HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy élénken emlékezett egy traumatikus történésre, még akkor is, ha minden más ellene szólt. A jelenség oka az agy működésében keresendő - mutat rá könyvében Kathryn Schulz.

A 13 éves Ulrich Neisser 1941. december 7-én rádióhallgatás közben értesült a Pearl Harbor elleni támadásról. Neisser élénken emlékezett a bejelentés körülményeire: ahogy a rádióban megszakították egy baseballmeccs közvetítését, hogy hírt adjanak a megdöbbentő csapásról. Neisser 40 évig hordozta magával ezt az emléket, mígnem egyszer csak rájött: decemberben nincsenek is profi baseballmeccsek - idézi Kathryn Schulz Tévedhetsz című könyvét az Urbanlegends.hu blog.

Téves emlékéből kiindulva Neisser - már pszichológiaprofesszorként - 1989-ben kiadott egy tanulmányt, amely meggyőző csapást mért az addig vakuemlékezetnek hívott felidézésekre. Egészen addig ugyanis az volt az uralkodó nézet, hogy az ember pontosabban és élénkebben emlékezik vissza a traumatikus eseményekre, mint normál emlékeire. Neisser kutatásainak alapjául a Challenger űrsikló katasztrófája szolgált: a pszichológus előbb a tragédia másnapján, majd három évvel később is lejegyezte hallgatói emlékeit a robbanásról.

Az eredmény mindenkit megdöbbentett: a három évvel későbbi beszámolóknak ugyanis kevesebb mint 7 százaléka egyezett meg az első beszámolókkal, 50 százaléka az állítások kétharmadát illetően tévedett, 25 százaléka pedig minden fontosabb részletet rosszul adott meg. Vagyis kiderült: még ha erőteljesebben is emlékezünk vissza a traumatikus élményekre, ezek az emlékeink nem feltétlenül pontosabbak mindennapi élményeinknél.

Ha kíváncsi rá, mi áll a jelenség mögött, olvassa el az Urbanlegends.hu cikkét. Ha pedig ennél is részletesebben érdekli a téma, rendelje meg Kathryn Schulz könyvét 50%-os kedvezménnyel itt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Extra Business Business magazin

Kassai Viktor: ”A legmagasabb szinten már nem fogadják el a tévedést”

Tatabányai lakótelepről indulva, szakmája szamárlétráját végigjárva ért fel a csúcsra Kassai Viktor, aki hamarosan újra Európa-bajnokságra utazhat. Portré a játékvezetőről, aki szerint karrierje elején az ember még tanulhat tévedéseiből, bizonyos szint felett azonban már csak a hibák elkerülése tartja versenyben.