OMV Hungária
OMV Hungária

Miközben újabb és újabb célok után loholunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni magunkról. Pedig ahhoz, hogy toppon legyünk, magunkat is ösztönözni kell. Miért és hogyan működik az énjutalmazás? – motivációs szakemberek tanácsaiból válogattunk.

Amikor eldöntjük, hogy valamit el akarunk érni, sanyargatni, hajszolni kezdjük magunkat, nem állunk meg útközben, hogy kicsit büszkék lehessünk magunkra, inkább azt nézzük, milyen távol van még a cél. Ám ez nem feltétlenül hatékony, ugyanis a sikerhez bátorítás kell, és nem csak a környezetünktől. Ezért is jó néha megdicsérni magunkat, és feladatteljesítés közben nem csak azt csinálni, amit magunkra kényszerítünk a cél érdekében, de valami olyasmit is, ami szimplán boldoggá tesz bennünket.

Miért fontos önmagunkat jutalmazni?

Az emberi motivációval és szokásokkal foglalkozó Gretchen Rubin Better Than Before című bestsellerében külön fejezetet szentelt annak, hogy mennyire fontos önmagunk jutalmazása teljesítményünk, életünk jobbá tételéhez. Ha nem jutalmazzuk magunkat rendszeresen erőfeszítéseinkért, akkor egy idő után elveszíthetjük motivációnkat.

A világhírű sportolók, politikusok és hollywoodi sztárok motivációs trénereként is dolgozó Tony Robbins szerint, amikor megjutalmazzuk magunkat, az agyunkban pozitív érzelmeket ébresztünk, az elménk pedig az eredményességet egy idő után automatikusan összeköti az örömérzettel. Mindez jobb munkamorálhoz és nagyobb igyekezethez vezet. Ám ennek eléréséhez fontos, hogy sokszor jutalmazzuk magunkat, de nem mindegy, hogy miért. Robbins azt ajánlja, hogy a nap végén írjuk össze a legfontosabb három eredményünket – a kicsiket és a nagyokat is – és mindegyikért adjunk magunkat egy kis jutalmat.

Az énjutalmazás 155 módját felsoroló Develope Good Habits cikke szerint érdemeink elismerése abban is segít, hogy kitartóak tudjunk maradni. Ha valamiért hatékonyabbak szeretnénk lenni, ha súlyt veszítenénk vagy egyszerűen leszoknánk valami káros szenvedélyről, fontos, hogy következetesek legyünk – ami abban segít, hogy ha nem látunk azonnali eredményt, ne adjuk fel könnyen és inkább a jó élményekre koncentrálhassunk. Önmagunkat jutalmazni persze nem könnyű. A lényeg, hogy taktikusan tegyük és egyfajta rendszert építsünk ki rá.

Milyen egy jó jutalmazási rendszer?

A Sparkpeople cikke azt javasolja, szabjuk meg, milyen eredményért milyen ösztönző jár, majd ehhez konzekvensen ragaszkodjunk.

  1. Elsősorban ne egy vágyott tárgy megvétele legyen a díj, főleg kis eredményeknél ne, hanem inkább egy kis elszakadás a hétköznapi teendőktől. Értékeljük a kis jutalmakat is. Néha plusz öt perc a forró zuhany alatt is elég lehet, hogy jobban érezzük magunkat.
  2. Legyünk őszinték magunkkal! Ne hazudjunk magunknak az eredményeinkről azért, hogy előbb megkapjuk a jutalmunkat. Ezzel a lépéssel csak magunkat csapjuk be, és egy idő után a jutalmazás elvesztheti jelentőségét.
  3. És a legfontosabb szabály: a jutalom sose legyen étel! Az étel nem jutalom, és nem szabad, hogy ez jelentse az alapvető kényeztetést. Főleg nem egy fogyókúránál.

Akár egy videójátékban: ösztönöz és továbbsegít

A jutalmaknak nem szabad akadályozniuk vagy aláásniuk a célt, tanácsolja egy a Lifehackeren is megjelenő cikk, mely a videójátékok világát hozza fel párhuzamként. A Legend of Zeldában például minden pályát követően újabb tárgyat kap ajándékba a játékos, és ezzel a tárggyal érheti el azt, hogy még tovább tudjon haladni. Vagyis egy jutalom akkor a legcélravezetőbb, ha az újabb eredmény elérésében is segít. Ha lefutottunk végre 10 kilométert egyben, akkor miért ne jutalmazhatnánk meg magunkat egy futócipővel, ami további lendületet ad? Ha elvégzünk egy küldetést, nem lesz megállás, jöhet az újabb!

