HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány napot Magyarországon töltött Per Bristow hang- és színpadi fellépés coach, aki 132 országból származó előadónak tette magabiztosabbá a kiállását, hanghasználatát Új-Zélandtól Hollywoodig. Interjú.

HVG Extra Business: Hogyan és mikor döntötte el, hogy énekes coachként fog tevékenykedni?

Per Bristow: A tanítás és a coaching mindig is foglalkoztatott – én magam is szeretek új dolgokat elsajátítani, de azt is, amikor másokat támogathatok a tanulásban. Egészen különleges érzés, amikor ráébreszthetünk valakit, hogy többre képes valamilyen területen. Fiatal korom óta zenész voltam, majd zenetanár lettem az érettségi után. Énekesként nemcsak a hanghasználatban rejlő lehetőségek nyűgöztek le, hanem azt is felfedeztem, hogy a tanítási módszeremnek köszönhetően a diákjaim milyen fantasztikus eredményeket érnek el. Tudtam, hogy coachként egyedi területre találtam rá.

HVG Extra Business: A módszertanra építve hozta létre Singing Zone nevű vállalkozását. Mit kell tudni erről?

Per Bristow

Svédországban született, jelenleg Los Angelesben él. Kommunikációs tréningmódszerével eddig 132 országbeli előadónak segített magabiztosabb teljesítményt mutatni a színpadon, legyen szó énekes produkcióról vagy más szereplésről. A hatékonyabb hanghasználat rejtelmeinek elsajátításán túl üzletembereknek is segít a karizmatikusabb fellépés kialakításában, a megnyerő stílus felépítésében.

Per Bristow: A Singing Zone célja, hogy bárki megtanulja kiereszteni, fejleszteni, érdemben használni a hangját. Természetesen nemcsak fizikai értelemben gondolom a hang használatát, hiszen ezt azért az emberiség többsége napi szinten megoldja; hanem annak a technikáját, hogyan legyen ez a hang egyfajta kapocs más emberekkel, hogyan lehet hatni általa, befolyást gyakorolni, lenyűgözni. A tréning módszer abban segít, hogy megtaláljuk a magabiztosságunkat, sikeressé tegyük magunkat pusztán a hangunk tudatos használatával. A módszertant nemcsak énekesek, színpadi előadók számára dolgoztam ki, hanem sikerrel alkalmazzuk üzletemberek esetében is.

HVG Extra Business: Jellemzően milyen problémákkal fordulnak önhöz az ügyfelei?

Per Bristow: Sokszor egyszerűen nem úgy szól a hangjuk, ahogy szeretnék. Vagy fellépéseiken kevésbé érzik magabiztosnak, sikert hozónak a hangjukat. Az énekesek gyakran szeretnének szélesebb hangterjedelmet, vagy például kisebb erőfeszítés árán kiénekelni magasabb hangokat. Az előadásmódot tekintve pedig szeretnék mélyebb szinten átadni a közönségnek, amit a zenéjük képvisel. Az előadásuk következményeként a hallgatóság szeretetét szeretnék elnyerni. A szónokok pedig gazdagabb, erősebb, jobban rezonáló hangra vágynak, hogy azzal nagyobb befolyást gyakorolhassanak közönségükre, fellépésük eredményeként hozzáértőnek látszódjanak. De még ha nem is határoznak meg maguktól konkrét problémát a hozzám fordulók, valamennyi szónok, vagy énekes szeretne fejlődni.

HVG Extra Business: Milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a színpadra kiállóknak?

Per Bristow: A lámpaláz, idegesség teljesen általános emberi tulajdonság, önmagában nincs is ezzel semmi gond. A legtöbben ugyanakkor sajnos nem képesek ezt a természetes félelmet átalakítani, felhasználni a produkció hatásosabbá tétele érdekében. Az sokkal általánosabb, hogy ez inkább gátlásosabbá teszi az embereket. A szerepléstől való félelem, a súlyos lámpaláz áldozatává válnak – ezáltal persze a teljesítményük is. Abban segítem őket, hogy ezeket a falakat legyőzve személyiségüknek egy erősebb változata jelenjen meg a színpadon, ennek hatásaként pedig nagyobb élményt jelentsenek a hallgatóság számára. Ha elsajátítja valaki ezt a képességet, saját maga számára is nagyobb élvezetet ad a színpadi jelenlét. A színpadot persze tág értelemben érdemes érteni: lehet ez egy tárgyalási helyzet, prezentáció, fontos meeting is; a lényeg a sikeres szereplés vágya és fontossága.

HVG Extra Business: Hogyan kell ezt a módszertant elképzelni? Milyen tréningen vesznek részt a jelentkezők?

