Jobline.hu
Jobline.hu

Elenyészően kevés a női csúcsvezető, van olyan kormány, amely kizárólag férfiakból áll (a magyar), egyes szakmákban furcsállják, ha nők is próbálnak érvényesülni. Szemléletváltás kell az áttöréshez – a nők részéről is.

Gyakran szóba kerül, hogy maguk a nők is öntudatlanul akadályai lehetnek önnön érvényesülésüknek, amikor elfogadják a szokásjog kialakította játékszabályokat. A „bocsánat, hogy élek” attitűddel nem lehet előbbre jutni, ennek leküzdésére szolgál jó tanácsokkal Minda Zetlin az Inc.comon.

1. Foglalj helyet az asztalnál – szó szerint
Érdemes megfigyelni, hogy egy megbeszélésen a nők általában igyekeznek az asztalfőtől minél távolabb helyet foglalni, esetleg nem is az asztalhoz ülnek, hanem szerényen a fal mellett felsorakoztatott székek egyikét választják, mintha külső megfigyelők lennének. Ez több ezer éves kulturális hagyomány lecsapódása – idézzük csak fel a régi szép magyar mondást, miszerint asszonynak hallgass a neve.

A szimbolikusan a pálya szélén helyet foglaló nők elfogadják, egyben meg is erősítik a tradicionális elvárásokat, amivel sokat ártanak maguknak. Mi a teendő? A példánál maradva érdemes egy kicsit korábban érkezni a megbeszélésre, és olyan helyet választani az asztal mellett, ahol könnyedén hozzá lehet szólni a vitához, és mindenkit meg lehet szólítani a résztvevők közül. Fizikailag is az élmezőnyben kell lenni ahhoz, hogy a nők véleménye kellő nyomatékot kapjon.


Új pozíció jön létre a cégnél, menedzsert keresnek egy projekthez, bármilyen egyéb lehetőség bukkan fel, amelyet érdemes lenne megragadni? Ne várd meg, amíg valakinek véletlenül megakad rajtad a szeme, hanem lépj előre, és jelentkezz. A legtöbb nő nem mer spontán módon kezdeményezni, hanem várakozik a megfelelő alkalomra – ami lehet mondjuk egy teljesítményértékelés, ahol formálisan fel lehet vezetni a javaslatokat –, vagy a szerencsében bízik, hogy egyszer neki is bejöhet valami. Pedig mindenki maga menedzseli a karrierjét, nem mások vagy a körülmények. Nem szabad attól tartani, hogy a határozott önmenedzselés visszatetszést kelt, mert esetleg agresszív törtetésnek tűnik mások szemében. A férfiak így csinálják, és őket jutalmazzák érte – ideje felzárkózni hozzájuk.

2. Emelj szót magadért

3. Támogasd a többi nőt
Gyakori panasz, hogy a magas pozícióba jutott nők nem támogatják társaikat, részben abból a megfontolásból, nehogy azt gondolják róluk, hogy pozitív diszkriminációt alkalmaznak. Ez helytelen szemlélet: a férfiak által dominált környezetben szükség van arra, hogy a női vezető mentorként támogassa a női beosztottakat, mert mástól ezt kevésbé lehet elvárni. Ez nem kötelező érvényű, de megfontolásra érdemes tanács: mindenképpen több haszon származik belőle, mint amennyi negatív következménye lehet.

4. Ne fogadd el azonnal a visszautasítást
A határozott „nem” hallatán sok nő úgy gondolja, ezzel vége a párbeszédnek, holott ez csupán egy válasz a sok közül a kommunikációs folyamatban. Érdemes megfigyelni, hogy a férfiak a visszautasítás után hajlamosak tovább érvelni, újabb indokokkal és tényekkel hozakodnak elő, hogy meggyőzzék a másik felet. A „nemet” úgy kell fogadni, mint egy apró kudarcot egy hosszú folyamat során – hová jutnánk, ha minden kudarc után visszavonulót fújnánk, és belenyugodnánk, hogy a dolgokon nem lehet változtatni?

5. Nézz szembe a kellemetlen helyzetekkel
A nők jelentős részét arra nevelik, hogy kerüljék a nyílt konfrontációt, és azt a szerepet osztják rájuk, hogy tompítsák a konfliktusok élét. Ilyen attitűddel nagyon nehéz boldogulni a munka világában és általában az életben. Ha probléma merül fel, határozottan fel kell vetni, hogy az úgy nem jól van, és érdemes előállni valamilyen megoldási javaslattal. Mivel a nők általában ügyesebben használják a diplomácia eszköztárát, hamar gyakorlatra lehet szert tenni abban, hogy a problémák nyílt felvetése után pozitív irányba lehessen fordítani a beszélgetést, nehogy a megszólított félben az maradjon meg, hogy egy agresszív perszóna támadt rá.

Nőként „férfias” szakmában elhelyezkedni? A vállalatoknak egyre nagyobb szüksége van a női gondolkodásmódra azokban a szakmákban, ahol felülreprezentált a férfiak aránya.
Nézz szét a
Jobline állásajánlatai között:

Értékesítés/Kereskedelem

IT/Telekommunikáció

Logisztika/Szállítmányozás/Beszerzés

Műszaki terület

Pénzügy/Számvitel

SSC (Shared Services Center)

Vendéglátóipar/IdegenforgalomAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.