Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Stresszoldás hegyi levegővel, ébredés rántottaillatra: így működnek az osztrák falusi élménygazdaságok.

A legjobb nyaralás ismérve a következő: segít kilépni a mindennapok mókuskerekéből, megnyugtat és élményekkel tölt fel. De olykor nem is olyan egyszerű ezeknek egyszerre teljesülniük. A legszebb vízesést is tönkreteszi például, ha tolakodó emberek között kell várakoznunk arra, hogy mindenki kiszelfizze magát, vagy ha a drága wellness szálloda medencéjének már a lépcsőjét sem tudjuk megközelíteni a tömegtől. Aqua- vagy kalandparkos családi kiruccanásunkat is könnyen tönkre teheti, ha a legnagyobb kihívás abban rejlik, míg megtaláljuk a gyereket a 200 másik között, vagy ha órákat kell sorba állni azért, hogy elcsípjük Mona Lisa mosolyát.

Az ilyen rémálomszerű nyaralások helyett választják sokan az osztrák „élménygazdaságokat”, ahol garantáltan kisimulnak a városlakó családok idegei.

Játszótér a természetben

Pár éves kisgyerekekkel különösen ajánlott az olyan biztonságosan bababarát parasztgazdaság, ahol minden kicsikre méretezett felszerelés adott, és jámbor, „nyúzható” állatok és gyerekszerető házigazdák tűrik a megpróbáltatásokat. A korán kelő „pacsirtafiókákat” akár már hajnalban ki lehet csapni a kertbe, a még pihenni vágyó szülők nagy örömére. Miután megtanulták a háziaktól, melyik a tehén eleje és melyik a hátulja, hol szabad rángatni és hol nem tanácsos – mert különben megjárják, mint Mehemed –, segíthetnek nekik kihajtani a legelőre a jószágokat, vagy tojáskereső expedícióra is indulhatnak a már készülő reggelihez.

©

Felnőttprogramok is vannak

A lustább szülők a kulcslyukon bekúszó rántottaillatra ébredhetnek, a tevékenyebbek viszont – illetve akik tapasztalatokat gyűjtenének – maguk is besegíthetnek a ház körüli teendőkbe, például elleshetik a házi tejtermékek készítésének fortélyait. Bármely kalandpark izgalmait felülmúlja egy kirándulás a környéken a gazda traktorán ülve, amely nem csak a gyerekeknek, de sok családfőnek is nagy élmény lehet. Még ha nem is vallja be.

©

A természet szépségszalonjában

Ausztria igazi paradicsom a bio életforma, illetve az egészségtudatosság hívei számára. A helyi élelmiszerek garantáltan vegyszermentesek, a házigazdák pedig szívesen mesélnek a kertjükben termő növényekről és fűszerekről. Például arról, milyen jótékony hatása van a tormának, hogyan készítenek citromfűből és kamillavirágból frissítő italokat. A házi kenyér dagasztásához elkelnek a dolgos vendégkezek, és amikor már a fatüzelésű kemencébe kerültek a cipók, együtt lehet várni a sülő kenyér illatát, metélni hozzá a kertből szedett hagymát.

Nincs az a szépségszalon, amely mentális hatásában vetekedhetne a „parasztwellness” természetadta szolgáltatásaival: a reggeli harmatban vett frissítő lábfürdővel, erdők-mezők virágterápiájával, a szénavirágfürdő frissítő hatásával. Miközben a mama a fürdővízbe áztatott szárított szénavirág méregtelenítő, izomlazító hatását élvezi, a gyerekek az istállóban hancúrozva szénafürdőzhetnek. Mindezt még fokozhatják további szolgáltatások is: a gőz- illetve tejes fürdő, a tönkölypakolások – némelyik szállás gazdasszonya maga is képzett masszőr.

