Vihar előtti csend a Forma-1-ben

2006. február 17., péntek, 10:00 • Utolsó frissítés: 2006. február 18., szombat, 10:25
Szerző:


Már nincs egy hónap sem a Forma-1 idei szezonjának indulásáig, de még több tisztázatlan és a versenysorozat jövőjére kiható ügy árnyékolja be a csapatok felkészülését. Ha ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és nagy istállók nem tudnak megegyezni, az is lehet hogy olyan csapatok szálnak ki a száguldó cirkuszból, mint a Ferrari, a McLaren-Mercedes, a BMW-Sauber, a Honda vagy a Toyota.

Március közepén indul
a Forma-1 idei versenyszezonja.
Új szabályok, új remények
© Williams
A Forma-1 csapatai – bár nem egyforma lelkesedéssel – tudomásul vették a 2006-ra szóló új szabályokat, a további szabályváltoztatási tervezetek azonban jelentős ellenkezést váltottak ki. A csillagászati magasságokba kúszó költségek és a bevételek elosztása körül kialakult vita mára komolyan veszélyezteti a versenysorozatot. A nagy gyári csapatok nem hajlandók aláírni a concorde-szerződést, amely a Forma-1 egész működésének alapja. Nem csak a pénzt keveslik, amit nekik juttatna a szerződés, hanem a fejlesztéseik tervezett korlátozása miatt veszélyben érzik a versenysorozatba befektetett pénzük megtérülését. A gyárak ugyanis azért vannak a versenysorozatban, mert hatalmas reklámot jelent számukra az itteni megjelenés. Ugyanakkor a kiscsapatok nem képesek finanszírozni az egyre nagyobb anyagi áldozatokkal járó fejlesztéseket, így a mezőny eleve kétfelé szakad.

A FIA ezt igyekszik megakadályozni a jövőben, hiszen a kicsik kihullásával teljesen érdektelenné válna a sorozat. A megoldás vagy a nagycsapatok meghunyászkodása, vagy a gigászok kilépése. Mivel kompromisszumnak egyelőre semmi jele, ma még ez utóbbi is benne van a kalapban, ami együtt járhat azzal, hogy az autógyártók új versenyt indítanak. Az egyetlen vigasztaló dolog, hogy eddig is voltak viták, amelyeket az utolsó pillanatban mindig elsimítottak.

A FIA elnöke, Max Mosley azonban nemrégiben ultimátumot adott az aláírást halogatóknak. Kijelentette, hogy aki 2008-ban is indulni akar a Forma-1-ben, annak március 23. és április vége között alá kell írnia a megállapodást. Hat csapat – a Red Bull, a Williams, a Scuderia Toro Rosso, a Midland és a Super Aguri elfogadva a feltételeket – már túl van ezen.

A többiek egyelőre nem nyugszanak bele a tervezetben szereplő radikális technológiai változtatásokkal, de talán még jobban fáj nekik, hogy a bevételek elosztásánál a csapatok kevesebbet kapnak, mint amennyit szerintük megérdemelnének. A vita eléggé elmérgesedett, s a gyárak azzal fenyegetőznek, hogy saját versenysorozatot indítanak. Elvileg, ha április végéig nem születik egyezség, úgy ezek a csapatok nem indulhatnak több versenyen. "Bízom benne, hogy minden jelenlegi csapat nevezni fog, de biztosat nem mondhatok. Nem hagyhatjuk, hogy a nagy gyárak a korábbi ütemben fejlesszék tovább a motorjaikat, hiszen ha szabad kezet kapnak a kiadások területén, azzal ellehetetlenítik a kiscsapatokat. Elképzelhető, hogy több mint 12 csapat jelenti be indulási szándékát, ugyanis több GP2-es csapat is kifejezte az érdeklődését” – jelentette ki Mosley.

Régi vita új fejlemények »

Suzuki SX4 S-Cross teszt: felnőtt a piachoz

2014. április 21., hétfő, 20:59

Szexi csajok a WTCC paddockból - fotók

2014. április 20., vasárnap, 22:20


Vihar előtti csend a Forma-1-ben
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
Közlekedés

BMW-s nő ütött el egy biciklist Zala megyében

2014.04.23., 09:58 

Elgázoltak egy biciklist Bakon, a nőt kórházba szállították.


Kiderült, mennyire volt ittas a Való Világ műsorvezetője

2014.04.23., 05:49 

Komoly alkoholszintet mértek Czifra Noémi vérében, miután megtalálták autójában az M0-son. A volt műsorvezető kedden állt bíróság elé a másfél évvel ezelőtti ügy miatt.


A rendőrség szerint tényleg józan volt a húsvét

2014.04.22., 21:11 

A rendőrség szerint sikeres volt az "Józan Húsvét" címmel meghirdetett országos ellenőrzés. Míg tavaly a húsvéti hosszú hétvége nyolc, idén csak egy halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt.


Német rendszámú cserbenhagyó autóst keresnek Keszthelyen

2014.04.22., 17:40 

Elgázot egy kerékpárost egy német rendszámú autó Keszthelyen. A sofőrt, aki magára hagyta áldozatát, a rendőrök keresik.


Egy kamion és három autó karambolozott az M5-ösön

2014.04.22., 10:00 

Bár nagy karambol történt Kecskemétnél, a Budapest felé vezető irányban egy sávon már megindult a forgalom.

még több hír  
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X