Jobline.hu
Jobline.hu

Előfordulhat, hogy túl vagy pár állásinterjún, és kaptál is egy állásajánlatot az egyik cégtől, de nem innen vártad igazán a pozitív visszajelzést. Azonban álmaid munkahelye még nem jelentkezett. Biron Clark kiválasztási szakember és karrier coach tanácsaival megmutatjuk, hogyan kezeld a szituációt.

Mi tehetsz?

Telefonálj vagy e-mailezz annak, akivel egyeztetted az interjúd időpontját, és mondd el neki, hogy kaptál egy állásajánlatot egy másik cégtől, csakhogy rendkívül jónak tartod az ő munkalehetőségüket is. Ha a másik cég határidőre várja a döntésedet, mondd el ezt is álmaid munkáltatójának.

Ha az általad preferált cégnél nem jöhetsz szóba mint potenciális befutó, azt el fogják mondani majd neked, ezért nyugodt szívvel fogadhatod el a biztos állásajánlatot. Ha viszont a munkaadó érdeklődik irántad, és a felvételi folyamat további része a másik cég által megadott határidőn belül lezajlik, akkor nyert ügyed van. Ha azonban az utolsó interjúkörre később kerül sor, mint a döntésedre megadott határidő a másik cégnél, akkor az ajánlatot adó cégtől még egy kis időt kell kérned.

Első körben tehát fel kell venned a kapcsolatot a preferált munkaadóval, és meg kell tudnod, van-e esélyed bejutni az utolsó körre, és ennek mikorra várható az időpontja. A következő lépés némi kockázatot jelent, ezért el kell döntened, hogy megéri-e vállalnod. E lépés során vissza kell menned ahhoz a céghez, akitől a biztos ajánlatot kaptad, és több időt kell kérned a döntésed megfontolására. A (viszonylag kicsi) kockázat itt az, hogy elveszted az ajánlatot. Ám ha a következő tanácsot követed, ennek igen kevés esélye lesz: Mondd el nekik, hogy nagyon izgatott vagy az ajánlatuk miatt, de egy másik cégnél épp a felvételi folyamat végső szakaszában vagy, és szeretnéd még ezt végigcsinálni. Tedd nagyon világossá, hogy nem arról van szó, hogy épp most kezdtél el csak interjúzni egy új cégnél, vagy épphogy csak kiküldted nekik az önéletrajzodat, csupán szeretnéd befejezni a kiválasztási folyamatot, amit már elkezdtél. Mondd el azt is a munkáltatónak, hogy ugyanezt tennéd fordított esetben is. A cég minden bizonnyal meg fogja érteni a helyzetedet.

A legrosszabb, ami történhet, hogy azt mondják, „megértjük ugyan, de sajnos be kell töltenünk ez a helyet mihamarabb, és nem tudunk önre várni a megadott határidőn túl. Az eredeti határidőig kérjük, hogy tudassa velünk a döntését”.

Amit ne tegyél

Ne feltételezd, hogy tehetetlen vagy a helyzetben, és a cégek még sosem találkoztak ilyen esettel. Ne hallgass olyan tanácsokra, amelyek tévútra terelnek, mint például, hogy „felejtsd el a nagy lehetőséget, és fogadd el, amit az élet adott”. Ez a lehető legrosszabb tanács, amit megfogadhatsz.

Ehelyett inkább tárd fel a helyzetedet (lásd fentebb), és soha ne légy mentegetőző. Ne hidd azt, hogy zavarod a potenciális munkáltatókat, vagy igazán nagy szívességet kérsz tőlük. Épp ellenkezőleg: értékes információkat osztasz meg magadról, illetve megadod nekik a lehetőséget, hogy versenyképes ajánlatot tegyenek, mielőtt eltűnsz a piacról egy másik, kedvezőbb ajánlat miatt.

Maradj magabiztos. Ha követed ezeket a lépéseket, profinak és felelősségteljesnek tűnsz majd, ráadásul azt sugallod a munkáltató felé, hogy a tudásod versenyképes, többen is versenyeznek érted a piacon. Gyorsan ki fog derülni számodra, hogy az általad preferált cég valóban érdeklődik-e irántad, és nagy eséllyel ajánl fel állást az előírt határidőn belül, miközben megvédheted a már meglévő állásajánlatodat is.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

A Recruiter cikke nyomán


Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.