HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Helyi közösségépítés, civil adománygyűjtés és szórakoztató társasági esemény – november végén rendezte meg a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Élő Adás című adománygyűjtő estjét.

A Budapest Music Centerben rendezett est során három kerületi civil projekt mutatkozott be: A város peremén projekt, amely az egykori Dzsumbuj történetét dolgozza fel, a Budapest hangtérképe, amely szubjektív hanganyagokat gyűjt a fővárosban, valamint a Védett átkelő, amely pszichiátriai utógondozottaknak szervez művészetterápiát. Az adománygyűjtés e formája újdonságnak számít Magyarországon, az Alapítvány a londoni székhelyű The Funding Network szervezet Giving Circle rendezvényeinek mintájára honosította meg 2015-ben.

A közel három órás esemény egyszerre volt civil aukció, helyi közösségi esemény és bemutatkozási lehetőség. A projekteket hat percben mutatták be vezetőik, akiket az Alapítvány munkatársai korábban felkészítettek, így a más üzleti modellekben ismert műfaj, a pitch ebben a közegben is jól működött. Mindhárom projektet professzionálisan, szórakoztatóan és szenvedéllyel mutatták be képviselőik, akik összeghatárokat és azoknak megfelelő fejlesztési célokat, programterveket is felvázoltak.

Párbeszéd a városi szegénységről

A város peremén – amely egy 15 fős kutatócsoportot takar – a Dzsumbuj volt lakóinak történetén keresztül ösztönzi a társadalmi párbeszédet a városi szegénység olyan összetett problémáiról, mint például a lakhatási nehézség vagy a stigmatizáció. Ők egy 2017 tavaszára tervezett, három hétvégét felölelő, ingyenes eseménysorozatot álmodtak meg, amely a kutatási anyagokat közérthető, innovatív módon mutatja be, és találkozási helyet biztosít a ferencvárosiak, a Dzsumbuj volt lakói és az érdeklődők tágabb köre számára. Az eseménysorozatban lesz kiállítás, filmvetítés, a Dzsumbuj Napló című kiadvány bemutatása, piknik volt lakókkal, alternatív városi séta, valamint szakmai konferencia és kerekasztal-beszélgetés is.

Művészetterápia pszichiátriáról kikerülőknek

A Védett átkelő projektet a Tárt Kapu Galéria szervezi. Ők a felajánlott támogatásból pszichiátriai betegek intézményi gondozását követő 15 hetes művészetterápiát, valamint az ott készült alkotásokból kiállítást valósítanak meg az est során gyűjtött adományból. Noha a művészetterápia intézményi keretek között jól működik, azok a betegek, akik egy életre szóló betegség diagnózisával a kezükben kikerülnek az egészségügyi rendszerből, sokszor szembesülnek a társadalom elutasításával, stigmatizációval, megváltozott családi- és társadalmi kapcsolatokkal, így számukra egy védett hely biztonságot nyújt a visszailleszkedés során.

Közösségi emlékezés

A Budapest hangtérképe három cross media aktivista víziója, amelyet Budapesten, Krakkóban és Pozsonyban terveznek megvalósítani. A projekt célja a közösségi történetmesélés, a közösségi emlékezés fejlesztése. Ezt egy online platform megvalósításával szeretnék elérni, amelyre önkéntesek gyűjtenek interjúkat, történeteket, az adott helyre jellemző hangokat (mint például a margitszigeti szökökút hangja).

Miután a projektek bemutatkoztak, képviselőik elhagyták a termet, és kint várakoztak arra, hogy a licit során mekkora összeget ajánlanak fel a támogatók (magánadományozók, helyi vállalkozások, cégek képviselői). A műsorvezető, Barna Era személyes és szellemes konferálásával egyszerre vált formális és informális eseménnyé az adománygyűjtő est. A projektgazdák és támogatóik találkozásával a közösségi támogatás is személyesebb lett, és ez láthatóan növelte az adományozók támogatási kedvét.

A projektekre az est során közel két és fél millió forint gyűlt össze (ebből A város peremén 835 ezer, a Védett átkelő 983 ezer, a Budapest hangtérképe pedig 625 ezer forint támogatást szerzett). Az aukció lezárulta után a terembe visszatérő projektgazdák megdöbbenve látták az össszeget – a kért, tervezett költségvetésük alapján mindhárman elérték a fejlesztéshez szükséges kívánt célt. Az Élő Adás nem csupán vidám társasági esemény és adománygyűjtő program volt, hanem a modell sok közösségben alkalmas lehet arra, hogy a helyi közösségek felkaroljanak egy-egy ügyet.

Papp Bojána cikke a HVG Extra Business közreműködésével készült. A magazin friss lapszáma értékteremtő vállalkozások történeteit mutatja be - olyan cégek gyakorlatát, amelyek szerint a profiton túl is van élet. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg ingyenes házhoz szállítással! Itt pedig egy évre is előfizethet a magazinra 20 százalék kedvezménnyel.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!