HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon egyelőre kevés vállalatnál alkalmazzák a toborzás során a rögzített videointerjú műfaját, jóllehet az online eszköz időmegtakarítást jelent mind az álláspályázónak, mind a toborzó cégnek.

A rögzített, nem valós idejű videointerjúk során az állásra pályázónak módja van a számára ideális időpontban és helyszínen megválaszolni az állást kínáló cég felvételi kérdéseit, és a válaszokat továbbítani a cég számára.

Mivel az eszközt kevesen használják itthon (holott a nyugati országokban és az Egyesült Államokban bevált megoldás), a pályázók sem igazán ismerik. Magyarország egyik legnagyobb szolgáltatóközpontja, a BT (British Telecom) január óta gyűjti a tapasztalatokat az általuk használt videointerjús eszköz, a SONRU használatával kapcsolatban.

A toborzók azért is kedvelik a rendszert, mert szakterület szerinti, specifikus kérdéseket tudnak megfogalmazni a pályázóknak, akiknek például a nyelvtudását, numerikus ismereteit, szaktudását is tesztelhetik, egyúttal megismerhetik tapasztalatait, motivációit, vagy épp elvárásait a potenciális munkaadóval szemben.

„Eddig főleg a telefon és az e-mail volt az első benyomások begyűjtésének eszköze, most már nagyobb arányban gyűjtjük az első körös inputokat videointerjúk segítségével” – mutat rá Kelemen Szabolcs, a BT toborzási csapatának vezetője.

Szerinte nagy könnyebbség, hogy a kezdeti fázisban nincs se időbeli, se térbeli kötöttség: a jelölteknek nem kell elkéredzkedniük, vagy épp szabadnapot kivenniük a meglévő munkaadónál. Nincs szükség időpont-egyeztetésre sem: minden jelölt a számára legkedvezőbb időpontban készítheti el az interjút. A többség jellemzően este hat és hét óra között tölti fel anyagát, ami mutatja, hogy a jelöltek valóban élnek a nem szokványos állásinterjú időpont lehetőségével.

A videointerjú általában 5-7 kérdés megválaszolását jelenti, amit bármilyen hang- és képrögzítésre alkalmas okoseszközzel elvégezhet a jelölt. Mielőtt az „éles” kérdéseket megkapná, tesztelheti a mikrofont, a képfelvétel minőségét és kap próbakérdéseket is, hogy megismerkedhessen a műfajjal, és a technikai kihívások miatti izgalom ne nyomja rá a bélyegét az interjúra.

A videointerjúk dinamikája, lélektana egyébként pontosan megegyezik az élő interjúékkal. Az éles kérdések „elhangzása” előtt van felkészülési, gondolkozási idő, utána következhet a 2-3 perces válasz a jelölt részéről. A videointerjúk a testreszabhatóság mellett kellő rugalmasságot adnak mind a jelöltnek, mind a munkáltatónak a toborzás során.

„Az idei start óta több mint 300 videointerjút kezdeményeztünk, a kitöltési arány 80 százalék fölötti” – számol be a tapasztalatokról Kelemen Szabolcs. A jelentkezők átlagosan négy napon belül töltik fel a válaszaikat, és a kiértékelés is gyorsan megvan: egy-két napon belül tudnak válaszolni a jelölteknek a BT részéről.

A fenti cikk a HVG Business Extra közreműködésével készült. Hasonló írásokkal a magazin hamarosan megjelenő, friss számában is találkozhat, amelyben azt járjuk körül, hogy a történetek hogyan segíthetik karrierünket, cégünk boldogulását, életünket. Péntektől keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő egy évre kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!