Per Bristow: Mondjuk úgy, hogy egy folyamaton vezetem végig az embereket, amely során felfedezik saját magukat és a bennük rejlő képességeket. A fizikai szintről indulunk, megfigyeljük a meglévő belső feszültségeket, amikről talán fogalma sem volt korábban a tanulónak. Elkezd olyan izmokat megérezni, amelyek létezéséről sem tudott. Aztán egy mélyebb tudati szintre ereszkedünk, megpróbáljuk feltárni a félelmeket, gátakat. Körüljárjuk, milyen félelmeket keltenek a nehezen kiénekelhető magas hangok, vagy milyen gátlásosságot vált ki, hogy egy szónok nem érzi elég tekintélyt parancsolónak a hangját. A belső gátak felfedezésével az ember megtapasztalja, hogy nem a hangja válik szabadabbá, hanem ő maga lesz szabadabb. A tudatosabb jelenléttel a közönséget is jobban érzi a fellépő, ami összességében hatásosabb kommunikátorrá teszi.

HVG Extra Business: Van-e számottevő különbség aközött, hogy beszédet tart valaki, vagy számot énekel a színpadon?

Per Bristow: Sok a hasonlóság, ahogy a különbség is. Ugyanazt a hangszert használjuk: a hangunkat, és ugyanazt a helyszínt kell élettel megtöltenünk: a színpadot. Az énekeseknek kötöttebb a produkciójuk: kottában megírt hangokat énekelnek, előírt ritmus szerint. Ugyanakkor ritmusa, dallama a szónoki beszédnek is van. Tapasztalatom szerint a szónokok is jelentősen profitálnak az éneklési feladatokból, és az énekesek is abból, ha szöveges feladatot kell abszolválniuk.

HVG Extra Business: Lehet-e valami általános tanácsot adni azok számára, akiknek kényelmetlen, ijesztő a színpadon való szereplés?

Per Bristow: Először saját magukban, egyedül kell megtapasztalniuk, milyen szabadságot ad a hangjuk használata. Csak ezután érdemes nekirugaszkodni annak, hogy hogyan működik mindez a közönség előtt. Meg kell tanulni, hogyan lehetünk urai az idegrendszerünknek, végül hogyan kerülhetünk bele ebbe a bizonyos „singing zone” zónába, vagy az éneklés, megszólalás flow élményébe. Igazából nem is a magabiztosság megszerzéséért küzdünk, az csak egy szerencsés melléktermék, ami abból következik, hogy ismerőssé válik a helyzet és tudatában vagyunk, hogy rendelkezünk a helyzet jó megoldásához megfelelő képességekkel. A nagy pillanat az, amikor már spontának tudunk lenni, amikor egy korábban lefagyást jelentő hibát elegánsan, spontán módon tudunk kezelni, és talán épp ez a jelenet válik emlékezetessé a közönség számára.

HVG Extra Business: A többség nem tervez persze színpadon, nagy közönség előtt szerepelni. Egy átlagembernek is hasznos lehet, ha a hanghasználatával tudatosan foglalkozik?

Per Bristow: Meggyőződésem, hogy semmilyen külön tehetség nem kell ahhoz, hogy valaki jól bánjon a hangjával. Mindenki másban tehetséges, és a legtöbb képesség nagyon is jól fejleszthető. Nem kell stadionokat megtöltő produkciókban szerepelni, ahogyan a teniszezés is élvezhető még akkor is, ha Roger Federernél valamivel kevésbé vagyunk ügyesek benne. De ahogy a teniszben is egyre nagyobb örömöt okoz a fejlődés, úgy a hangunk sikeres használata, az egyre hatásosabb kiállás is egyre több örömöt okoz. 

Bőhm Kornél interjúja a HVG Extra Business közreműködésével készült. 

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Most akkor kell-e félnünk attól vagy sem, hogy elveszik a munkánkat?

A negyedik ipari forradalom gyökeres átalakulást hozhat a munkaerőpiacon is: a robotok, az algoritmusok és a mesterséges intelligencia elterjedése már az egyetemi végzettségű munkavállalók állásait is fenyegeti. Ha nem készülünk fel, a középosztály eltűnik, a jövedelemegyenlőtlenség tovább nő, sőt - mivel a munkavállalók egyben fogyasztók is - a piacgazdaság a ma ismert formájában fenntarthatatlan lesz - véli Martin Ford jövőkutató.

HVG Extra Business Business magazin

Nyelvet tanulna? Próbálja ki ezeket az appokat!

A mobilon és weben elérhető nyelvtanulás már jócskán túllépett a digitális szótárfüzet szintjén, a szavak magolásán túl komplexebb lehetőségeik vannak a tanulni vágyóknak. Sőt a legtöbb szolgáltatás már a motivációra is figyel.