HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A smúzolás az a folyamat, amely során összeköttetéseket próbálunk szerezni. Sokan idegenkednek tőle, de néha elkerülhetetlen. Az Elmés kezdés című könyvben Guy Kawasaki ad néhány tanácsot arra, hogyan tegyünk szert minél több hasznos ismerősre.

1. Mozduljunk ki!

A smúzolás nem magányos tevékenység. Vegyünk részt minél több szakkiállításon, konferencián, szemináriumon és egyéb társasági eseményen.

2. Tegyünk fel jó kérdéseket, majd fogjuk be a szánkat!

A smúzolás nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a társaság hangadói. Inkább kezdeményezzünk néhány érdekes kérdéssel, majd hallgassuk meg, mit mondanak mások. A legjobb indító kérdés így hangzik: "Ön mivel foglalkozik?".

3. Vegyük fel újra a kapcsolatot, és legyünk mi is elérhetők!

Az újonnan megismert embereket keressük meg 24 órán belül: írjunk nekik e-mailt, hívjuk fel őket telefonon, de akár el is postázhatunk nekik egy példányt új könyvünkből. Paradox módon a smúzolásra törekvők néha maguk nehezítik meg dolgukat azzal, hogy nem tartanak maguknál névjegykártyát, vagy nem írják rá telefonszámukat. Ha mégis, akkor meg nem válaszolnak a megkeresésekre. Ne kövessük el ezeket a hibákat!

Felismeri valamelyik kollégáját? Segítünk, hogy könnyebben bánjon vele!

Négy jól körülhatárolható viselkedéstípust mutatunk be arra fókuszálva, miként viselkednek az adott karakterek döntési helyzetekben, hogyan érdemes velük bánni, és szükség esetén milyen eszközökkel tudjuk őket sarokba szorítani.

4. Beszéljünk kedvteléseinkről!

Ne csak az üzletről beszéljünk, mert unalmasnak fognak tartani minket! Nem kötelező csak azért elkezdeni golfozni, mert arról azt mondják, jól jöhet a kapcsolatépítéshez. Van ezernyi más olyan téma, ami közelebb vihet minket a másikhoz (foci, autók, kütyük, gyereknevelés, kutyák). Ha semmi érdekes hobbit nem tudunk felmutatni, olvassunk minél többet, hogy sok témáról tudjunk beszélgetni.

5. Tegyünk szívességeket, és viszonozzuk is!

Az égi eredménytábla rögzíti, mit teszünk embertársainkért. Ha profi smúzolók akarunk lenni, ügyeljünk rá, hogy magasan pozitív eredmény legyen a táblánkon. Segítsünk önzetlenül az embereken - különösen azokon, akik látszólag nem tudnak semmit tenni értünk. Végül az eredménytábla megteszi a dolgát. A kiváló smúzerek örömmel viszonozzák a szívességeket. Ezáltal nemcsak felfelé mozdul el égi eredményük, hanem újabb szívességek kérésére is alapot szerezhetnek.

+1. Nyugodtan kérjük a szívességek viszonzását!

Bármilyen kínosan is hangzik, mindig kérjünk viszonzást a szívességekért. Így megkönnyítjük azok helyzetét, akik adósunknak érzik magukat. Nem utolsósorban pedig nekik is lehetőséget adunk újabb szívesség kérésére.

A fenti cikk - amely Guy Kawasaki Elmés kezdés című könyve alapján íródott - a HVG Extra Business közreműködésével készült. Hasonló írásokkal a magazin legutóbbi számában is találkozhat, amelyben értékteremtő vállalkozások történeteit ismerheti meg. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!