Öt ország rendőrei razziáztak az M7-esen

2012. május 16., szerda, 21:57 • Utolsó frissítés: 2012. május 16., szerda, 22:00
Szerző:


Címkék: ; ;

Vezetési időt túllépő sofőröket, egyik kerekén hiányzó féknyereggel közlekedő kamionost, gyorshajtókat és körözött román állampolgárt is kiszűrtek kedden és szerdán az M7-es autópályán és az M70-es autóúton végzett komplex közúti ellenőrzési akcióban a magyar hatóságok, valamint négy további ország szakemberei.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett háromnapos akcióban az Állami Autópályakezelő Zrt., a katasztrófavédelem, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei vesznek részt - mondta Tóth András, a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének igazgatója az autópálya zalakomári pihenőjénél tartott szerdai tájékoztatón.

A sztráda forgalmának szinte egész napos, teljes kitereléssel zajló ellenőrzéséhez osztrák, cseh, lengyel és horvát társhatóságok is csatlakoztak, a románok és az ukránok azonban nem tudtak eleget tenni a meghívásnak, holott az onnan érkező járművekkel elég sok gond van.

Hozzátette, hogy kedd óta több műszaki problémás járművet szűrtek ki és küldtek kényszerjavításra, akadt olyan román kamion, amelynek egyik kerekén nem volt féknyereg. Több esetben indítottak eljárást manipulált menetíró-készülékek miatt és a megengedett vezetési idő túllépése kapcsán, de találtak olyan veszélyes szállítmányokat is, amelyek nem voltak megfelelően rögzítve.

Az igazgató szerint a kitereléssel járó ellenőrzések során rövid idő alatt igen súlyos, a közlekedés biztonságára veszélyes szabálysértéseket tapasztalnak, az ellenőrzött haszonjárművek akár 15 százalékánál is találnak problémákat. A külföldiek közül a román felségjelű járműveknél fordul elő a leggyakrabban szabálytalanság.

Martin Malits, az osztrák rendőrség veszélyesáru-szakértője más európai uniós tagállamban végzett hasonló akciók tapasztalatait úgy foglalta össze, hogy a mindenütt jellemző hatalmas nemzetközi forgalom miatt az ellenőrzések hatékonysága is hasonló. Meglátása szerint Magyarországon és Ausztriában is szigorú a hatóságok fellépése, de ezt indokolja az is, hogy a kamionosok által elkövetett szabálytalanságok jórészt azonosak.

Varga Zoltán, az Állami Autópályakezelő Zrt. díjszedési igazgatója azt mondta: a magyar és a külföldi autósok körében egyaránt meglehetősen alacsony, alig egy-két százalék azoknak az aránya, akik "elfelejtik" az útdíjfizetést. A tereléses ellenőrzések során a szabálysértők több mint 90 százaléka azonnal ki is fizeti a bírságot, de ha csak kamerával ellenőriznek, a külföldiek által ki nem fizetett díjak behajtása már nagyon nehéz.

A sajtó jelenlétében zajló szerdai ellenőrzés során előfordult, hogy egy gyorshajtó magyar nőt - miután nem állt meg - csak szirénázó rendőrautóval sikerült visszaterelni az autópályáról. Bűnügyi szempontból is hozott eredményt a rendőrök részvétele, egy szlovén rendszámú személyautóban ugyanis körözött román állampolgárt sikerült azonosítaniuk, majd előállítaniuk a nagykanizsai rendőrkapitányságra.


A Peugeot 308 lett az idei év autója

2014. március 03., hétfő, 16:41

Audi A3 Limousine 1.4 TSI teszt: kicsiben nagy

2014. február 03., hétfő, 16:38


Öt ország rendőrei razziáztak az M7-esen
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
Közlekedés

Felborult egy autó az M3-ason

2014.04.18., 06:58 

Szalagkorlátot szakított, majd tetejére borult egy személyautó az M3-as autópálya geleji szakaszán. A baleset miatt egy sávot lezártak a Nyíregyháza felé vezető oldalon.


Idegesek lehetnek a kamionosok Nagylaknál

2014.04.17., 16:22 

A román pénzügyőri szervek szigorító intézkedései miatt négy órát kell várakozniuk a kilépésre a kamionoknak Nagylaknál – közölte a rendőrség csütörtök délután.


Elképesztő mennyiségű őzet gázoltak el az osztrák autósok

2014.04.17., 10:28 

Közel 39 ezer őzet ütöttek el tavaly az osztrák utakon, de nyúlból is elpusztult több mint 24 ezer példány.


Halálos baleset volt a 63-ason

2014.04.17., 09:39 

Egy ember meghalt, egy súlyosan megsérült csütörtök reggel a 63-as út Tolna megyei szakaszán, a kajmádpusztai elágazónál, ahol két személyautó ütközött – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.


Baleset történt az Örs vezér téren, kerülje el

2014.04.17., 07:27 

Egymásnak rohant egy mikrobusz és egy személyautó az Örs vezér téren. A karambolnak egy sérültje van, forgalomkorlátozásra kell számítani.

még több hír  
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X