szerző:
hvg.hu

Nem mindegy, hova állnak az utasok az új pesti trolikon. Ha az ajtók elé felfestett sárga csíkon ácsorognak ugyanis, a sofőrnek elvileg nem szabad zárnia az ajtókat – írja az Index. Ezt azonban nem mindenki tudja még.

Biztosan sokan emlékeznek még arra, amikor néhány utasnak meggyűlt a baja a használtan vásárolt hannoveri villamosok ajtóival. Hiába volt sárgával felfestve ugyanis a padlóra, hogy nem szabad az ajtó elé lépni, sokan nem értették, miért nem nyílt az ki a megállóban, ha mégis figyelmen kívül hagyták a tiltást.

Hannoveri villamosok több mint tíz éve járnak már Budapesten, ennek ellenére még most is előfordul, hogy egy-egy utas elfelejtkezik az áthúzott lábakról, és rálép az ajtó előtti sávra. Ilyenkor a lépcső nem tud lefelé nyílni, és az ajtó zárva marad. Néhányan pedig anyázni kezdenek. Elindulni sem tud a villamos, ha valaki a lépcsőn áll.

©

Valami hasonló „érdekességet” hoztak magukkal az új trolik. A piros járműveken az ajtók előtti sárga sávokra kell figyelniük az utasoknak. Ezeket azért festették fel, hogy az ajtókat biztonságosan lehessen zárni. Ha valaki rajta áll a sárga zónán, a sofőr elvileg nem zárhatja az ajtót – vagyis itt nem lépcsőgond van, mivel ezek a járművek már alacsonypadlósak.

©

Tömött buszon egyébként nem is olyan könnyű annyira összepréselődni, hogy a vastag csík szabadon maradjon. Elég csak a reggeli csúcsban közlekedő szóló trolikra gondolni.

©

Az Index egyik olvasója arról számolt be, hogy ő olyan trolin utazott, ahol a sofőr egyik nap még „kb. elküldte az anyjába a népet a mikrofonon”, ha a csíkra álltak, de kedden már csak magában hőbörgött a fülkében, hogy ráér elindulni akkor, ha az utasok leszálltak a sárga sávról. Találkozott az utas olyan nyugdíjassal is, aki gyorsan megtanulta az újítást, és már ő kiabálta le az első ülésről az ajtónál elbambuló utasok haját.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!