HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közösségi média különböző oldalaira egyszerű publikálást lehetővé tevő Buffer a teljes átláthatóság jegyében működik. A dolgozói fizetéseken kívül nyilvánosak többek között a cég bevételei, költségei és árazási modelljei, a csapat összetétele, az alkalmazottak által olvasott könyvek listája – és mindezek az adatok ráadásul a cég honlapján valós időben is elérhetők.

A Buffer vezetője, Joel Gascoigne szerint az átláthatóság a bizalom alapja, a bizalom pedig a hatékony csapatmunka feltétele. Állítása szerint a teljes nyitottság azt mutatja meg, hogy a cég átgondoltan és méltányosan jár el alkalmazottaival, akiknek így nem kell felesleges bizalmatlansági köröket futniuk, és a legjobb tudásuk szerint végezhetik munkájukat.

Az információk megosztása ezen felül a vállalati innovációt is erősíti (a cégnél bárki kezdeményezhet, a céltudatosságot el is várják), sőt tapasztalatuk szerint az átláthatóság a felhasználói lojalitásra is hatással lehet azáltal, hogy megmutatja a vállalat emberi oldalát.

Néhány példa a cég által közzétett adatokból

©
©

Egy hasonló magyar példa

Részben a Buffer átlátható modellje inspirálta a nemzetközi piacra dolgozó, digitális termékek dizájnját megálmodó magyar vállalat, a UX studio cégmodelljét is, amely három pilléren alapul: szabadság, átláthatóság és önszerveződés.

Az átláthatóság elve egy éve került be a UX studio vállalati értékei közé. Ennek értelmében minden dolgozó hozzáférhet a céges pénzügyi adatokhoz: láthatja a bevételeket, a fizetéseket és a szerződéseket. Emellett mindenki részesül a profitból: a UX studiónál a próbaidő letelte után a dolgozók részvényeket kapnak.

A HVG Extra Business friss számában megjelent cikkünkben részletesebben is beszámolunk a UX studió cégmodelljéről. Kíváncsi, hogyan segíthetik karrierjét vagy cégének sikerét a történetek, és hogyan aknázzák ki a sztorik erejét a profik? A HVG Extra Business friss számának középpontjában a történetmesélés áll. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!