetesség közül.

Kontroll

A résztvevők kontrollhoz kapcsolódó viszonyának megállapításához, a kutatók azt kérték tőlük, hogy válaszoljanak arra, mennyire értenek egyet a következő állítással: „Otthon úgy érzem, hogy kontrollálni tudom, mi történik a legtöbb helyzetben.” A résztvevők kb. 41%-a határozta meg ezt, így az öt jellemző közül ez lett a leggyakrabban előforduló.

Miközben az irányítás és a siker kapcsolata furcsának tűnhet, az eredményeket más tanulmányok is megerősítik. Egy 2011-es kutatás, amelyben 1000 gyermeket a születésüktől fogva 32 éves korukig rendszeresen értékeltek, arra a következtetésre jutott, hogy az önkontroll mértéke gyerekkorban bizonyos mértékig megjósolhatja a résztvevők későbbi fizikai állapotát és akár személyes pénzügyeit is.

Amint látható tehát, ez az öt jellemvonás a siker valódi összetevője. Nincs más dolgunk tehát, mint ápolni ezeket.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

A Business Insider cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.