HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az okostelefonos alkalmazások viselkedési függőséget okozhatnak, amit az appok fejlesztői üzleti modelljeikben ki is használnak. A Doransky blog szerzője az Irresistible című könyvet szemlézve mutatja be ezeket a technológiákat.

Nem önmagában az okostelefonnal van gond, hanem annak bizonyos beállításaival: például az értesítésekkel, a telefonra letölthető alkalmazások néhány kategóriájával és ezek alapbeállításaival, illetve azokkal a mögöttes pénzügyi mozgatórugókkal, amelyek miatt fókuszba kerül a felhasználók viselkedési rendszerének „meghekkelése” – írja a blog szerzője. Ugyanez vonatkozik a felhasználóit örökké készenlétben tartó Instagramra, Facebookra és Messengerre, a minél több játékra ösztönző ingyenes játékokra, a folyamatosan végtelenített videonézésre (Netflix, Youtube) és az értesítéseket küldő hírfigyelő alkalmazásokra.

A blog szerzője szerint e szolgáltatásoktól nemcsak a gyenge, rossz környezetben élő, szegény vagy buta emberek válnak függővé, hanem mindenki veszélyeztetett, mert mindenkinek vannak olyan gyenge pontjai, igényei, vágyai, amelyeket ezek az addiktív technológiák meg tudnak találni. Doransky szerint nem kell messzire menni, hogy a strandon például felfedezzünk olyan embereket, akik drága nyaralásukon pont azt teszik, amit otthon is tudnának, az e-mailjekre szabadságuk alatt is pár másodpercen belül válaszolnak, vagy az éttermekben a társaság helyett a telefonjukat választják.

Az Irresistible című könyv szerint van pár általános szabály, amelyet ezek a függőséget okozó technológiák használnak. Ilyenek például:

- a motiváló célok, amelyek belső igényekre válaszolnak,

- legyen meg az irányítás érzete, hogy hatással vagyunk a dolgokra,

- sokszor érezzük azt, hogy ugyan nem sikerült, de majdnem,

- legyenek folyamatosan nehezedő feladatok, amelyek abban a zónában tartanak, ahol még nehéz megcsinálni, de abban az érzésben vagyunk, hogy képesek lehetünk rá,

- ne legyen teljesen tervezhető a díj, hogy amikor véletlenül „bejön”, még jobban örüljünk neki.

A megoldás a blog szerzője szerint nem egyszerű, a társadalomban ugyanis ma már nem nagyon lehet okostelefon nélkül élni. Ezért érdemes kicsit arra fókuszálni, hogyan tudjuk magunkat védeni a viselkedési függőségek kialakításától. Többek között mesterséges stop szabályokat beállítani magunknak: nem célokat kitűzni, hanem rendszert kialakítani – 1 óra játék naponta, fél óra edzés stb. Emellett érdemes letiltani a telefonos riasztásokat, tanulni magunk és érzeteink figyelését. Ha érdekli a teljes bejegyzés, kattintson a blogra!

A fenti blogszemle a HVG Extra Business közreműködésével készült.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Extra Business Business magazin

Vállalkozik? Íme 3 fontos tanács, amivel hatással lehet a világra!

Míg a kilencvenes években a vállalkozó szót nagyjából az ügyeskedő csaló szinonimájaként értelmeztük, mára felismertük, hogy a vállalkozók aktív részesei társadalmunk szövetének. Hovanyecz Tamás cikkében azt a SocialFokus kollektívát mutatja be, amely azon munkálkodik, hogy terjessze a közösségre ható vállalkozások fontosságának gondolatát.