©

Erdei spinning, mezei futópad

Aki aktívabb időtöltésre vágyik, kerekezhet, sétálhat a környéken, a reggeli kocogás, esti nordic walking közben akár egész évre való energiát szívhat magába a legelők, erdők, dombok, patakok látványától. Aki többre vágyik, és hegyi kerékpározásra, futásra, túrázásra vállalkozna, az izzadhat kedvére Ausztria első osztályú kerékpárútjain, jelzett túraútvonalain, vagy távolabbi csillagtúrákat is tehet, amihez a háziak jó tanácsokkal és térképpel is ellátják.

Aki kifejezetten lovagolni szeret, számos lovas gazdaság közül választhat, ezekben lehet lovaglást tanulni, szervezett lovas túrákon részt venni, lovat csutakolni.  

©

Természetes bódítók

Burgenlandból, Stájerországból és Alsó-Ausztriában érdemes egy-két borászatot meglátogatni: a borkedvelők örömére számos kitűnő borászat szállást is kínál. Az élménypincészetekben, modern bortermelő gazdaságokban és a hagyományos régi pincékben is testes vörös- és elegáns fehérborok mellett regionális specialitások és ritkaságok is várják a vendégeket: messze földön híres az errefelé termett fűszeres tramini, a siller, az aszú, a jégbor és az Uhudler.

 Aki bor helyett inkább gyógy- és fűszernövényektől szeret bódulni, az is találhat kedvére való szálláshelyeket, ahol bepillanthat a gyógynövényekre szakosodott gazdák műhelytitkaiba: elleshet ősi recepteket, tanulhat gyógynövény-felismerést, szárítási és tartósítási praktikákat, tinktúrakészítési fortélyokat. De ha ezekhez még sincs kedve, akkor egyszerűen csak elüldögélhet a fűszeres illatok teremtette kábulatban, amely bármilyen tudatmódosító szernél eredményesebben űzi el a stresszt és az egész évi fáradtságot. A levendulaillatban elszenderedve, ha felrémlik Mona Lisa szelíd mosolya, biztosan megerősíti majd, hogy jól választott, amikor Ausztria lankái felé vette az irányt.

 

©

Keresse a felvirágozott szálláshelyeket!

A falusi turizmustól sokan azért ódzkodnak, mert tartanak tőle, hogy valami túlzottan „autentikus”, wifi-mentes robinzonád vár rájuk - disznószag, „tyúkgumi”, legyek, pókháló, kétes tisztaságú, ócska bútorok. Az osztrák igényesség, és az 1991-ben megalakult Falusi Üdülés Ausztriában egyesület (Urlaub am Bauernhof in Österreich) amellett, hogy összefogja az ország falusi szálláshelyeit, minősítő rendszerével garanciát jelent arra, hogy a vendégnek ilyesmitől nem kell tartania. Az egyesület égisze alá csaknem 2800 minőségileg is szigorúan ellenőrzött szálláshely tartozik, Ausztria 9 tartományának legszebb vidékein. A szállodák csillagos besorolásához hasonlatosan itt virágokkal értékelik a szálláshelyeket, a szolgáltatásoktól függően 2-4 virággal. A két virág egyszerű és kedvező árú falusi szálláshelyet jelent, míg a négy virággal kitüntetett gazdaságokban széleskörű sport- és wellnessajánlatokkal teljes kényelem várja a vendégeket. Idősebbeknek, illetve mozgáskorlátozottaknak érdemes olyan farmot keresni, ahol az akadálymentesség is megoldott. Ami valamennyi falusi szálláshelyben közös, az a csodás természeti környezet, a házi készítési finomságok és a szívélyes vendégszeretet.Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

"Mi már tudjuk, hol virít a tárnics, hol lehet havasigyopárra találni" – az Ötscher szurdok túravezetőjével beszélgettünk

Az alsó-ausztriai Mostviertel régió legszebb szurdokvölgye az 1893 méter magas Ötscher hegység körül terül el. Az itt található 172 négyzetkilométer kiterjedésű természetvédelmi terület nemcsak a családosan, baráti csapatokban kirándulók kedvence, de a komolyabb túrák, a hegyi kerékpározás és a vadvízi evezés rajongóinak is kitűnő terep.