szerző:
MTI/hvg.hu

A svéd Volvo teljes egészében megveszi a japán Nissan Diesel teherautógyárat, s ezzel jelentősen erősíti piaci pozícióit Ázsiában.

© Volvo
A svéd járműipari csoport a globális terjeszkedés jegyében korábban már megvett két márkát: az Egyesült Államokban a Mack Trucks, Európában a Renault Trucks tartozik hozzá. A Volvo 810 millió eurót ajánlott a japán cégért, amelyben eddig 19 százalékos részesedése volt. A tulajdonhányad növelése még hatékonyabbá és jövedelmezőbbé teszi a két vállalatcsoport együttműködését.

A Volvo a világ második számú teherautó-gyártó csoportja a DaimleChrysler után, a Nissan Diesel Japán negyedik legnagyobb teherautó gyára, részesedése 24 százalék a nehéz, és 15 százalék a középkategóriás teherszállító járművek piacán. A Volvo 20-25 százalékos piaci részesedést célzott meg Japánban, ugyanannyit, amekkorával Amerikában és Európában rendelkezik. A Nissan 2005-ben 42 ezer, a Volvo 215 ezer teherautót gyártott, a DaimlerChrysler 529 ezret. A Volvo személygépkocsi üzletága 1999 óta a Fordhoz tartozik.

automenedzser.hu Autó

Volvo-teszt: az érzékek limuzinja

Szép. Biztonságos. Svéd. Luxus. Volvo. Akinek ez elég, nem fogja megbánni, hogy az S80-ast választotta. Még akkor sem, ha az öthengeres dízelmotor lomha és hangos.

hvg.hu Autó

Hódítani akar a teherpiacon a Cabstar

A Nissan az európai kishaszonjármű- és tehergépkocsi piacon követendő agresszív termék-stratégiájának részeként októberben mutatja be az új és tökéletesített Cabstar modellt.

MTI/hvg.hu Autó

Úton az első hibrid teherautó

Megkezdte közúti szereplését az első amerikai hibrid-dízel teherautó, amely a tervezők szerint 60-70 százalékkal kevesebb dízelolajt fogyaszt, mint hagyományos meghajtású társai, s a széndioxid-kibocsátása is 40 százalékkal alacsonyabb.

automenedzser.hu Autó

Volvo V50 teszt: családi biznisz

A Volvo kombija márt járt a szerkesztőségünkben, de akkor a harmatgyenge egyhatost tettük próbára, amely csalódás volt, viszont tökéletesen képviselte a Volvo legújabb fejlesztéseit, arculatát, hamisítatlan életérzését. Az öthengeres turbódízellel és automatikus váltóval szerelt V50-es izgalmas sportkombi.

Autó

Verseny az európai teher-autópiacon

Átrendeződhetnek az erőviszonyok a nemzetközi haszonjárműpiacon, ha a svéd Scania elfogadja a német MAN felvásárlási ajánlatát. Együtt piacvezetők lennének Európában.

Vállalkozás

Kiszorítanák a teherautókat a főváros útjairól

Építési depókat hoznának létre Budapest határában a fuvarozók. A milliárdos beruházással létrehozott raktáraktól 10-15 százalékos kiadáscsökkentést remélnek. A fővárosi önkormányzat és a vállalkozók által közösen tervezett projekt még kezdeti fázisban van, írja a Magyar Hírlap.