Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Kocsival is gyorsan megközelíthető hétvégi kirándulóhelyet keres, ahol mindenki jól érezheti magát a legkisebbektől a felnőttekig? Akkor a Budapesttől három, Soprontól pedig alig fél órányira fekvő Familypark lesz az ideális választás.

A Fertőmelléki-dombság 145 000 négyzetméteres területén fekvő Familypark Neusiedlersee története egészen 1965-ig nyúlik vissza. Ekkor költözött a vorarlbergi Erwin Müller kőfaragó és családja a burgenlandi St. Margaretbe. A családfő már itt készítette el többek között azt az életnagyságú Szent György szobrot is, amely a mai napig a bejáratnál fogadja a park látogatóit.

A 60-as években – a legendás kaliforniai Disneyland megnyitását követően – Európa-szerte meseparkok létesültek, ahol a látogatók népszerű történetek különböző jeleneteit és szereplőit csodálhatták meg. Így lett Erwin Müllernek is az az álma, hogy egyszer saját meseparkjában állíthassa ki kőfiguráit. 1966-ban meg is nyitotta az első meseerdőt, először Schützen am Gebirge helységben, majd nem sokkal később jelenlegi helyén, a Fertő-tótól alig pár kilométerre fekvő St. Margaretben. 4 évvel később a szoborparkot egy állatkerttel is bővítették, ahol kecskéket, szamarakat, pónilovakat és más apró állatokat nézhettek meg az ide látogató családok.

Erwin Müller Szent György szobra a park bejáratánál
©

Az újító generáció

1984-ben, Erwin Müller nyugdíjba vonulása után az irányítást fia, Mario Müller, és Mario felesége, Ulrike Müller vették át. Ettől kezdve folyamatosan bővült az infrastruktúra, illetve a parkot átnevezték meseerdőről mesepark és állatkertre. Az őshonos állatok mellett már egzotikus állatokat is bemutattak, a kilencvenes évektől pedig a megjelentek az első utasokat szállító attrakciók is. Beüzemelték a Ballon-Karussel (léggömb körhinta), a Lastwagenconvoi (oldtimerkonvoj), illetve a Nautic Jet (hajócsúzda) kocsijait, és egy sikló is elkezd közlekedni az egyre bővülő tematikájú látványosságok között. A park életében ez az évtized hozza el az első a világhírű fellépőket is. A korabeli közönséget mutatványos uszkárok, bohócok és artisták kápráztatták el a cirkuszi sátorban.

Oldtimer-convoy
©

Meseparkból tematikus kalandpark

A folyamatosan bővülő és fejlődő park 2010-ben kapta meg mostani, végleges nevét – Familypark Neusiedlersee –, ami elődjénél már sokkal jobban tükrözi annak sokszínűségét. A parkban 4 tematikus részt alakítottak ki az évek során azért, hogy mindenki biztosan megtalálja az életkorának és érdeklődésének megfelelő kalandokat. A Falusi gazdaság, a Kalandsziget, az Élményvár és a Meseerdő részlegeken számtalan felfedezni való akad.

Apfelflug
©

Az Élményvár klasszikus körhintái mellett a Meseerdő a már említett legelső kőfigurákon túl olyan kuriózumokat is tartogat, mint például egy visszhangzó kút, egy szellemkastély, vagy egy parasztcsalád életnagyságú bábukkal elmesélt története. A Falusi gazdaságot nem csak azok a gyerekek fogják élvezni, akik még soha nem jártak valódi paraszti udvarban. Lehet itt állatokat simogatni és tehenet fejni, vagy éppen boros hordókban körhintázni. A Kalandsziget leginkább egy mediterrán nyaralást juttat eszünkbe, az itteni attrakciókat ciprus és olajfák keretezik. Nem egy tipikus osztrák élmény, az biztos.

Tematikus gasztronómia

A Familypark Neusiedlersee 15 különböző étteremében mindenki megtalálja a kedvére valót. A klasszikus fogások mellett minden vendéglőnek van egy sajátos étel- és italkínálata,  ami kapcsolódik az aktuális témavilághoz. Házi készítésű hamburgerek készülnek a Hafentaverne kikötői kocsmában, mediterrán nyársak rákocskákkal a Römerrestaurantban, vagy szaftos sertéssültek a Bauernschenke vendéglőben. Az éttermek lehetőség szerint a helyi gazdaságokból és biotermelőktől származó alapanyagokat használják, fűszereik pedig a park saját veteményeséből kerülnek a konyhaasztalra. 2016-ban, Leonardo repülő szerkezetével szemben nyitotta meg kapuit az új Trattoria Medici olasz étterem, ahol a pizzákat frissen készítik az 1 tonnás kőkemencében.

A Familypark interaktív térképen többféle szűrőt beállítva akár egész pontosan megtervezhetjük a számunkra leginkább megfelelő útvonalat. Válogathatunk a látnivalókból a gyermekek életkora szerint, rákereshetünk a játszóterekre, ügyességi játékokra és a vízi attrakciókra is, és gyorsan rálelhetünk a legközelebbi étteremre vagy kávézóra is.

Folyamatos innováció

A ma is családi kézben lévő burgenlandi élménypark Ausztria egyik vezető turisztikai látványosságává nőtte ki magát. A 2016-os szezonban több mint 633 000 vendéget fogadtak, és közel 160 alkalmazott gondoskodik minden nap a látogatók felhőtlen időtöltéséről. A folyamatos, magas színvonalú vendéglátás, szórakoztatás és fejlesztés elismeréseként a park 2013-ban burgenlandi innovációs díjat nyert, majd a jelenlegi igazgató, Urike Müller megkapta az „Év menedzsere 2014” kitüntetés is.

 

A Familypark Neusiedlersee 2017 április elsején nyitja meg kapuit. Ebben az évben két új attrakcióval is bővült a Falusi gazdaság tematikus részlege. A Kakasvadászat alkalmával egy óriási kakast lovagolhatunk meg, az új, erdei vasúton pedig egy korhűen kialakított 19. századi állomásról indulva egy gőzmozdonyos kirándulást tehetnek a parkba érkezők.Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.