HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokszor mondják a magyarokra, hogy pesszimisták, sokat panaszkodnak és elégedetlenek. Cikkünkben három ellenpéldát mutatunk, akik nagyon is elégedettek életükkel és a munkájukkal, és élvezettel vágnak neki a hétfőnek.

Cikkünk alanyai tele vannak ötletekkel, és biztosak abban, hogy jó irányba tartanak. Mindhárman független szakemberek, önállóan – de nem feltétlenül egyedül – dolgoznak. Máthé Kata grafikus, a Remarker alapítója, grafikus illusztrációkat, jegyzeteket készít előadásokon, konferenciákon. Eddig Európa hét országában, továbbá az Egyesült Államokban, Izraelben, Hong-Kongban jegyzetelt már konferenciákon, vagy globális vállalatok belső rendezvényein. Kádár-Papp Nóri a Gyerünk, anyukám! mozgalom alapítójaként valós idejű, online tornákat közvetít. Ma már 10 edzővel dolgozik, a tornákon több ezer anyuka vett részt. Takács Szabolcs „hivatásos” befektető, jógát oktat, kamionos jogosítványát szerzi, gitározni tanul. Ezek mellett besegít azokba a projektekbe, amelyekben szívesen látják, és ő is érdekesnek találja őket.

Hogyan lesz valakiből szabadúszó?

Máthé Kata: Képzőművészként mindig is egyértelmű volt számomra, hogy vállalkozóként tudok majd munkákat vállalni – soha nem is dolgoztam alkalmazottként. Tartottam gyerekeknek képzőművészeti foglalkozásokat, készítettem tanulmányrajzokat, és közben azt éreztem: milyen kár, hogy nem értek az alkalmazott grafikához – azzal biztosan lehetne elég pénzt is keresni. Aztán megismertem a grafikus jegyzetelést, és nagyon megörültem annak, hogy ez egy „analóg” műfaj: kézzel, papírra lehet rajzolni, ahogy én szeretek. Miután a saját lábamra álltam, nem fontolgattam, hogy adottak-e ehhez a feltételek – nem voltak azok. De bíztam abban, hogy tudom jól csinálni, és működni fog a dolog.

Kádár-Papp Nóri: Épp költöztünk, három gyerekkel, nagy felfordulás közepette, és kevés időm maradt önmagamra, így felszaladt rám pár kiló. Kitaláltam, hogy szervezek magam köré néhány embert, akikkel együtt sportolok majd. Ezáltal aztán számon kérhető leszek, ami nekem komoly motiváció. Ekkor kezdtem el közösséget építeni, tornákat tartani parkokban. Azon a nyáron viszont szinte minden másnap esett, így át kellett gondolnom a közösségi sport folytatását. Így jött az ötlet, hogy mi lenne, ha streamelném, azaz online közvetíteném otthoni tornáimat. Ez volt az egyik mérföldkő a Gyerünk, anyukám! történetében.

Takács Szabolcs: A befektetési szakmában töltött 12 év után nagyobb szabadságra vágytam, nagyobb ráhatásra a dolgok alakulásával kapcsolatban. Ennyi idő alatt összegyűlt annyi tapasztalatom és kapcsolatrendszerem, meg persze befektetési tudásom, hogy a félelmeim ellenére azt mondtam: Ok, holnaptól a magam ura vagyok. Ez 10 hónapja történt, és még mindig vannak olyan napok, amikor kissé pánikolva szétküldök néhány önéletrajzot, aztán másnap csak mosolygok rajta…

Van válasz a rossz munkahelyekre. Mutatjuk, mivel érdemes elkezdeni a váltást!

A szabadúszókra gyakran tekint a világ olyan csodabogarakként, akik csúfot űznek a munka jól szabályozott fogalmából. Jakus Vivien HR szakember szerint viszont túl sok időt töltünk a valószerűtlen kockázatok általánosításával, és túl keveset a jó lehetőségek kiaknázásával. Interjú.

Mennyiben más egy szabadúszó napja?

Kádár-Papp Nóri: Teljesen más. Igazából azt is mondhatnám, hogy nehezebb – szinte folyton lelkiismeret-furdalásom van. Mivel otthon dolgozom, nehezen egyeztetem össze a háztartást a munkával. Ha épp az egyikkel foglalkozom, a másik miatt aggódom. Nem vagyok jó az időgazdálkodásban, én inkább vagyok kreatív, mint hatékony típus. De szerencsére van egy üzlettársam, aki segít ebben.

