HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bill Gates, Steve Jobs és Mark Zuckerberg példájára mutogatnak azok, akik szerint Amerikában nincs szükség egyetemi oktatásra és papírra a sikerhez. A számok viszont mást mutatnak.

Az Urbanlegends.hu oldal egy olyan tanulmányt mutat be, amely a gazdagok iskolázottságának nézett utána. Jonathan Wai és Heiner Rindermann kutatók 11 745 amerikai vezetőt – köztük vállalkozókat, politikusokat, bírákat, befolyásos embereket, multimilliomosokat és milliárdosokat – vizsgáltak meg, és azt is megnézték, közülük hányan végeztek elit iskolában.

A tanulmány szerint a tehetség és a motiváció fontos, de az elitiskolákban megszerzett papír és kapcsolati háló nagymértékben hozzájárul a csúcsra jutáshoz. A végzettség nem ad garanciát a kiteljesedésre, és az sem biztos, hogy mindenkinek ez a legjobb út a siker felé. Még az is elképzelhető, hogy a jövőben a papír egyáltalán nem fogja érdekelni a munkáltatókat. De jelenleg az iskolákból kimaradó nagyágyúk inkább számítanak ritka kivételnek, mint szabálynak – vélik a kutatók.

Az Urbanlegends.hu írásában azt is megtekintheti, hogy az egyes vizsgált szektorokban mennyi volt az egyetemre járók aránya.

A fenti blogszemle a HVG Extra Business közreműködésével készült. Kíváncsi, hogyan segíthetik karrierjét vagy cégének sikerét a történetek, és hogyan aknázzák ki a sztorik erejét a profik? Keresse az újságárusoknál a HVG Extra Business friss számát, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Extra Business Business magazin

Mit szólna, ha az egész világ tudná, mennyit keres? Ennél a cégnél nagyobb titkokat is megosztanak!

A közösségi média különböző oldalaira egyszerű publikálást lehetővé tevő Buffer a teljes átláthatóság jegyében működik. A dolgozói fizetéseken kívül nyilvánosak többek között a cég bevételei, költségei és árazási modelljei, a csapat összetétele, az alkalmazottak által olvasott könyvek listája – és mindezek az adatok ráadásul a cég honlapján valós időben is elérhetők.

HVG Extra Business Business magazin

Nem tud valamit? Ne szégyellje, fordítsa inkább az előnyére!

Amikor komplex problémával vagy helyzettel nézünk szembe, nem kell rögtön, a legelején tudni minden későbbi lépést – vallják A nemtudás című könyv tanácsadó szerzői, akik könyvükben néhány konkrét, kipróbálható kísérletre is javaslatot tesznek. Ezekből szemlézünk most tíz feladot.