BMW 320d Coupé teszt: takarékos duhaj

2010. október 21., csütörtök, 04:26
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Kényelmes vagy dinamikus? Luxusautó vagy sportkocsi? Nehéz kérdések. Leginkább kényelmes sportkocsi, dinamikus luxusautó a legillendőbb meghatározása a tesztelt 320d Coupé gazdagon felszerelt változatának. Olyan autó, amelyért a nyálunkat csorgatjuk, megvenni azonban soha nem tudjuk.

A fékenergia-visszanyerés – amely a BMW EfficientDynamics technológia egyik eleme – a fékezés közben létrejövő energiát az akkumulátor töltésére fordítja. A megfelelő időben történő sebességváltás üzemanyagot takarít meg. A BMW EfficientDynamics rendszerhez tartozó sebességváltásra figyelmeztető jelzés megmutatja az adott pillanatban leggazdaságosabb sebességfokozatot. A takarékos üzemmód része az elektronizált kormányzás is. A hagyományos szervokormányzás hidraulikus pumpája állandóan működik, így teljesítményt von el a motortól. Az elektromechanikus szervokormány ezzel szemben csak olyankor lép működésbe, ha szükséges, vagyis amikor a vezető kormánymozdulatot hajt végre.

Motorja az új 5-ösben debütált 20d, 184 lóerős, maximális forgatónyomatéka 380 Nm. Kiváló motor, sportfokozatban vadul autózhatunk, de a dugóban is kényelmesen poroszkál. Ha elkerüljük a várost, hat liter alatti fogyasztással számolhatunk nyugodt tempóban. Ha odapörkölünk neki, és a városban araszolunk is, hét literre ugrik az átlagfogyasztás. Az nem sok egy 184 lovas, automata kupétól. A 800 kilométeres tesztelés során vegyes üzemben (városban, országúton, autópályán használva) 6,8 literes átlagfogyasztást mértünk. Start-stop rendszerrel az automatikus váltóval szerelt változat nem társítható, az ötös BMW-ben találkozhatunk ezzel a párosítással először.

Fotó:

Nem is gondoltam volna, de ez a BMW öregít: arra késztet, hogy megfontoltan, óvatosan vezessek, magas üléspozíciót állítsak be, ne a hátsókerékhajtás hozsannázásával töltsem az időt, és a rádiók közül száműzzem a fiatalos adókat, helyette Klubrádiót, Sztár FM-et, Bartókot hallgassak. Az élet szépségein merengve élveztem minden pillanatát az autónak, és munkám gyümölcseinek, örültem annak, hogy élek és hogy ilyen körülmények között utazhatok. Kissé szánalmas, de igaz.

Az utakon kevés új hármas kupét látni, azokat többnyire nők vezetik és többnyire 20d motorral választják. Elég nekik a 184 lóerő, az autó szépsége fokozza szépségüket. Ez nálam nem így volt, én szerettem volna fokozni a csúfságomat még néhány hengerrel és pár száz lóerővel.

Az egyetlen hiba, amit az autónak felróhatok, az a Bluetooth-kapcsolat sokszori váratlan hibája, amely a legjobb beszélgetéseket szakítja félbe.

Meglepő felismerésre jutott az egyik kollégám, amikor epekedve simogatta az autó szexis idomait. Az első sárvédők bizony műanyagból vannak. Bármilyen hihetetlen is egy 16,5 milliós autónál, igaz. Először alumíniumra gyanakodtam, de utánanéztem, és egy amerikai töréstesztvideón láttam, ahogy csillámokra hullik szét a karosszériaelem. Végül is nincs sok szerepe, az ütközés energiáját más alkatrészek nyelik el. Az alumínium könnyebb, de sokkal drágább – gondolom, ezért választották ezt a megoldást.

Szép, takarékos, drága – mindezekre nem fogok emlékezni tíz év múlva, de arra igen, hogy ebben az autóban robotkar tette kezünkbe a két első biztonsági övet. Néha reménykedtem, hogy meg is masszíroznak, de nem tették.

A tesztautónk extravagányságáról ötmillió forintos extracsomag gondoskodott: a fényezés 250 ezer, a dinamikus csomag 500, a komfort csomag 400, a bőr 450, az automatikus váltó 650, az elektromos ülés 400, az ülésfűtés 100, az állóhelyzeti fűtés 400, az elelktromos üvegtető 320, a profi navigáció 850, a Bluetooth 230, a hifi 170 ezer forint. Kerekítve, osztva, szorozva a 11,417 milliós indulóárból így lesz könnyedén 16,5 millió.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

« vissza az első oldalra

Véleménye van? Ossza meg velünk!

Petrov szenvedésre készül a DTM-es Mercivel

2014. április 02., szerda, 13:30

Meglestük a DTM-et a Hungaroringen

2014. március 31., hétfő, 22:30


BMW 320d Coupé teszt: takarékos duhaj
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
Közlekedés

Karambol volt az M7-esen

2014.04.16., 19:35 

Karambolozott két személyautó az M7-es autópályán, Martonvásár közelében. Az egyik gépkocsi az árokba borult, a mentés alatt forgalomkorlátozásra lehet számítani - értesült a HavariaPress.


Nagy füst miatt kellett lezárni a 4-es főutat

2014.04.16., 19:14 

Veszélyesre csökkent a látótávolság egy avartűz miatt, ezért le kellett zárni a 4-es főút egy szakaszát.


Ötven autó csúszott egymásba egy jeges osztrák autópályán

2014.04.16., 15:36 

Heves jégeső előzött meg egy komoly balesetet Sank Pölten közelében. Ötven autó csúszott egymásba, és tizenegy ember sérült meg.


Hatalmas a dugó az M1-esen Budapest felé

2014.04.16., 14:18 

Bicskénél térjenek le az M1-esen Budapest felé autózók – ezt javasolja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala, miután a herceghalmi lehajtótól öt és fél kilométer hosszú kocsisor vesztegel a sztrádán.


Érdemes vigyázni, ma is nagyüzemben dolgoznak a traffipaxok

2014.04.16., 12:04 

Átfogó sebességellenőrzés zajlik Európa-szerte.

még több hír  
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X