szerző:
hvg.hu

Öten súlyos csonttöréses sérüléseket szenvedtek, huszonegyen könnyebben sérültek meg, amikor tavaly nyáron a nyílt pályán összeütközött két vonat. Az ügyészség vádemelést javasol a több ember mulasztását felvető ügyben.

Vasúti tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség.

Tavaly augusztus 16-án Nógrád megyében Acsa és Galgaguta között a nyílt vasúti pályán két, egymással szembe haladó személyvonat ütközött össze.

A baleset napján a galgamácsai és a nógrádkövesdi forgalmi szolgálattevő az egyvágányú 78. vasúti vonalon az Aszódról Balassagyarmatra induló vonat késése miatt a szembe közlekedő szerelvények keresztezését Nógrádkövesd helyett áthelyezte Acsa-Erdőkürt állomásra.

Az erről kiállított írásbeli rendelkezést a galgamácsai szolgálattevő az Aszód felől érkező vonat mozdonyvezetőjének és vezető jegyvizsgálójának a vasútállomáson átadta, ők azonban azt nem olvasták el, a szolgálattevő pedig a szakadó esőben nem közölte velük szóban is a rendelkezés szövegét, így annak visszaismétlését sem tudta megkövetelni tőlük.

©

A mozdonyvezető ezért Acsa-Erdőkürt állomásra érkezve nem várta meg a Balassagyarmatról érkező vonatot, hanem onnan 8:33-kor továbbindult Nógrádkövesd felé, annak ellenére, hogy erre menetengedélye nem volt. Röviddel ezután a nyílt vasúti pályán már kb. 55 km/h sebességgel haladt, amikor észlelte, hogy vele szemből a vágányon hasonló
sebességgel érkezik az Aszód felé tartó vonat.

Amikor a mozdonyvezetők megpillantották egymást, azonnal gyorsfékezést hajtottak végre, de a baleset ekkor már nem volt elkerülhető,

a vasúti járművek sebessége az ütközéskor is kb. 28-28 km/h volt.

A balesetben öten súlyos csonttöréses sérüléseket szenvedtek, huszonegyen könnyebben sérültek meg, a szerelvényekben pedig 143 millió forint kár keletkezett.

A történtek oka az ügyészség szerint az volt, hogy az irányadó vasúti forgalmi szabályok ellenére a galgamácsai forgalmi szolgálattevő az írásbeli rendelkezést annak kézbesítésekor nem közölte élőszóval is az átvevők részére, akik viszont nem olvasták el azt, majd a mozdony vezetője az elindulás előtt nem kért továbbhaladási engedélyt Acsa-Erdőkürt állomásról.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett fogházbüntetésére és 365 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére tett indítványt. Arról nem szólt az ügyészség közleménye, hogy az ügy szereplői közül ki vagy kik ellen emeltek vádat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!