HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Üzletembereket, befektetőket, sportolót és színészt kérdeztünk arról, mit és mit nem várhatunk egy mentortól, valamint milyen előnyei és kockázatai vannak egy ilyen kapcsolatnak.

Simó György, telekommunikációs szakember, kockázatitőke-befektető

©

Formálisan sosem volt mentorom, de a tanulás lehetősége minden szituációban ott rejlik. Ezért aztán mindig is kerestem a magam mentorát a munkahelyeimen: olyan embert, akitől jót vagy rosszat tanulhatok. A mentorálásnak két típusát különböztetem meg, az egyik az úgynevezett „lecturing”, amely inkább kioktató jellegű, és sosem találtam hasznosnak. Én inkább a megfigyelésen alapuló támogatásban hiszek, amikor a mentornak tekintett egyént munka közben figyelhetem meg: hogyan tárgyal, gondolkodik, vezet és befolyásol embereket. Gondolkodni csak korlátozottan lehet megtanítani az embereket, de dolgozni, a munkához szükséges alaposság megfelelő szintjének megismertetésére és megszoktatására annál inkább. Noha formálisan nem vagyok mentor, kockázatitőke-befektetőként hetente, kéthetente egyeztetünk a portfoliónkba tartozó cégek alapítóival, ahol orientáljuk és támogatjuk őket. Az összeszedettség és a menedzsment technikák mellett fontos szerep jut a meggyőzőerőnek és a kémiának is. Viszont nemcsak a tulajdonos, de a jó mentor sem hízelegni ül egy vállalkozó nyakába.

Csepregi Gábor, sportoló

Viszonylag későn, 25-26 évesen váltam kiemelt sportolóvá, azaz olimpiai "A" kerettaggá evezésben. Mivel egy ideje csapat nélkül edzek, ezért mentoraimra nagyobb szerep hárul, és ennek megfelelően kapcsolatunk szoros, baráti, vagy még inkább apa-fia kapcsolat. A mentor számomra egy példa az elhivatottságról, az élet különböző területein való gondolkodásról. Útbaigazítást ad, amikor elbizonytalanodom, vagy meginognak elhatározásaim. Az én életemben ezt két személy tölti be: az egyik – anyagi támogatása mellett – morális példamutatást ad, a másik – edzői szerepe mellett – a becsületesség és a tisztaság jelképét nyújtja. Amikor mostani edzőmmel elkezdtem dolgozni, egy nagyon erős kondiedzést írt ki, amire én azt mondtam, hogy lehetetlen megcsinálni. A válasza csak ennyi volt: "Vagy csináljuk komolyan vagy sehogy. Egy-két héten belül adoptálni fogja a szervezeted”. Végül megcsináltam, és utána fél évig még sokkal többet is. Megmondta előre, mennyit fogok teljesíteni, ami számomra akkor lehetetlennek tűnt, és kellő támogatás nélkül az is lett volna.

Ágoston László, az !gen Egyesület alapító-alelnöke

A mentorság nem szakértőség, hanem terelgető partnerség, amely arra fókuszál, hogyan lehet a mentorált szempontjából maximalizálni a hosszú távú tapasztalatokat. Egyfajta üzemmód, amelyben a cél az olyan képességek kialakításának elősegítése, amelyeknek köszönhetően a mentorált egyre jobban tud egyedül boldogulni. Az Innovatív Generáció (!gen) Program képzésein a házigazdák egyikeként én is mentorként támogatom a résztvevő csapatok és egyének fejlődését. Volt olyan, aki itt jött rá arra, akármilyen jó kezdeményező is, mindig jobb eséllyel indul, ha egy lelkes csapat is van mellette. Volt olyan, akinek a program során az önbizalma erősödött meg: itt kezdte elhinni, hogy egyszer neki is lehet saját kezdeményezése.

Tasnádi Bence, színész

©

Aki tanulni vágyik, az előbb-utóbb mentorára lel. Egy jó mentor nemcsak szakmailag, hanem emberileg is irányadó. Sokszor érzem, hogy egy színész minőségét kizárólag az emberi értékei határozzák meg, és egy inkorrekt ember a színpadon is hamis. Bárki lehet mentor, akinek életfelfogása, szakmai ténykedése a maga teljességében számunkra szimpatikus. A mentornak nem kell tudnia, hogy mi annak tekintjük, viszont a személyes kapcsolat – az eszmecserék, a visszaigazolások, a kölcsönös bizalom – elengedhetetlen. A jó mentor megérzi, hogy tanítványának mivel segít és mivel árt, szellemi oltalma mögött pedig soha nem húzódhat önzés, vagy bármiféle egyéni törekvés. Egy mentor legnagyobb sikere, ha a felkínált tapasztalat a növendék elméjének termékeny talaján tudássá érik. 

Zeitler Ádám, a Milestone Intézet alapítója

Életem során sok módszerrel tanultam és tanítottam már, de a személyes mentorálásnál hatékonyabb módszerrel a tapasztalatok átadására eddig nem találkoztam. Mivel ez egy személyes beszélgetéseken alapuló oktatás, maximálisan figyelembe veszi a mentoráltak lehetőségeit és szükségleteit. A mentor folyamatosan, személyével példát mutatva ösztökéli mentoráltját a közös, előre meghatározott cél felé. A mentorálás folyamatos készülést igényel mindkét féltől, nem beszélve arról, hogy a mentor személyiségével, szakmai sikereivel, sőt viselkedésével is példát mutat. Ez egy 0-24-es elfoglaltság, ahol hatalmas a felelősség.

Hild Imre, kockázati tőkebefektető

A mentorálás képessége nem korfüggő – sokkal fontosabb a kompetencia és az adott iparági vagy funkcionális tudás átadásának belső igénye. A jó mentori kapcsolat alapja, hogy mindkét fél nyitott és hajlandó legyen az együttműködéssel járó alkalmazkodásra, illetve ha a dolog nem működik, annak belátására. Amiről kevesebbet beszélnek, hogy a mentorálásnak bizonyos kockázata is van: ha egy mentor felvállal valakit, azzal saját hitelét és kapcsolati tőkéjét is adja.

Varga Szabolcs cikke HVG Business Man 2015-ös számában megjelent írás rövidített kivonata. Hasonló cikkeket a HVG Extra Businessben is olvashat, amelynek friss lapszáma értékteremtő vállalkozások történeteit mutatja be - olyan cégek gyakorlatát, amelyek szerint a profiton túl is van élet. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!