Tizenhat tipp, hogyan spórolj a benzinnel

2006. május 12., péntek, 08:45 • Utolsó frissítés: 2007. május 16., szerda, 17:52
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Sok kicsi sokra megy, szabad szemmel is látszik, hogyan kúszik lassan fel a benzin ára. A nyár folyamán hozzá kell szoknunk, hogy a térségben továbbra is a legdrágábban, 300 forint felett kaphatunk egy liter benzint. Íme tizenhat ötlet, hogyan spórolhat az üzemanyaggal.

Az üzemanyagra fordított havi kiadásunknak három alapvető tényezőtől függ: meghatározza a vezetési stílusunk, autónk műszaki állapota és az, hogy milyen autónk van. A takarékoskodás alapfeltétele, hogy szakítsunk eddigi szokásainkkal, ne rutinból vezessünk, hanem tűzzük ki célul, hogy spóroljunk az üzemanyaggal és élvezzük ezt a fukar játékot.

1. Tartsuk be a sebességhatárokat. Gondoljon arra, hogy literenként 10 forinttal fizet többet minden egyes 10 kilométer/órás sebességtöbbletért (száz kilométer/órás tempó fölött). Azt se felejtse el, hogy a rendőrség egyre több autóval, egyre komolyabban szűri a gyorshajtókat. Az alapbüntetés is magasabb, mint egy tank benzin ára.

2. Használja a tempomatot. Ha autójában van sebességtartó automatika, akkor ne félje használni. Két-három gombnyomás és a lábpihentető kényelem mellett biztos lehet abban, hogy legalább 10 százalékkal csökkenti a fogyasztást, ha autópályán, vagy hosszabb egyenletes sebességet lehetővé tévő szakaszon utazik. Ráadásul kiszámíthatóbban halad, nem mászik rá az előtte lévőre, így fokozottabban biztonságban van.

3. Ötösben takarékosabb. Minél hamarabb kapcsoljon fel a legmagasabb fokozatba. Az autó ezt meghálálja, elcsendesül és visszafogottan fogyaszt, hisz az áttételeknek köszönhetően hatékonyabb a teljesítmény leadása. Egyes motorok még városi forgalomban is szívesen, rángatás és nyomatékzuhanás nélkül elfogadják az ötös, illetve hatos sebességfokozatot.

4. Fogja vissza a lóerőket. A hétköznapi autózás nem versenysport. A 280 lóerőt nem a körúton kell bemutatni, ha erre vágyik legálisan kiélheti hajlamait és kiélvezheti autója teljesítményét a havonta többször is megrendezett gyorsulási versenyeken. A fölös energiáit pedig konditeremben, gyepen vagy a jégpályán vezesse le. Egy-egy vad kiugrás a piros lámpánál valóban adrenalin bombaként hat, de megduplázza fogyasztását, nem beszélve a motor és a gumik kopásáról, valamint az erősen környezetszennyező fékporról. A pirostól pirosig tartó veszélyes játékot hagyjuk meg a motorosoknak.


El a lábat a fékről! »

A Peugeot 308 lett az idei év autója

2014. március 03., hétfő, 16:41

Audi A3 Limousine 1.4 TSI teszt: kicsiben nagy

2014. február 03., hétfő, 16:38


Tizenhat tipp, hogyan spórolj a benzinnel
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
Közlekedés
Fotó: ha van az autóknak védőszentje, az valahogy így dolgozik

Fotó: ha van az autóknak védőszentje, az valahogy így dolgozik

2014.04.19., 22:09 

Most egy Toyota Yarist mentett meg a pusztulástól.


Belehajtottak a húsvéti körmenetbe

2014.04.19., 21:50 

A húsvéti körmenet résztvevői közé hajtott egy autó a Pest megyei Galgahévízen szombat este, többen megsérültek - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.


Autókra lövöldözött egy férfi az autópályákon

2014.04.19., 08:38 

Kilenc autóra lőtt rá és három személyt sebesített meg a Kansas City környéki sztrádákon egy férfi.


Gázcsonkot repesztett egy autó Debrecenben

2014.04.19., 07:54 

Az autós egy kerítést átszakítva ütközött a gázcsonknak, amelyből szivárog a gáz.


Fotó: Ez a BMW-s hajtott neki a közterületesnek

Fotó: Ez a BMW-s hajtott neki a közterületesnek

2014.04.18., 19:11 

Mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyen engedély nélkül megálló autós hajtott neki a közterület-felügyelőnek Pestlőrincen.

még több hír  
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X