szerző:
hvg.hu

Péntektől akár ezereurós pénzbírságra is számíthat Szlovákiában az, aki jelentősen túllépi az engedélyezett sebességet. Újévtől hatályos a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása. Fizethet eztán az is, aki veszélyezteti a járdán haladó gyalogosokat – derül ki az Új Szó összefoglalójából.

A szlovák rendőrség tapasztalatai szerint egyre több az utakon az ámokfutó, ezért szigorítják a szabályokat. A legmagasabb bírságot azok kapják, akik sztrádán 190 km/óránál is gyorsabban haladnak, lakott területen pedig túllépik a 100 km/órát.

A jogszabályba több új, eddig nem létező kihágás is bekerült. Az egyik a gyalogosok veszélyeztetése a járdán, amelyért 60-tól 300 euróig terjedő büntetést adhat a rendőr, és ugyanilyen büntetésre számíthat az, aki kerékpározót veszélyeztet előzés közben.

A belügyminisztérium eredetileg ebben a törvénytervezetben akarta megtiltani a járdán történő parkolást, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának tiltakozása után viszont törölte ezt a paragrafust.

A munkáltatók is próbáltak változtatni a törvényen, azt akarták, hogy a javasolt 798 euró helyett 350 maradjon a büntetés a teherautó-sofőröknek, ha olyan helyen lépik túl az engedélyezett sebességet, ahol a kamionok súlyát dinamikusan, menet közben mérik. A minisztérium ebbe nem ment bele, így a törvényben maradt a majdnem nyolcszáz eurós bírság.

Postán küldhet bírságot a rendőrség januártól azoknak a sofőröknek, akik vasúti átkelő előtt lépik túl az előírt sebességet, illetve azoknak, akik megszegik a 7,5 tonnánál nehezebb gépkocsikra vonatkozó előzési tilalmat. A törvény szűkíti annak lehetőségét is, hogy a rendőrök a helyszínen szóbeli figyelmeztetéssel elengedhessék a szabályszegő sofőrt.

Januártól a kerékpárokra szerelt gyerekülésekben ülő gyermekeknek is kötelező lesz a védősisak, a 10 évesnél fiatalabb gyermekek pedig kerékpározhatnak majd a járdán – olvasható a lapban.