szerző:
automenedzser.hu

Az X-Trail szögletessége klasszikus értékeket rejt. Minősége, terhelhetősége és praktikuma kiemeli a szabadidő-autók közül. Most egy dzseki is jár hozzá.

© Nissan
A Columbia szabadidő-ruházat gyártó és a Nissan közös terméke a Nissan X-Trail Columbia. Az együttműködés ellenére az autó alapanyaga maradt a vas, a divatcég a belső kialakításában és a közös marketingben vette ki a részét. Vásárlói egy dzsekivel is gazdagabbak lesznek, a kocsihoz jár.

Az X-Trail kívülről nem tűnik nagynak, ám beülve és használva kinyílik a világ. Tárolórekeszek, praktikus rejtekhelyek, kényelmes ülések és hatalmas tér mind elöl, mind pedig hátul. Az X-Trail nem csupán a kényelemben, az ergonómiában és a praktikumban adja a kategória élvonalát, hanem 314 Nm-es nyomatéka és 136 lóereje révén izgalmas autó is.

Úgy vág át a városon, mintha a szabadba hajtaná az ösztön. A lendülethez jókora hangterjedelem is jár, méretéhez és rendeltetésnek megfelelően teherautós a dallam.

Vissza kell fogni a lendületét

© hvg.hu
Első perctől kezdve küzdeni kell vele, mert nagyon menne, a gázpedál érzékeny, csak úgy szökik az autó. Pedig a 136 lóerő nem a világ teteje, ráadásul az X-Trail nem lehetne szögletesebb és nehezebb, mint amilyen. Ennek ellenére izgalmas, sportos, úgy, hogy közben nem fogyaszt többet 8,5 liternél átlagban száz kilométerenként. Az együtt megtett hatszáz kilométeres tesztút során beérte ennyivel. A hatsebességes váltó jól illik hozzá.

A 2,2 dCi turbó motorok a legkorszerűbb közös nyomócsöves befecskendezőt és az M-fire égésrendszert használják a 100 kilowattos erő átadásához. 314 Nm-es nyomatékát már kétezres fordulattól használja. Rendelhető hozzá részecskeszűrő is.

© Nissan
A biztonságos megállást hármas fékrendszer segíti. Az elektronikus fékerő-elosztó (EBD) automatikusan osztja el a fékerőt az első és hátsó féktárcsák között. Így minden kerékre optimális fékerő hat. Ez különösen nagy terhek vontatásakor vagy szállításakor hasznos. Hirtelen fékezéskor a fékasszisztens megnöveli a fékekre kifejtett erőt, majd az ABS megakadályozza a kerekek blokkolását, ami által könnyebb kikerülni a tárgyakat.

[[ Oldaltörés: Terepen is elboldogul (Oldaltörés) ]]© hvg.hu
Az X-Trail határozott formája minden tekintetben eszközszerű funkcionalitást sugall. Meredek orr és hátsó rész a meredek emelkedőkön/lejtőkön való indításhoz és megálláshoz. Széles sárvédői rengeteg helyet hagynak a kerék futásának, miközben a felfüggesztés könnyedén megbirkózik a makacs kövekkel. A négy független felfüggesztéssel minden kerék úgy reagál az egyenetlenségekre, hogy a rázkódást nem továbbítja a többi kerékhez. Bármilyen legyen is az időjárás vagy a terep, biztosak lehetünk benne, hogy a négykerék-meghajtás automatikusan bekapcsol, amikor a körülmények azt megkívánják.

© hvg.hu
Terepen is jól viselkedik, igaz megfelelő gumik hiányában nem faggattam szélsőséges körülmények között. 200 milliméteres hasmagassága nem is engedné meg az extrém túrákat. Kapcsolható állandó összkerékhajtása révén a legzordabb időjárás sem jelenthet akadályt, az ESP kikapcsolásával mélyebb sárból vagy latyakból is kiszabadulunk. Rossz úton is lehet vele gyorsan haladni.


Felszereltsége hibátlan

Az erős alumínium tetőcsomagtartó 100 kilót is elbír. A tetőn elhelyezkedő vezető lámpák 15 méter szélesen, 180 méter hosszan világítják meg a tájat, ez főként erdőben nagyon hasznos.

