szerző:
hvg.hu

Február eleje óta jár Prágában az a sárga-fehér egyrészes villamos, amelyből egyelőre egy példány van az egész világon, és augusztus végéig a cseh fővárosban tesztelik. Az Evicskának, vagyis Évikének becézett villamost máris megszerették a prágaiak – írja az Indóház.

A hivatalos megnevezés szerint EVO1 típusú villamos légkondicionált, teljesen alacsonypadlós, összesen harminc ülő- és nyolcvan állóhely van rajta – olvasható a cikkben.

A Prágai Közlekedési Vállalat február elején állította forgalomba az egyrészes villamost, amit Evicskának, azaz Évikének becéznek – máris mindenki imádja. A jármű cseh gyártmány, a prototípust több cég összefogásával sikerült megalkotni. A munkában a Prágai Közlekedési Vállalat is részt vett: a végösszeszerelést a javítóműhelyében végezték.

©

Utasok nélkül ötezer kilométernyi próbautat tett meg Prágában Évike, majd február elején élesben is bevetették, több vonalon lehet utazni rajta.

A villamos a Pragoimex tulajdona, a Prágai Közlekedési Vállalat kölcsönvette, és teszteli, megvenni azonban egyelőre nem akarja. A tervek szerint augusztus 31-éig marad a cseh fővárosban. Ha lenne érdeklődő, a Prágai Közlekedési Vállalat besegítene a szériagyártásba is – olvasható a közlekedési portálon.