Takács Szabolcs: Sokkal nagyobb a szabadságom, én döntöm el, milyen projektbe szállok be, hogyan alakítom a napomat, mikor és mennyi szünetet tartok. Napi 2-3 órát dolgozom, de azt sokkal hatékonyabban, mint korábban. Nincs fölösleges meeting, nincsenek értelmetlen napok. Ha épp semmi kedvem dolgozni, akkor ezt tudomásul veszem, és olyat csinálok, amihez kedvem van. A feladatok, határidők kapcsán számolok azzal, hogy ilyen napok mindig vannak, ahogy alkalmazottként is mindig voltak. A freelancer életmódnak számomra az egyik legnagyobb hozadéka az önismeretem és tudatosságom hihetetlen fejlődése volt. Ha az ember magába néz, egy csomó minden kiderül. Például hogy amire vágyott, az talán nem is belőle jött, csak ráragadt, és nem is vágyik rá legbelül.

Mi a legvonzóbb a mostani tevékenységedben?

Máthé Kata: Leginkább az, hogy kinyílt a világ: sokfelé dolgozom, és miközben újabb és újabb témákról jegyzetelek, megismerhetek más országokat, embereket – ezt nagyon élvezem. És persze azt is, amikor a munkámról kapok pozitív visszajelzéseket. Az pedig már csak a hab a tortán, amikor olyan témákról rajzolok, amelyek közel állnak a szívemhez, amikor jó ügyeket szolgálhatok a munkámmal.

Kádár-Papp Nóri: Mindig is szerettem másoknak segíteni, valahol ezt elégítem ki az anyuka tornákkal. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem egy jó dolog bevinni a három gyereket az óvodába, és hazajönni dolgozni, de közben mindent elintézni úgy, hogy nem kötnek egy munkahelyhez napi szinten.

Takács Szabolcs: Talán az, hogy kipróbálhatok új dolgokat. Hogy felmerülhet, hogy valaki felkér, hogy legyek fejvadász pénzügyi területen, mivel sok embert ismerek. Sosem csináltam még ilyet, de nagyon érdekel. De vannak teljesen elborult ötleteim is, például hogy elmegyek a Lidlbe pénztárosnak, kipróbálni magam, megtapasztalni ezt a kemény munkát.

Így dolgozzunk hatékonyan otthon! - 9 tipp távmunkához

Sok irodai dolgozó képtelen elképzelni, hogy a munkáját otthonról is hatékonyan el tudná végezni. A jó hír, hogy tudatos tervezéssel igenis megvan rá az esély.

A független szakemberek egyik legnagyobb kihívása az időgazdálkodás, a feladatok rendszerezése és nyomon követése. Ki milyen módszert használ erre?

Máthé Kata: Ebben még van hová fejlődnöm. Szerencsére vannak körülöttem odaadó családtagok, akik a kezdettől fogva támogatnak a vállalkozásomban: van segítségem az adminisztrációban, logisztikában, így nem nekem kell mindent számon tartanom. Nemrég kezdtünk használni egy projektmenedzsment applikációt, ami némi ellenállást váltott ki a csapatban, de jól bevált a munkafolyamatok követésére – és emellett vannak megosztott táblázataink is.

Kádár-Papp Nóri: Nem használok feladatrendszerező szoftvereket, a határidőnaplóm és a telefonom segítségével igazodom el a feladataim között. Van egy üzlettársam, aki Berlinben él, vele visszük a vállalkozást, minden héten Skype-olunk és naponta chatelünk, e-mailezünk. Megosztott doksikat használunk, illetve van egy közös exceltáblánk, amelyben a teendők vannak, de ezt ő kezeli, nekem csak szól, hogy épp mivel kellene foglalkozni.

Ha önt is érdekli, hogy a független szakemberek hogyan formálják át a munka világát, vegyen részt 2017. március 11-én a Freelancer Festivalon, ahol számos érdekes élettörténetből meríthet inspirációt, és ahol – nem utolsósorban – cikkünk megszólalói is előadnak.

Hasonló cikkekkel a HVG Extra Business legutóbbi számában is találkozhat, amelyben értékteremtő vállalkozások történeteit ismerheti meg. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!