FHB Bank
FHB Bank

Sokan teszik értéktárgyaikat az otthoni családi széfbe vagy a szálloda trezorjába egy nyaralás során, mit sem sejtve arról, milyen egyszerű azt egészen hétköznapi eszközökkel másodpercek alatt kinyitni. Szerencsére léteznek olyan páncélszekrények, amelyek csaknem tökéletes biztonságot nyújtanak.

Egy zokni és egy mágnes – mindössze e két dologra volt szüksége egy kanadai lakatosnak tavaly februárban ahhoz, hogy kinyisson egy olyan széfet, amelyhez hasonlók ma már a szállodai szobák szinte mindegyikében megtalálhatók, s amelyekbe egy, általában általunk kitalált kód segítségével zárhatjuk el értéktárgyainkat. Ám Terry Whin-Yatesnek nem kellett egyetlen kombinációt sem megfejtenie, de még fúróra sem volt szüksége: egy zoknival és egy bárhonnan könnyedén beszerezhető földmágnessel alig öt másodperc alatt képes volt kinyitni a széfet. S hogy miért volt szüksége mindehhez egy zoknira? Hát azért, hogy azzal a mágnest könnyedén el tudja távolítani a széf ajtajáról. A vancouveri lakatosmestert egyébként a széfet gyártó cég bízta meg, miután a fülébe jutott, milyen könnyen kinyitható a trezorjuk. Miután megbizonyosodtak erről, természetesen változtattak a gyártási eljáráson, amely eredményeként az általuk leszállított széfekkel már nem lehet megismételni e trükköt – legalábbis állításuk szerint.

Csak remélni lehet, hogy nem ők szerelték be a londoni Hyde Park közelében található Mandarin Oriental Hotel fürdőrészlegében lévő trezorokat. Azok egyikéből tűnt el ugyanis néhány hete a Harry Potter-sorozat Hermionéja, Emma Watson három értékes gyűrűje. Köztük az, amit édesanyja még a világra jövetele alkalmából vásárolt, de csak a 18. születésnapján ajándékozott a színésznőnek. Arra még nem derült fény, a tolvaj milyen módszerrel nyitotta ki a széfet, amelyhez hasonlók ma már sok háztartásban is megtalálhatók, és amelyekre gazdáik vélhetően biztosítást kötnek arra az esetre, ha egy betörés alkalmából meglovasítanák az abban elhelyezett vagyontárgyakat.

A kanadai lakatos által azonosított módszer mellett szintén kuriózumnak számított az 1890-es években Budapesten tevékenykedő Papacosta-banda tagjainak technikája is. A lakatossegédekből és mérnökökből álló, az analfabéta Papacosta nevű görög parasztról elnevezett bűnszövetkezet kacsáknak gúnyolt kéziszerszámaival rekordgyorsasággal törte fel és fosztotta ki a korszak legbiztonságosabbnak hitt, Wertheim márkájú páncélszekrényeit is. Elfogásuk után nem kevesebb, mint 118 kasszafúrásban találták bűnösnek őket.

Manapság az otthoni, illetve szállodai trezoroknál jóval biztonságosabbnak ígérkeznek a hazai bankok szinte mindegyikénél bérelhető széfek, amelyek iránt a hitelintézetek beszámolói szerint az elmúlt években igencsak megugrott a kereslet. Ez annak tudható be, hogy nemcsak a nyaralások alkalmával vagy egy-egy hosszabb utazás során fontos az értékeink biztonsága, hanem a hétköznapokban is. Szerencsére a féltve őrzött vagyontárgyak védelmére egyre több ajánlat születik. Érdemes azonban a döntés előtt alaposan tájékozódni, mivel az értékmegőrzési szolgáltatások nemcsak az áraikban, de a szolgáltatás tartalmában is eltérők lehetnek.

A bankokban külön biztonsági őrrel ellátott, magas biztonsági rendszerrel kiépített széfrekeszekben tárolhatóak a vagyontárgyak (például ékszerek, iratok, adathordozók, stb.), amelyhez az igényeknek, valamint az értékek méretének megfelelő fiók választható. A biztonságérzetet növelheti, hogy ezen tárgyak védelméért az adott széfszolgáltatót felelősség terheli. Így például elemi vagy tűzkár, illetve betörés esetén a bank kártalanítja ügyfeleit – a veszteség mértékétől függően, valamint a szerződéskötéskor meghatározott biztosítási érték erejéig. A kártérítési felelősség alól csak akkor mentesül a széfszolgáltató, ha a bérlő megsérti a szigorú szabályokat, s olyan gyúlékony, robbanó- vagy más tűzveszélyes anyagot, vagy olyat tesz a trezorba, amely tüzet, robbanást vagy egyéb kárt idézhet elő vagy veszélyezteti a személyi biztonságot. Ilyen anyagok többek között a vegyszerek, a gyógyszerek, a sugárzó anyagok, a fegyverek, a lőszerek vagy a kábítószerek. Az ezeket tartalmazó tiltólistákkal azért szembesítik a széf bérlésekor az ügyfelet a bankok, mert a magántitok védelme miatt értelemszerűen nem tudhatják, mit tesznek be ügyfeleik az értékmegőrzőbe.

 

Jelenleg széfszolgáltatást elsősorban Budapesten és környékén lehet igénybe venni, de egyre több széfteremmel lehet találkozni már vidéken is. A fokozódó érdeklődés miatt ugyanakkor a bankok által kínált trezorok többsége teljesen kihasznált. Főleg a Budapest és vonzáskörzetében található széftermek esetén, de vidéken is úgymond „kihalásos” alapon lehet csak hozzájuthatni egy-egy szabad széfrekeszhez, vagy hosszú várólistákra lehet kerülni. Ám az FHB Bank Üllői úti fiókjában korlátozott számban még vannak szabad széfrekeszek. Ezek éjjel-nappal elérhetőek, maximális biztonságot és diszkréciót nyújtanak a személyes és nagy értékű tárgyak védelmére. Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetők, az autóval érkezők pedig a széfteremben tartózkodásuk ideje alatt éjjel-nappal biztonságosan és díjmentesen parkolhatnak a bank parkolóházában. E széfeket szeptember 30-ig kedvezményekkel lehet bérelni az FHB Banknál. FHB Prémium Gold Szolgáltatási Szerződéssel rendelkező ügyfeleknek a havi bérleti díjból 20 százalékot elenged a bank, míg az ügyfélkártyáért és a széfkulcsért egy fillért sem számít fel, továbbá bármely ügyfélnek 2 havi bérleti díjat is jóváír bármely széftípus, illetve bármely választott biztosítási összeg esetén, amennyiben az ügyfél legalább 4 hónapos határozott idejű szerződést köt az akció ideje alatt. A rendelkezésre álló széfekről online és telefonon is lehet érdeklődni.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Széfszolgáltatásról, az FHB Prémium Gold Szolgáltatásról és a részletes díjszabásról további információkat a szolgáltatásokhoz kapcsolódó Hirdetményekben, valamint az FHB Széfszolgáltatás Általános Szerződési Feltételeiben és a Lakossági és Pénzforgalmi Bankszámlák Általános Szerződési Feltételeiben talál, melyek elérhetőek a www.fhb.hu honlapon, valamint az FHB bankfiókjaiban.