szerző:
hvg.hu

Kedden is részleges útlezárással folytatják a taxisok a hétfőn hajnalban elkezdett demonstrációjukat, amelyet az Uber fuvarszervező szolgáltatás elleni tiltakozásul indítottak. A buszok menetrend szerint járnak.

Továbbra is csak egy-egy sáv járható irányonként a Deák térnél, a Károly körút–Andrássy út–József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésben, mivel a taxisok kedden is folytatják a hétfőn hajnalban indított forgalomlassító demonstrációjukat.

Jelenleg a buszok és az autók összesen egy sávot tudnak használni irányonként, vagyis autóval érdemes elkerülni a környéket. A rendőrség azt közölte, hogy az ő biztosításuk mellett folyik tovább a demonstráció, és forgalomsegítéssel igyekeznek biztosítani a forgalom folyamatosságát.

A BKK reggel azt közölte, hogy a buszok menetrend szerint járnak, vagyis a közösségi közlekedésben nem kell korlátozásra számítani.

Kollégánk a 3-as metróra szállva azt mondta, szokatlanul nagy tömeggel találkozott a belváros felé, egy utas például azt mondta, hogy inkább ez, mint amit hétfőn autóval kellett átélnie.

Egyébként a félig lezárt kereszteződésben rendőri irányításra nincs szükség, lámpa irányítja a forgalmat. Egy-egy sáv járható, úgy fest, az autósok felkészültek a dugóra és messzire elkerülik a környéket.

©

A taxisok az Uber nevű fuvarszervező szolgáltatás betiltását követelik, szerintük ugyanis az úgy tud versenyképesebb tarifákat kínálni náluk, hogy nem viseli ugyanazokat a terheket, mint a taxisok. Egyelőre annyi ígéretet kaptak Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy a szerdai kormányülésen napirendre tűzik a problémájukat.

A demonstráció eredetileg hétfőn 11 órától 20 óráig tartott volna, de a taxisok már hétfőn hajnalban beálltak a csomópontba, egy-egy sávot szabadon hagyva. A taxisok hétfőn délután, miután a Tarlós István főpolgármesterrel folytatott tárgyalásuk eredménytelennek bizonyult (a főpolgármester nem ígérte meg az Uber betiltását), egy darabig teljesen lezárták a Deák téri csomópontot, majd rendőri nyomásra (oszlatást helyeztek kilátásba) visszaálltak a korábbi, egy-egy sávot szabadon hagyó felállásra. A taxisok hétfőn este másnap reggelig kértek engedélyt a demonstrálásra.

Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók, majd hozzátette: nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások. Hétfőn este azt mondták a résztvevő taxisok, hogy keddre még több demonstrálóra számítanak.

A hétfői demonstráción videót is forgattunk, amelyből kiderült, hogy a demonstráló taxisoknak nincs valódi vezetőjük, emiatt sem világos, hogy mikor mire készülnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!