szerző:
hvg.hu

Sok helyen még mindig csak a régi forintbankjegyeket fogadják el a parkolóautomaták, egyre gyakrabban okoz ez gondot az autósoknak - írta a napi.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint ha a parkoló-, ital- vagy jegyautomata nem fogadja el a bankjegyet, akkor az üzemeltetőt, és nem a jegybankot kell szidni.

A március 1-én forgalomba hozott új 2000 és 5000 forintos bankjegyek közül az 5000 forintos bankjegyeknek már a felét, a 2000 forintos bankjegyeknek pedig közel 40 százalékát újakra cserélte a Magyar Nemzeti Bank, mégis sok helyen még csak a régi bankókkal üzemelnek az automaták - írta a napi.hu.

Az MNB a portállal azt közölte, hogy a frissítés egyértelműen az üzemeltetők és az automaták gyártóinak feladata. "Az MNB hatáskörébe kizárólag a bankjegyek valódiságát és forgalomképességét egyaránt vizsgáló berendezések tartoznak, a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett menetjegy, parkoló-, ital- és áruautomaták nem" - írták.

A bankjegyek azonosítását az ital- és áru, valamint menetjegy vagy parkolóautomaták beépített felismerő egységei végzik, ebből következik, hogy új bankjegyek kibocsátása esetén nem "az MNB-től származó kütyüre " vagy "kiegészítő berendezésre" van szükség, hanem arra, hogy az automatát üzemeltető gondoskodjon a berendezésébe beépített felismerő egységet működtető szoftver frissítéséről.

Ehhez az üzemeltetőnek fel kell venni a kapcsolatot az adott berendezés szállítójával vagy a szervizt ellátó céggel - tette hozzá az MNB.

A jegybank közleménye szerint időben figyelmeztették a bankóváltásra az automaták tulajdonosait és kellő időt valamint segédeszközt - így például új tesztelési célú bankjegyeket -  biztosítottak a felkészülésre. Amint írják, többször is értesítették az érintetteket arról, hogy szükséges felkészíteni a berendezéseiket az új bankjegyek elfogadására, és e feladatok elvégzéséhez ingyenes szakmai segítségnyújtást is felajánlottak.

Az, hogy egyes ital-és áru-, valamint menetjegy vagy parkolóautomaták felkészítése az új 2000 és 5000 forintos bankjegyek elfogadására még nem történt meg, az automaták üzemeltetőinek felelősségi körébe tartozik - ismételték meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!