HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új optimistáknak nevezik azokat a gondolkodókat, akik az egyre rémisztőbb világ képét festő híradások ellenére úgy vélik, hogy az emberiség a történelem során még sosem él ennyire békés világban.

Háború Szíriában, Földközi-tengeren hánykódó menekülttömegek, észak-koreai rakétatesztek, terrortámadások Európa-szerte, Pakisztánban, Irakban és más országokban, globális felmelegedés – sorolja a Guardianban megjelent írásában Oliver Burkeman a közelmúlt nyugtalanító híradásait, amelyek hatására sok olvasóban egy közelgő Armageddon képe jelenhet meg.

Nem így gondolják viszont azok a tudósok, gondolkodók és újságírók, akik szerint az emberiség a legjobb időszakát éli - derül ki a cikkből, amelyet az Urbanlegends.hu oldal szemlézett. 2016 során az extrém szegénységben élők aránya – először a történelem során – 10 százalék alá csökkent, csökkent a globális egyenlőtlenség és a gyerekhalandóság - csak hogy néhány példát említsünk.

A jelenünket és lehetőségeinket éltetőket – a Richard Dawkins által vezetett új ateisták mintájára – új optimistáknak nevezik. Szerintük irreális kétségbeesésünk többet árul el rólunk, mint a világ aktuális helyzetéről. Nézetük szerint az emberiség különféle pszichológiai torzítások foglya lett, és ha e torzításoknak a történelem előtti szavannán még megvolt a célja, a média által befolyásolt világunkban csak félrevezetnek minket.

Az új optimisták szerint az erőszak látványossá válása a rengeteg negatív hír mellett a morális konszenzus fejlődésének is köszönhető: vagyis azért élünk meg sokkal hevesebben bizonyos rémségeket, mert az erőszaknak egyre alacsonyabb formáját vagyunk hajlandók elfogadni.

Az optimizmus az új optimisták szerint nem egyszerűen azt jelenti, hogy hinni akarnak a szép jövőben, hanem hogy várakozásaikat számok is alátámasztják, amelyek ráadásul további fejlődés irányába mutatnak.

De ha ez így van, miért nem vagyunk mindannyian új optimisták? És ami még fontosabb: a számok és a hosszú távú trendek valóban garantálják, hogy minden úgy folytatódik majd, ahogy eddig? – teszi fel a kérdést a Guardian szerzője. Ha további részletek is érdeklik az új optimisták gondolkodásáról, és hogy miként érdemes kezelni az általuk prezentált adatsorokat, olvassa el az Urbanlegends.hu cikkét!

A fenti blogszemle a HVG Extra Business közreműködésével készült.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

HVG Extra Business Business magazin

Most akkor kell-e félnünk attól vagy sem, hogy elveszik a munkánkat?

A negyedik ipari forradalom gyökeres átalakulást hozhat a munkaerőpiacon is: a robotok, az algoritmusok és a mesterséges intelligencia elterjedése már az egyetemi végzettségű munkavállalók állásait is fenyegeti. Ha nem készülünk fel, a középosztály eltűnik, a jövedelemegyenlőtlenség tovább nő, sőt - mivel a munkavállalók egyben fogyasztók is - a piacgazdaság a ma ismert formájában fenntarthatatlan lesz - véli Martin Ford jövőkutató.

HVG Extra Business Business magazin

Vállalkozik? Íme 3 fontos tanács, amivel hatással lehet a világra!

Míg a kilencvenes években a vállalkozó szót nagyjából az ügyeskedő csaló szinonimájaként értelmeztük, mára felismertük, hogy a vállalkozók aktív részesei társadalmunk szövetének. Hovanyecz Tamás cikkében azt a SocialFokus kollektívát mutatja be, amely azon munkálkodik, hogy terjessze a közösségre ható vállalkozások fontosságának gondolatát.