szerző:
hvg.hu

Állítása szerint nem volt helyismerete és bízott a GPS-ben, ezért fordult meg háromszor is az egyik nagy-britanniai autópályán egy 54 éves magyar kamionos, hogy elkerülje a fizetőkaput. Kis híján súlyos balesetet okozott a megfordulásokkal, többször is. Felfüggesztett börtönt kapott, és másfél évre eltiltották a vezetéstől. Ügyvédje szerint a főnökeinek kellett volna a vádlottak padjára ülnie.

A brit Express & Star cikkében megnevezték az 54 éves magyar férfit, akinek 30 éve van jogosítványa, teherautót pedig tíz éve vezet. Három gyermeke van, és a lap szerint ő az egyedüli kereső a családban, ezért vállalt külföldi munkát.

Csütörtökön a nagy-britanniai M6-os sztrádán haladt, és ki akarta kerülni a fizetőkaput, mert az ügyvédje szerint a megbízója nem adott neki pénzt útdíjra, azt neki kellett volna kifizetnie. A bíróságon lejátszották a forgalomfigyelő kamerák felvételeit, amelyeken látszott, hogy háromszor is megfordult „u” alakban. Kétszer majdnem csattant a szemben érkezőkkel, nem sokon múlott, hogy el tudták kerülni a balesetet.

A rendőrök Norton Canes térségében kapcsolták le a magyar kamionost, aki arra hivatkozott, hogy a GPS utasításait követte, mert el akarta kerülni a fizetőkaput.

©

Maggie Meakin ügyész a cannocki bíróságon azt mondta: a sofőr nem zűrös ember, mégis vannak súlyosbító tényezők, amelyeket figyelembe kell venni az ügyben. Például azt, hogy majdnem összeütközött a szembejövő forgalommal, illetve éjszakai forgalomban követte el a szabálytalan manővereket.

A férfi ügyvédje, Mo Khan szerint a sofőr november óta dolgozott a szállító cégnek. Nagyon sajnálja a történteket, el is sírta magát. A navigációs készüléket a munkáltatójától kapta, és egyszerűen csak követte annak az utasításait.

A cég nem figyelmeztette a sofőrt a fizetőkapukra, és arra sem készítette fel, hogy Nagy-Britanniában más útviszonyok vannak, mint Magyarországon. Mindent meg kellett volna adni neki, amire szüksége lett volna a biztonságos vezetéshez az országban. A cégeknek kellene a vádlottak padján ülni, nem a járművezetőknek – érvelt az ügyvéd.

A magyar kamionsofőrt bűnösnek találták közúti veszélyeztetés miatt, ezért húsz hét börtönre ítélték, amelynek végrehajtását egy évre felfüggesztették. Emellett tizennyolc hónapra eltiltották a vezetéstől. Úgy tudni, már visszatért Magyarországra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!