© Nissan
Tesztautóm a Columbia Elegance felszereltség gazdag tartozékait viselte, így volt benne hatalmas, elektromosan nyitható panorámatető, tempomat, ülésfűtés, elektromosan állítható első komfortülések, multifunkciós kormány, automata klíma, síbox, xenon-fényszórók, hat cédés, rádiós kazettás audiorendszer, négy légzsák és még rengeteg kényelmi, optikai és biztonsági elem. Ehhez mért az árcímke is: a kilencmilliós alapár elsőre mégis soknak tűnhet. Főként akkor, ha hiányoljuk a fedélzeti számítógépet, vagy például kifogásolnánk azt az apróságot, hogy este a kormányon található apró gombok nincsenek megvilágítva, a fényszórók nem kapcsolódnak le a gyújtás levételével, stb.

A 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsák és a sötétített üvegek széria tartozékok a Columbia Sport felszereltségi szintnél és afölött. Akárcsak a hagyományosnál sokkal nagyobb napfénytető.

© hvg.hu
Meglepő a műszerfal középre rendezése, így nagy hely szabadul fel a vezető orra előtt. Itt kapott helyet a fűtés és a szellőzés egyik rostélya, ezzel akár hajat is száríthatunk. Az orrunk előtt egy tárolórekeszt rejt a műszerfal, a kesztyűtartó duplarekeszes, tárolóból rengeteg van. Pohártartóval nem állunk jól, az A-oszlop alatt felfedeztem egyet-egyet, de ezek nagyon kicsik, a félliteres palack kiesik belőlük. A hátsó fertályon már palacktartókat találunk, az első ülések háttámlájában pedig praktikus zsebeket. A csomagtartó hatalmas, az ülések előredöntésével 1841 literes teret kapunk, amely a karácsonyi fenyőfát is könnyedén elnyelte. A hátsó sorban nagyon jó ülni, az üléstámla öt fokozatban állítható.


[[ Oldaltörés: Műszaki adatok (Oldaltörés) ]]

Nissan X-Trail Columbia Elegance 2,2 dCi
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 2184
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő136 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 314 Nm 2000-as fordulaton 
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2625
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4455/1750/1765
Csomagtér410-1841 liter
Saját tömeg (kg) 1575
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 180
Gyorsulás 0-100 km/h (mp)11,5
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 9,2
Országúti 6,8
Vegyes7,6
Tesztfogyasztás8,5
CO2 kibocsátás (g/Km) 203
ÁRA Az autó ára 9,069 millió Ft.


automenedzser.hu Autó

Nissan Note: ha első a család

A Nissan kis egyterűje vidám, fiatalos, családi autó. Sok kompromisszummal, szegényes alapfelszereltséggel, kis fogyasztással és gondmentes, hosszú élettartammal.

automenedzser.hu Autó

Nissan Navara teszt: Szexis nagyvas

Vannak nők, akik irtóznak a szép fiúktól, a vágott arcú pasikat kedvelik. Autók között ilyen a Navara, félistenként magasodik a forgalom fölé, 174 lovas motorjával és megdöbbentően alacsony fogyasztásával csak papíron teherautó. Valójában egy sportos tank, egy szuperszonikus csatahajó.

automenedzser.hu Autó

Mennyiért lehet terepjárónk?

Nyaraló Zebegényben, családi ház Solymár külterületén – a probléma ugyanaz: vajon felmegy a kocsink? És mi lesz télen? Az agglomeráció beépülésével divatba jöttek a terepjárók és az összkerekes autók. Terepgumit, sárcipőt fel, irány az erdő! Hogy mivel? Íme a hazai kínálat.

automenedzser.hu Autó

Nissan Note teszt: családi kalandokhoz

A Nissan a felső kategóriájú limuzinok térkínálatát ötvözte a kis ferdehátúak fürgeségével és az egyterűek praktikumával, így született meg a Note, a divatos, egyedi és sokoldalú családi autó.

automenedzser.hu Autó

Nissan teszt: édes csili

A legizmosabb Micra nem csupán erős, hanem meglehetősen szép. Nőiessége ellenére, vagy éppen azért, nagyon tetszett.