HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Budapesten találkoztak egymással a világ digitális nomádjai és persze azok, akik szerettek volna inspirációt szerezni, tanácsokat kapni, hogyan alakítható ki ez a sokak által vágyott életforma: járni a világot éveken át, egyetlen laptopról megteremtve az ehhez szükséges egzisztenciát. Kun Estelával, a Freedom Summit ötletgazdájával beszélgettünk a konferencia egyik szünetében.

HVG Extra Business: Azon gondolkodtam, miért kell egy szabadúszó konferenciát hétvégén, szombat-vasárnap rendezni. Elvileg mindenki ráér, nem?

Kun Estela: Sokan érkeztek vidékről és külföldről is, a résztvevők többsége pedig egyelőre nem teljesen szabadúszó, csak gondolkoznak azon, hogyan tudnának rálépni erre az útra. A hétvége tűnt a legideálisabbnak ahhoz, hogy mindenki itt tudjon lenni, akit érdekel a digitális nomád életmód.

Van válasz a rossz munkahelyekre. Mutatjuk, mivel érdemes elkezdeni a váltást!

A szabadúszókra gyakran tekint a világ olyan csodabogarakként, akik csúfot űznek a munka jól szabályozott fogalmából. Jakus Vivien HR szakember szerint viszont túl sok időt töltünk a valószerűtlen kockázatok általánosításával, és túl keveset a jó lehetőségek kiaknázásával.

HVG Extra Business: A konferenciák, „summitok” leginkább közös szakterületen lévő emberek találkozópontjai voltak, esetleg a közös érdeklődés hívta őket össze. A Freedom Summit viszont egyfajta életformának a kialakításában ad támpontokat, igaz?

Nomad List

Budapest a digitális nomádok körében világszinten is az egyik legvonzóbb város, ár-érték arányban magasan a legjobb, ezen kívül pezsgő kulturális élet, fejlett infrastruktúra, színes programok és szórakozási lehetőségek várják az itt élőket. A Nomad List rangsorában a magyar főváros az első helyen szerepel, második Bangkok, a harmadik pedig Berlin.

Kun Estela: Új jelenség, amivel szemben állunk: Nyugaton is csak két-három éve kezdtek el tudatosan találkozni, konferenciákat szervezni a szabadúszók, mert rájöttek, hogy képesek egymásnak inspirációt, ötleteket adni. Berlinben 2014 óta vannak rendszeresen ilyen summitok. Én azt láttam, hogy Magyarországon is sok csírája volt ennek az életformának, többen próbálkoznak ezzel, vannak jeles művelői, de eddig nem volt olyan fórum, ahol megoszthatták volna egymással a tapasztalataikat. Ezért hoztuk létre ezt a rendezvényt.

HVG Extra Business: Úgy látom, valamennyi rendezvényterem zsúfolásig megtelt. Kik a résztvevők, kik hallgatják az előadásokat, workshopokat?

Kun Estela: A regisztráltak hetven százaléka magyar, budapestiek és vidékiek vegyesen. A külföldiek között vannak olaszok, angolok, belgák, én magam már jó ideje Balin élek, úgyhogy onnan is sokan eljöttek. Az előadók több mint harmada külföldi.

HVG Extra Business: És ez a sok ember mind digitális nomád, vagyis képesek arra, hogy folyamatosan utazva megteremtsék saját egzisztenciájukat?

Kun Estela: A résztvevők túlnyomó többsége természetesen nem ilyen, de él bennük a kíváncsiság, hogy milyen módon tudnák elérni ők is ezt a fajta szabadságot, függetlenséget. Sokan dolgoznak jelenleg multiknál, fix munkakörökben, és azt vizsgálják, hogyan tudnának ebből kilépni, a saját lábukra állni. Van, akinek már van saját vállalkozása, vagy épp egy startup ötlete, amiben hisz annyira, hogy megpróbálja a szabadúszó életformát. És sokan vannak olyanok is, akik már freelancerek, de még nem elég stabil az élethelyzetük, ehhez szeretnének új ötleteket, tanácsokat kapni. Célunk volt, hogy nyissunk a fiatalok felé, jött sok egyetemista és diák is, akik még csak forgatják a fejükben ezt a lehetőséget.

Kun Estela

HVG Extra Business: A programot elnézve az látszik, hogy egymástól nagyon eltérő témakörökben vehetnek részt előadásokon, workshopokon a hallgatók.   

Kun Estela: Négy nagy témakörben szerveztünk programokat. A gondolkodásmód, az utazás, az üzleti élet, valamint az életmód, vagy mozgásformák világában tartunk előadásokat. Ezek egymástól nem minden tekintetben elkülönülő halmazok, az utazás és az üzlet például ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, és nyilván van az egész mögött egy szellemiség, egy spirituális vonal, ami a gondolkodásmódot befolyásolja.

Így dolgozzunk hatékonyan otthon! - 9 tipp távmunkához

Sok irodai dolgozó képtelen elképzelni, hogy a munkáját otthonról is hatékonyan el tudná végezni. A jó hír, hogy tudatos tervezéssel igenis megvan rá az esély.

HVG Extra Business: Nyilván sokak fejében van egy elképzelés arról, kik azok a digitális nomádok. Én például úgy képzelem, hogy egy felfedezetlen fehérhomokos tengerparton laptopozik valaki hónapokon keresztül. Van-e ennél pontosabb definíció?

Kun Estela: A valódi digitális nomádok egyelőre egy nagyon szűk réteget képeznek a világban: ők azok, akik már tényleg helytől függetlenül képesek végezni a munkájukat, és sikeres üzleti életet folytatnak bárhonnan, ahol van online elérés. Ugyanakkor van egy sokkal szélesebb kör, a szabadúszók, freelancerek csoportja, amely már független életmóddal rendelkezik, közösségi irodákban dolgozik, vagy éppen startupokat alapít, és egyre közelebb kerül ahhoz a célhoz, hogy folyamatosan úton léve is stabil egzisztenciát teremtsen magának.

Bőhm Kornél interjúja a HVG Extra Business közreműködésével készült.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!