Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Észak- és Dél-Európa kultúrájának és művészetének valóságos olvasztótégelye Salzburg városa. Minek köszönhető ez az ezerarcú kultúra, és mit tartogat az odalátogatóknak észak Rómája?

Ausztria kilenc tartománya közül az egyik legszebb a fővárosával azonos nevű Salzburg. A Salzach-völgy már ősidők óta lakott volt, mára pedig az öt régióból álló terület csaknem félmillió lakost számlál. Időszámításunk előtt egy évezreddel már rezet, nemesfémeket és sót bányásztak itt, erre utal a tartomány és a város neve is (Salzburg németül sóhegyet jelent).

A hetedik században szerzetesek telepedtek le a térségben, majd a nyolcadik században Rupert és Vilnius püspök alapították meg Salzburg városát. 1200 körül ezüstöt, aranyat és vasat is találtak, ami újabb lendületet adott a térség gazdasági virágzásának. Sorra épültek a könyvtárak, apátságok és templomok, és ennek eredményeképpen Salzburg hamarosan a középkori műveltség egyik legfontosabb központjává nőtte ki magát.

Ahol a független hercegérsekek ízlése alakította a város mai képét

Salzburg tartomány évszázadokon keresztül független hercegség volt, melyet főpapok kormányoztak. Az ő gazdagságuknak és jó ízlésüknek is sokat köszönhet Salzburg mai látképe. Jó példa erre a Gebhard hercegérsek által 1077-ben építtetett Hohensalzburg erődítmény, mely a későbbi évszázadok során még számos bástyát és védfalat kapott, hogy aztán a 17. századra elnyerje végleges formáját. Az erődítményből könnyen áttekinthető az egész város: kilátás nyílik például a csodálatos dísztermeknek otthont adó kora barokk Érsekhercegi rezidenciára vagy a rezidencia képtárára, ahol a XVI. és XIX. század közötti európai festészet remekművei csodálhatóak meg.

©

A Salzburgban székelő hercegérsekek politikai helyzettől és személyes ambícióiktól függően hol a Német-Római Császársághoz, hol a Habsburgokhoz, hol pedig Rómához közeledtek. Napóleon az 1809-es schönbrunni béke során Bajorországhoz csatolta Salzburgot, majd a párizsi békeszerződést és az 1815-ös Bécsi Kongresszust követően lett újra Ausztria része. Külön tartományi státuszt 1850-ben kapott.

“Észak Rómája” - kulturális párbeszéd Észak- és Dél-Euróba között

 

Több oka is vannak annak, hogy Salzburgot „Észak Rómájának” hívják. Már pusztán a látkép alapján is felfedezhetjük a hasonlóságot a két város között. Salzburg ugyanis ugyanúgy bővelkedik a különböző építészeti korszakokból származó világi és egyházi épületekben, mint Róma.

Markus Sittikus von Hohenems salzburgi érsek 1620-ban egy olasz építészt, Santino Solarit bízta meg a Salzburgi dóm építési munkálataival. Soliari akkoriban rengeteg megbízatást kapott, így a dóm újjáépítése mellett ő végezhette a város erődítményének komplett felújítását is.

Salzburgi dóm
©

Építészeti szempontból kiemelkedőnek számít még a Franz Josef von Colloredo-Mannsfeld érsek kormányzása alatti időszak, amikor a város a késő felvilágosodás egyik legmeghatározóbb helyszínévé vált. Az 1700-as évek végén – folytatva a hagyományokat – ő is számos olasz építészt és művészt hívott a városba, így Salzburg az észak- és dél-európai kultúrák sajátos olvasztótégelyévé vált.

A fent említett párhuzam másik oka Salzburgi hercegérsek különleges státusza. A mindenkori hercegérsek a pápához hasonló jogokkal rendelkezett, amely lehetősé tette számára azt, hogy négy saját püspökségében önállóan nevezzen ki püspököket. A 19. század elejéig ez az érsek uralkodott a világ második legnagyobb egyházi államában, amelynél csak Róma volt nagyobb.

Az UNESCO sem tudott ellenállni

Salzburg belvárosát pont 20 éve, 1997-ben nyilvánította a világörökség részévé az UNESCO. A megtisztelő cím elnyerésében nem csak a környező természeti szépségek, a középkori polgári város és püspöki rezidencia hagyatékának sajátos kombinációja játszott szerepet, hanem a különböző építészeti korszakokból származó világi és egyházi épületek, vagyis a középkorból származó lakóházak, az itáliai mintára kialakított terek és a barokk egyházi épületek is meghatározták a döntést. Egy belvárosi séta az épületeket tekintve tényleg valóságos időutazás lehet: kacskaringós utcáin a középkorból, a romantika, a reneszánsz és a barokk korából származó épületeket éppúgy megtaláljuk, mint a monarchia klasszicista stílusú polgárházait.

©

Egyedülálló művészeti értékek és ritkaságok a dómnegyedben

Salzburg különleges kincsei közé tartozik a Salzburgi Dóm, amelynek keresztelőmedencéjében a város leghíresebb szülöttét, Mozartot is keresztelték. Mi több, a zeneszerző udvari orgonista és koncertmester korában számos egyházzenei művet komponált itt. A Dóm a város legjelentősebb szakrális építménye: pompás homlokzatával, hatalmas kupolájával, impozáns szobraival, díszes kapuival lenyűgöző barokk épület.

Magyar karvezető a Salzburgi Dóm kórusának élén
A Salzburgi Dómban működö kórusnak magyar vonatkozása is van, hiszen annak karvezetője, valamint a dóm zenei igazgatója Cziffra János. Cziffra 1977-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd tanulmányait a salzburgi Mozarteum Egyetemen folytatta. Később a Győri Nemzeti Színház karmestere lett. Salzburgba házassága révén került újra vissza: 1982-ben vette feleségül a salzburgi hárfaművészt, Regina Glasert. 30 évvel ezelőtt, 1987-ben lett a dóm zenei igazgatója, majd pár évvel később átvette a kórus vezetését is. 2002-ben a The European Academy of Sciences and Arts tagjává választották.

A dómot átriumként öleli körül a dómtér, amelynek épületei és múzeumai a Dómnegyed című projekten belül tárják elénk a barokk művészet átütő erejét és pompáját. A látogatók 15 ezer négyzetméternyi területen mintegy 2 ezer műtárgyat csodálhatnak meg, valamint lehetőséget kapnak mindazon épületrészek bejárására, melyek az egyházi és a világi hatalomgyakorlás központját alkották a salzburgi hercegérsekek korában.

TOP 10 salzburgi látnivaló

1. Residenz (egykori uralkodói rezidencia)
2. Franziskanerkirche (Ferencesek Temploma)
3. Mozartplatz
4. Pferdeschwemme (egykori lóúsztató́)
5. Szent Péter Kolostor
6. Festung Hohensalzburg (Hohensalzburg vá́ra)
7. Mirabell-kastély
8. Mozart-konzervatórium
9. Salzburgi Dóm
10. Mozart szülőháza


Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.