Jobline.hu
Jobline.hu

Ha arról ábrándozol, hogy vállalkozó leszel, vagy már találtál is egy jobb állást, akkor nem kérdéses, hogy itt az ideje váltani. De ezeken kívül akadhat számos más indokod is arra, hogy felmondj. Például az, hogy az élet túl rövid.

Mert az élet tényleg túl rövid ahhoz, hogy minden nap úgy menj haza, hogy ma sem csináltál semmi értelmeset. Túl rövid ahhoz, hogy egy borzalmas főnökkel kelljen együtt dolgoznod. És egyáltalán nem annyira hosszú, hogy minden nap alábecsüld magad, és azt érezd, csak kihasználtak. Ha egy szeretted azt mondaná, „utálom a munkám, frusztrált vagyok miatta, és úgy érzem, sehova sem tartok”, talán nem azt tanácsolnád neki, hogy keressen egy másikat? Miért nem követed ezt az útmutatást?

Íme tíz olyan jel, ami arra utal, hogy hagyj fel a panaszkodással, és nézz másik munka után:

1. A főnöködet csak önmaga érvényesülése érdekli

Ez a típus csakis arra figyel, hogy megfeleljen a saját felettesének, ezért a te munkád abban áll, hogy folyamatosan glóriát teszel a fejére, miközben erőfeszítéseidet a sajátjának vallja. Egy jó főnök tudja, hogy ha a csapata sikeres, és minden egyes tag is az, akkor azzal ő is jól jár. Az élet túl rövid ahhoz, hogy a főnököd karrierjét egyengesd a sajátod helyett.

2. Az ötleteidet semmibe veszik

Mindenki szereti, ha az ötleteit komolyan veszik, és megvalósítják. Hozzájárulni a sikerhez örömteli dolog. Lehet akármilyen jó elképzelésed például szoftverfejlesztőként, ha a főnököd ignorálja az ötleteidet, esetleg még ki is neveti azokat, az nemcsak megalázó, hanem demotiváló is, te pedig egyre inkább fásulttá válsz. Az élet pedig rövid ahhoz, hogy nemtörődöm és fásult ember legyél.

3. Nyilvánosan kritizálnak

Mindannyiunknak szüksége van építő visszacsatolásra és kritikára is, hiszen ezáltal tudunk korrigálni, fejlődni. De ezeket az észrevételeket a főnökünknek személyesen, zárt ajtók mögött kell jeleznie felénk. Az élet túl rövid ahhoz, hogy attól szorongjunk, mikor fognak újra lehordani valamiért mások előtt.

4. Sosem mondják neked, hogy „köszönöm”

Ahogy építő jellegű kritikára, úgy dicséretre is szükségünk van. Tudnunk kell, mikor csinálunk valami jót, márpedig mindenki képes értéket lerakni, az eladótól kezdve az értékesítési vezetőig. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne kapj elismerést az erőfeszítéseid miatt.

5. Úgy érzed, nincsenek céljaid

Mindenki szereti magát valami nagyobb ügy részének érezni, és jó hatással lenni a dolgok végkimenetelére. Az élet túl rövid ahhoz, hogy minden nap úgy menj haza, hogy bár dolgoztál, semmi érdemit nem tudtál lerakni az asztalra.

6. Úgy érzed, mintha csak egy szám lennél

Mindenki helyettesíthető. Végső soron mindannyiunk a fizetésért dolgozik, de nem feltétlenül ez az elsődleges szempont. Legtöbbünk olyan emberekkel akar együtt dolgozni, akiket elismer, és persze az sem baj, ha minket is megbecsülnek. Ha a főnököd egyáltalán nem érdeklődik a személyed iránt, nem izgatja, mi van veled, egy kedves szava nincs hozzád, akkor be kell látnod, csupán egy apró fogaskereke vagy a gépezetnek. Ehhez pedig tényleg túl rövid az élet.

7. Egy inspiráló okod sincs arra, miért menj be ma dolgozni

Minden munkának van negatív oldala, de értékes, örömteli, vagy izgalmas perceket is kell tartogatnia. Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak azt várd, mikor telik végre le a munkaidő.

8. Nem látod a jövőt

Minden munkának valami felé vinnie kell: talán ez a valami egy várva várt előléptetés, vagy olyan lehetőség, melyben felelősséget vállalhatsz, új dolgokat tanulhatsz, vagy kihívásokkal nézhetsz szembe. A holnapnak valamiben különbözőnek kell lennie a mától. Sok felettes nemcsak a cég, hanem a beosztottak jövőjén is fáradozik, még akkor is, ha ezzel megkockáztatja azt, hogy páran nagyobb és jobb lehetőségek felé mozdulnak el. Az élet túl rövid ahhoz, hogy remény nélkül tengesd napjaidat.

9. Senki sem osztozik az álmaidban

Sok cég kettő vagy kicsivel több emberrel kezdte meg működését, akik együtt dolgozva alakították ki terveiket. Persze ritkán van szerencsénk egy ilyen helyzethez, de a jó kollegialitás rendkívül fontos egy munkahelyen. A közös célok eléréséért segítőkészséggel párosuló, folyamatos együttműködés a munkatársakkal fontos szempont a döntésben. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan emberekkel dolgozz, akik nem osztoznak a vágyaidban.

10. Meggyőztek téged arról, hogy semmi mást nem tudsz csinálni

Ez a legnagyobb jele annak, hogy elérkezett az időd. Talán úgy gondolod, „túl sokat tettem bele a munkámba, ehhez hasonlót soha nem találok”. Vagy úgy, hogy „nincs meg annak a feltétele, hogy vállalkozásba fogjak”. Mindezek igazak persze, ha hagyod őket annak lenni. Egyszerűen csak hinned és bíznod kell a kreativitásodban, kitartásodban, melyek segítségével sokkal jobb helyet is tudsz találni. Rengetegen lépnek, és kezdenek valami újba. Az egyetlen különbség közted és köztük, hogy ők a változás mellett döntöttek. Rájöttek, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy csak azért maradjanak benne a régiben, mert nem mernek újba fogni.

Ha ezek közül több is igaz rád, készíthetsz egy pró és kontra listát, miért maradnál a cégnél. Nem kell siettetned a döntést, ne erőltesd a válaszaidat. Pár hét elteltével vedd elő a listát, és azt is vizsgáld meg, hogy az érvek mennyire jelentősek a karriered szempontjából, majd ezeket is írd le. A lista abban is segíthet neked, hogy milyen munka után nézz: ha például a változatlanság a problémád, akkor ne add be olyan munkára, melyben a monotonitástűrés elvárásként szerepel. Mindezeket egybevetve jól átgondolt, nem érzelmeken alapuló döntést hozhatsz, ami garantált eredményekhez vezet majd.

Az Inc. cikke nyomán.

A Jobline oldalán több mint 4000 állásajánlat vár megbízható cégektől. Iratkozz fel Álláspostára is, hogy ne maradj le a legfrissebb nyitott pozíciókról>>Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.