Jobline.hu
Jobline.hu

Amikor egy állásinterjú nem a terv szerint megy, később sokat marcangolhatjuk magunkat azon, vajon hol rontottuk el. Főleg azért is, mert gyakran az álláskeresés időszaka hosszúra nyúlhat, és minden egyes lehetőséget szeretnénk a legjobban kiaknázni. De van úgy, hogy már az interjú után érezzük, itt bizony nem arattunk osztatlan sikert, és ezt a gyanúnkat igazolja is a „sajnáljuk, de nem önt választottuk” felütéssel kezdődő visszautasító e-mail vagy telefon. Ha egyáltalán kapunk ilyet...

Egy-egy sikertelen interjút azonban nem kell veszteségnek elkönyvelnünk. Hiszen mint minden kudarc, ez is tartogat jó néhány tanulságot. A Business Insider cikke szerint ezt a hét hibalehetőséget érdemes felülvizsgálnod azért, hogy sikeresen abszolváld a következő interjúdat:

1. Lehet, hogy már az önéletrajzoddal is gond volt?

Ha be sem kerültél egy személyes beszélgetésre, nézd át még egyszer az önéletrajzodat. Ha eddig még nem tetted, most átszabhatod az adott pozíciónak megfelelően, hogy a következő alkalommal már esélyed legyen bejutni az interjúra.

2. Egyensúlyban voltál?

Találd meg a megfelelő egyensúlyt az alázat és a magabiztosság között, mert a kettő egyáltalán nem üti egymást, sőt inkább kéz a kézben jár. A magabiztosság egyáltalán nem tolakodás, az alázat pedig nem jelent szégyellőséget, inkább a tanulásra nyitott attitűdként értelmezhető. Tudatosítsd magadban, mire lehetsz már most is büszke, és miben van még tanulnivalód, majd ezzel a hozzáállással lépj be a következő interjúra.

3. Vizsgáld meg a neked feltett kérdéseket

Gondolj vissza a neked szegezett kérdésekre, és dolgozz ki jobb, világosabb és letisztultabb válaszokat rájuk. Azok a kérdések, melyek meglepetésként értek első alkalommal, már nem fognak másodszor is lesokkolni, hisz olyan sok új (kérdés) nincs a nap alatt.

4. Vedd fel a kontaktot a HR-essel

Miután megbizonyosodtál arról, hogy nem a tiéd lesz az állás, lépj kapcsolatba azzal a személlyel, aki meginterjúvolt téged, hátha tud pár tanácsod adni, mit csinálhatnál jobban a következő alkalommal. Veszíteni valód nincs. Ez különösen előnyös akkor, ha úgy érezted, amúgy kölcsönös volt a szimpátia köztetek.

5. Játssz „interjúsdit” a barátaiddal

Ültesd le magad elé a legjobb barátodat vagy mentorodat, és kérd meg őket, hogy tegyenek fel pár tipikus interjúkérdést, aztán kérj tőlük visszaigazolást és véleményt az álinterjú végén.

6. Emlékezz arra, hogy nem lehetsz tökéletes

„Mi a gyengesége?” – teszik fel a kérdést, és te már megtanultad, hogy körmönfont módon lehetőleg valamelyik erősségedet állítsd be gyengeségedként, vagy egy olyan ártalmatlan esendőségedet említsd meg, amivel minden ember rendelkezik. Például azt a választ adod, hogy javíthatatlan perfekcionista vagy az IT területén, melynek az a hátránya, hogy sokszor stresszesen állsz a munkához. Vagy azt mondod, hiába töltöttél el már tíz évet az oktatás, képzés területén, vagy tartottál marketinges előadásokat multik részére, még mindig lámpalázad van, ha nagyobb közönség előtt kell beszélned. Na de kinek nem? Hidd el, ezzel egyáltalán nem tudod átverni már őket. Ami kifizetődő, az az őszinteség. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy savazd magad, csupán annyit, hogy reálisan lásd a hibáidat. Sokkal megnyerőbb, ha azt látják, tudatos vagy magadra, mintha olyan valakinek tűnsz, akitől egyáltalán nem lehet számítani semmi fajta őszinteségre. Gondolkozz el azon, mi okozott nehézségeket volt munkahelyeiden, és őszintén számolj be ezekről.

7. Vedd észre azt is, amit jól csináltál

Igaz, az interjú nem volt olyan sikeres, ahogy elképzelted, de ez nem jelenti azt, hogy mindent rosszul csináltál. Gondold végig azt is, miben voltál jó, és ezen ne változtass a következő interjún sem. Hiszen az is kiderülhet, egyáltalán nem hibáztál, egyszerűen csak úgy érezte az interjúztató, hogy ez a munka nem neked való, mert túlkvalifikált vagy, esetleg túlontúl kreatív az adott munkakörhöz. Érdemes tehát azt is megvizsgálnod, valóban a képességeidnek megfelelő helyekre adod-e be a jelentkezésedet, vagy önbizalom híján inkább „alulválasztasz”. Lehet, hogy egy-egy sikertelen interjú pont arra figyelmeztet téged, hogy bízz magadban jobban, és nyugodtan jelentkezz olyan pozíciókra, melyekhez – elsőre úgy érzed – kevés vagy.Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.