szerző:
MTI / hvg.hu

Vezető nélküli elektromos városi buszt teszteltek Hollandiában. A járműben hat utas volt, így tette meg a 200 méteres tesztszakaszt, nagyon alacsony sebességgel. A WePod nevű jármű az ország középső részén fekvő Wageningenben közlekedik majd.

Jan Willem van der Wiel projektvezető szerint a jármű most mindössze óránként nyolc kilométeres sebességgel halad, de 25 kilométer per órával közlekedik majd, ha forgalomba helyezték.

Az autó- és technológiai iparban több önműködő járművet tesztelnek már a Tesla S modelljétől kezdve a Google és a Daimler vezető nélküli autóiig. A svájci Sionban is van ilyen projekt.

©
©

"Világszerte vannak kezdeményezések, de ez az első példa, hogy vezető nélküli jármű áll szolgálatba közúton" – mondta Iris van Cattenburch, a fenntartható tömegközlekedés fejlesztésével foglalkozó Connekt vállalatcsoport munkatársa Hollandiában.

A WePod-projektet kiterjesztik a következő hónapokban és a járművek idővel a város tömegközlekedési hálózatába bekapcsolódva egy hat kilométeres szakaszán fognak ingázni.

A nagyjából hárommillió euróból megvalósított jármű a Delfti Műszaki Egyetem közreműködésével készült.