Praktikus tippek, hogyan jutalmazzuk magunkat

A Fast Company cikke jó pár ötletet felsorol önmagunk jutalmazására, ezek közül válogattunk:

  1. Menjünk el reggelizni! A mindennapok során megszoktuk, hogy ebédre kiszaladunk valamiért vagy akár beülünk egy bisztróban, de vajon meg szoktuk ezt tenni reggelikor is? Egy negyedórás kávé egy croissant-nal, egy kényelmes teraszon elfogyasztva mindenkinek beleférhet néha!
  2. Hasznos, ha az internetes szörföléssel töltött időt is áthelyezzük máskorra és nem időfecsérlésnek fogjuk fel, hanem jutalomnak. Az éppen aktuális online kvízt se munka előtt vagy közben csináljuk meg, hanem utána, lelkiismeretfurdalás nélkül.
  3. Ha utazunk, akkor valóban utazzunk! Sokan a vonaton vagy buszon töltött időt munkára fordítják, de az utazás legyen szent. Inkább vegyünk elő egy könyvet vagy egyszerűen nézzünk ki a fejünkből kedvenc dalainkat hallgatva.
  4. Remek ötlet kuponokkal jutalmazni magunkat. Persze ne ajándékutalványokra gondoljunk, hanem egy kis félretett pénzre, amit csak és kizárólag egy bizonyos cél elérése után költhetünk el. A szabályok szigorúak: magunkat ajándékozzuk, és mindet el kell költenünk. Semmi spórolás!
  5. Legyünk turisták a saját városunkban. A hétvégi nagytakarítás és mosás helyet nézzünk meg egy múzeumot vagy egy látványosságot, ami miatt mások több ezer kilométert utaznak. Kicsit legyünk olyanok, mint akik éppen szabadságon vannak. És lélekben legyünk szabadságon!
  6. Dőzsöljünk csak úgy: nézzünk meg plusz egy részt kedvenc sorozatunkból, vegyünk egy különösen habos fürdőt vagy állítsuk későbbre az ébresztőt…

Ne csak magunkat, mindennap használatos tárgyainkat is szeressük!

A Spiritual and Practice meglepő énkényeztetési formáról ír. A cikk szerint ugyanis, ha tulajdontárgyainkat megbecsüljük és megfelelőképp gondozzuk, akkor közérzetünk is jobb lesz, hiszen dédelgetett tárgyaink pozitív energiája jó hatással van saját energiaszintünkre is.

Persze van kevésbé spirituális magyarázat arra, hogy miért jó, ha foglalkozunk tárgyainkkal. Ha felismerjük a bennük rejlő szépséget, ha kellőképpen megbecsüljük funkciójukat, erősebben tudatosulhat bennünk, hogy szép, hasznos dolgok vesznek körbe bennünket. amelyek hozzánk hasonlóan megérdemlik a törődést.

Ráadásul a kényeztetés mellett a pénztárcánk is jól jár, erre világít rá a The Simple Dollar cikke, amelyben a szerző egy egyszerű összefüggésre hívja fel a figyelmünket: minél jobban bánunk tulajdontárgyainkkal, annál jobb lesz anyagi helyzetünk. Hiszen egy állandóan karbantartott termékhez nem kell szerelőt hívni.

 

Egy kis jutalmazással nem csak mi hozhatjuk ki magunkból a legtöbbet, de autónk is.

Az OMV által fejlesztett MaxxMotion prémium üzemanyagok amellett, hogy kényeztetik a gépkocsik motorját, egyedi, minőségi összetételüknek köszönhetően magasabb teljesítményt és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményeznek, így a környezetet is óvják.

Az OMV MaxxMotion prémium üzemanyagok háromféle változatban kaphatók. A MaxxMotion Diesel a nyáron megszokott kiemelkedő teljesítményt egészen mínusz 40 fokig nyújtja. A MaxxMotion 95 által biztosított tökéletes égés fokozza a motorteljesítményt és meghosszabbítja a motor élettartamát. A MaxxMotion 100plus ráadásként többletgyorsulást kínál, továbbá az Európai Autógyártók Szövetsége által jegyzett WWFC üzemanyagcharta legmagasabb elvárásait is teljesíti.