Mastercard
Mastercard

Tavaly már 605 milliószor használtuk a bankkártyáinkat vagy telefonunkat fizetésre, ez csaknem 120 millióval több, mint 2016-ban. Egyelőre még belefuthatunk néhány helybe, ahol nem tudjuk a kártyáinkat használni, de négy év alatt ezek száma is harmincezerrel csökkent, sőt az egy érintéssel történő fizetés lehetősége is közelít a 100 százalékhoz. Lassan búcsút mondhatunk a készpénznek, és ez már nem túlzás. Infografikánkon mutatjuk be a folyamatot.

 „Mi a wifi jelszó?”; „Lehet kártyával fizetni?” Nincs reprezentatív felmérés erről, de szinte bizonyos, hogy ez a két leggyakrabban elhangzó kérdés a vendéglátóhelyeken. Ebből az utóbbit lassan el is felejthetjük, ez derül ki a számokból. A készpénzmentes fizetés sokkal átláthatóbb gazdaságot eredményez, nem mellékesen pedig a felhasználók kényelmét szolgálja. A nagy fesztiválokon, sőt mostanság már a legtöbb koncerthelyszínen nem a belépők bosszantására alakult ki a készpénz nélküli, egy érintéssel működő fizetés rendszere, hanem a gyorsabb kiszolgálás miatt. Arról nem is beszélve, hogy még véletlenül sem fordulhat elő, hogy rosszul kapunk vissza a boltban, vagy apró után kell kutatnunk a táska mélyén, mert nincs a kasszában visszajáró… Egyszerűbb és gyorsabb lett a fizetés menete, ráadásul ma már bankkártya sem kell hozzá, elég a telefonunk is.

Az átállás néhány év alatt lezajlott Magyarországon. Hét év alatt megháromszorozódott a kártyás vásárlások száma, ezek pedig értékben is megháromszorozódtak. Ennek persze alapfeltétele, hogy a lehetőség is adott legyen, de ma már ez sem probléma. Ugyanebben az időszakban megduplázódott az elfogadóhelyek száma, az érintéses fizetésre pedig a négyötödük képes. Ilyen ütemű fejlődés mellett akár néhány éven belül tényleg véget érhet a bankók kora.

 

smartAz oldalon elhelyezett tartalom a Mastercard megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Mastercard BrandChannel

Nélkülözhetetlen partykellék lesz az okostelefon

Ha a belvárosba indulunk mulatni, időnként komoly logisztikai stresszt kell elszenvednünk amiatt, hogy hol lesznek legnagyobb biztonságban nélkülözhetetlen fizetőeszközeink: pénztárca, bankkártya, telefon. Mi leteszteltük, és higgyen nekünk: elég lesz a mobil.