Adózóna
Adózóna

Életünk valamennyi területén gőzerővel tör előre a digitalizáció, megkönnyítve ezzel ügyes-bajos dolgaink elintézését, miért pont a könyvelés lenne ez alól a kivétel? De vajon kell-e félniük a könyvelőknek attól, hogy a kézi számlázásról elektronikusra való áttérés miatt nem lesz munkájuk? Utánajártunk, hogy e félelem mennyire megalapozott a szakmában, hogyan alakítja át a digitalizáció a könyvelők munkáját, változtatja meg feladataikat, milyen új készségeket kíván meg tőlük és hol tartanak a változáshoz való alkalmazkodásban.

Amíg a magyar törvények ennyire bonyolultak, addig nem lehet kijelenteni, hogy a könyvelőkre nem lesz szükség – véli a Vállalkozás Okosan honlapot működtető Szilágyi Anita közgazdász, mérlegképes könyvelő. Az azonban kétségtelen, hogy azok a könyvelők, akik jelenlegi szolgáltatása kizárólag az adatrögzítésre korlátozódik, azaz nem egy szolgáltatási csomagot nyújtanak, hanem „csak” lerögzítik a kapott számlákat, és ezekből elkészítik a törvény által előírt kimutatásokat – például bevallásokat, beszámolókat stb. –, nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ezek egy részét ugyanis ki fogják váltani a különböző számlázó és könyvelő programok.

Egy könyvelőnek Szilágyi Anita szerint a jövőben komplexebb szolgáltatást kell nyújtania, igazodnia az ügyfél igényéhez, alkalmaznia a rendelkezésre álló lehetőségeket, a minél több automatizmust. Ez szerinte megkönnyíti a dolgukat, mert azoknak hála időt takarítanak meg, és jobban tudnak az érdemi munkára koncentrálni, azaz a tanácsadásra, a vállalkozás elemzésére, valamint arra, hogy az ügyfeleiket felkészítsék a folyamatosan változó új szabályokra. Most például a NAV által elkészített személyijövedelemadó-tervezeteket egyeztetjük, mert vannak benne hiányosságok, például a munkabéren kívül semmit nem tartalmaznak, később pedig az áfa-tervezeteket vizsgáljuk át – mondja a SZIDIT Könyvelő iroda egyik tulajdonosa, Molnár Judit közgazdász, regisztrált mérlegképes könyvelő. Aki egyúttal megerősíti, hogy a vállalkozókkal való törődés, különösen az adóoptimalizálás iránt – ami eddig is a feladataik közé tartozott – egyre nagyobb az igény.

A cikk teljes szövegét az Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.

Számlázz.hu elektronikus számlázó program előnyei

- Telepítés nélkül, azonnal használható

- Biztonságos, és könnyen integrálható

- NAV-álló, megfelel a hatályos jogszabályoknak

- Olcsó és egyszerű megoldás gyors ügyfélszolgálat

Az oldalon elhelyezett tartalom az Adozona.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.Az oldalon elhelyezett tartalmat egy független szerkesztőség írta az Adozona.hu szakportál megbízásából, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Számlázz.hu

Ön is erre számíthat könyvelőjétől, ha nem dobja el a kézi számlatömböt!

Szokatlan lépésre szánta el magát egy budapesti könyvelőiroda: nyílt levélben kérte ügyfeleit, térjenek át online számlázásra, különben többletdíjakat fognak felszámolni. Az általunk megkérdezett könyvelők egyetértenek kollégájukkal, sőt a kkv-k döntő többsége is elismeri, nekik sem érdekük, hogy kézzel írt számlákat bocsássanak ki.