CYEB
CYEB

A legtöbb vállalkozás a termeléséhez szükséges gőzt és a technológiai melegvizet földgázzal működő kazánok, gázmotorok és turbinák segítségével állítja elő. Ám kevesen tudják, hogy akár 5-14 százalékot is megspórolhatnak az energiaszámlájukon, ha egyedi hulladékhő-hasznosító rendszert is beépítenek.

A kondenzációs kazánok 1-2 éve a magánembereket is foglalkoztatják, ugyanis egy uniós rendelet értelmében 2016 júliusától csak ilyen típust lehet beszerelni a háztartásokba. A hagyományos rendszerekhez képest a kondenzációs kazánok magas hatásfoka abból adódik, hogy az égéstermék nem 90-100 fokon távozik a kéményen keresztül, hanem egy belső hőcserélő segítségével csak 40-50 fokon. Ez a különbség pedig komoly megtakarítást eredményez, ráadásul környezetbarát is.

A magánszemélyekkel ellentétben a vállalkozások nagy része már kondenzációs kazánt használ,   –hiszen ezek már a ’90-es évek óta elérhetők –, viszont még mindig kevesen hasznosítják az ezen rendszerek füstgázaiban rejlő hulladékhőt.

Hogyan működik?

A legtöbben megelégednek azzal, hogy a kazánjukhoz, a kapcsolt energiatermelő berendezésükhöz egy economizert (tápvíz előmelegítőt) telepítenek, amellyel a rendszer a hatásfok növekedése révén máris gazdaságosabban üzemeltethető lesz. A vegyiparban, gépiparban, a jármű- és abroncsiparban, az élelmiszer- és a gyógyszeriparban azonban – ahol például nagy mennyiségű technológiai gőz előállítására is szükség van –, további jelentős megtakarítást eredményezhetnek a füstgázban lévő nedvesség kondenzációját kihasználó hőhasznosítók. Ezek lényege, hogy a füstgáz hőmérsékletének csökkentésével, a vízgőz lecsapatásával előmelegítik a rendelkezésre álló alacsony hőmérsékletű vízáramot (pótvíz, tápvíz, technológiai víz stb.). Az ilyen rendszerek alkalmazásával 5-14 százalékos megtakarítás is elérhető, mely természetesen függ a konkrét kazán paramétereitől. „A vállalkozások egy részének viszonylag új, a kondenzációt is kihasználó, jól működő, modern kazánja van.” – mondja Kovács Zsolt, a CYEB szlovákiai vállalatának ügyvezető igazgatója. „Azonban hiába a néhány éves rendszer, előfordulhat, hogy nem működik megfelelően, de az is lehet, hogy egyedi méretezésű és vezérlésű, stand alone füstgáz hőhasznosító berendezéssel még többet tudna megspórolni a cég.”

Akár egy év alatt megtérülhet

A titok annyi csak, hogy ne készen megkapható, passzív terméket vegyen a cég, hanem olyat, ahol a mérések alapján személyre szabott tervezés, gyártás és kivitelezés történik. A továbbiak azon múlnak, hogy milyen hőmérsékleten távozik a füstgáz, azaz mennyi energiát lehet még kinyerni. Az egyedi hővisszanyerő rendszerek költsége természetesen nagyban függ az adott üzemmérettől, de jellemzően 100 ezer és egymillió eurós nagyságrendben mozog a kivitelezés. Ez a beruházás akár egy év alatt is megtérülhet, de maximum 5 év alatt biztosan. A kazincbarcikai BorsodChem Zrt.-nél mintegy 12 hónap alatt térült meg az egymillió eurós befektetés, mely azóta évente 300 millió forintot takarít meg a cégnek.

A telepítés időtartama nagyban függ az engedélyezési folyamatok hosszúságától, de 6-12 hónap alatt szinte bármilyen üzemméret esetén megvalósítható, ugyanis már a papírokra várva elkezdődhet a szükséges elemek gyártása. „Most egy németországi, nagy tejipari vállalat kért fel minket a rendszerük újratervezésére. Alig öt éve újították meg a kazánházukat, mégsem működik megfelelően. Ebből is látszik, hogy mindig lehet csiszolni, finomítani, javítani a hatásfokon” – hívja fel a figyelmet Kovács Zsolt.

Most akár pályázati pénzből
Mintegy két hónapja megnyíltak a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatásai a VEKOP és a GINOP programban. A hővisszanyerő rendszerek felújítására is fel lehet használni ezeket a forrásokat, bár csak akkor, ha valamilyen megújuló energetikai beruházást is megvalósít a cég. A pályázat még korántsem merült ki, ugyanis a GINOP meghirdetett 91,5 milliárdos keretre mindössze 141 kérelem érkezett nem egész 6 milliárd forintos összegben, míg a VEKOP közel 12 milliárdjáért csak 46 igénylés futott be (2 milliárd forint).

A pályázat egy kombinált termék, melynél a vissza nem térítendő összeg mellé (minimum 3, maximum 50 millió forint), olcsó, 2 százalékos kölcsönhöz is juthatnak a vállalkozások (minimum 3, maximum 50 millió forint). A vidékiek ITT találnak minden információt a forrásról, míg a Közép-magyarországi régió cégei INNEN tölthetik le a részletes tudnivalókat.

A vállalkozások energiamegtakarítási lehetőségeivel összefüggő esettanulmányokat a CYEB weboldalán itt olvashat. A CYEB által készített esettanulmányokat és elemzéseket főként az évi 250 millió forintnál nagyobb árbevétellel rendelkező cégek döntéshozói tanulmányozhatják haszonnal.


Az oldalon elhelyezett tartalom a CYEB Energiakereskedő Kft. közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.