szerző:
MTI

Az ombudsman kezdeményezésére az autósokat ezentúl megfelelően tájékoztatják a jármű környezetvédelmi átsorolásáról.

Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére a közlekedési hatóság megfelelő tájékoztatással segíti a környezetvédelmi matricák kiadása terén kialakult, sajtóhírek szerint 200 ezer autóst érintő káosz megszüntetését - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán.

A hivatal emlékeztet arra, hogy a gépjárművek hátsó rendszámtábláján fekete, piros, kék, illetve zöld színű környezetvédelmi plakett igazolja, hogy az egyes járművek milyen mértékben "járulnak hozzá" a levegőszennyezéshez. A legkevésbé környezetbarát fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését a szmogriadó riasztási fokozata esetén a főpolgármester megtilthatja. 

Az alapjogi biztos hivatala a közleményben kiemelte: a tavalyi fővárosi szmogriadó idején érkezett panaszbeadvány szerint a környezetvédelmi matricák kiadására vonatkozó jogszabályok hátrányosan érintik az 1996. január 1-e előtt nyilvántartásba vett gépjárművek tulajdonosait, mert az autójuk csak a piros környezetvédelmi matricára jogosult. 

"A jogszabály azonban kivételt tesz az 1996. január 1. előtt üzembe helyezett, de Euro-II. jóváhagyási jellel rendelkező gépjárművek esetében; üzembentartója a környezetvédelmi felülvizsgálat során kérheti gépjárművének a kék matricára jogosító 4. környezetvédelmi osztályba való besorolását, illetve átsorolását" - írták. Az ombudsman viszont megállapította, hogy a jogszabályban szereplő kivételekről nem megfelelően tájékoztatták a hatóságok az autósokat, így a környezetvédelmi szempontból kedvezőbb kék helyett az Euro-II. jelű gépjárművek is csak piros matricát kaphattak - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az ombudsman a tájékoztatási kötelezettség betartását javasolta a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének, aki válaszában arról tájékoztatta, hogy a fővárosi és a megyei közlekedési felügyelőségeknél, illetve a hatósági eljárásokban tanúsító szervezetként közreműködő vizsgálóállomásokon kifüggesztik a környezetvédelmi átsorolás lehetőségeit, valamint tájékoztatják az autótulajdonosokat az átsorolás lehetőségéről és az eljárás folyamatáról is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!