szerző:
MTI

Az M0-ás körgyűrű északi szakaszának nyomvonalára júniusban tesz javaslatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amelynek speciális szélcsatorna laboratóriumában a következő hónapokban választják ki azt az autópálya-nyomvonalat, amely legkevesebb légszennyezéssel jár majd a környéken élők számára.

© sxc.hu
Lajos Tamás, az oktatási intézmény Áramlástani Tanszékének vezetője szerdán sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 56 millió forint értékű projekt keretében modellezik a majdani kipufogógázokból fakadó szennyezéseket a leggyakoribb szélirányok ismeretében. A Nemzeti Autópálya (NA) Zrt. által finanszírozott projekt keretében az autók által okozott várható zajterhelést is vizsgálják.

A professzor kifejtette: a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumának 2,6 méter átmérőjű, 15 méter hosszú zárt csövében három, 25 négyzetméteres makettel szimulálják azokat a légszennyezési hatásokat, amelyek a 10-11-es főutak közötti, majdani 9 kilométeres sztrádaszakaszt, illetve a közelében lévő településeket érik 2010-ben, továbbá 2018-ben.

Az egyetemi tanár megjegyezte, hogy számításaikat egy olyan szoftverrel végzik, amelyet a Levegő Munkacsoport finanszírozott számukra egy európai uniós program terhére. A tanszék a komplex elemzéseket követően abból a négy nyomvonalból javasolja majd a legmegfelelőbbet, amelyet az NA jelölt ki lehetséges sztrádaszakaszként.

A tanszék végezte korábban azt a hasonló vizsgálatot, ami a millenniumi városközpont ferencvárosi légminőségre gyakorolt hatására irányult. Hasonló kutatás előzte meg a Széna téren a Mammut bevásárlóközpontok megépítését is. A laboratórium nemzetközi megbízásokat is kap, egyebek között ők végezték a dallasi repülőtér egyik termináljának áramlástani elemzéseit.

MTI Itthon

Szünetel az M0-ás híd építése

Téli szünetet tartanak az M0-ás híd építői: bebetonozzák a pilléreket a budai oldalon, majd a beruházáson dolgozó 200 mérnök és szakmunkás január 3-ig szabadságot kap - közölte a kivitelező Hídépítő Zrt. igazgatóságának elnöke.

Hét nap

FELFÜGGESZTETT M0-S

Hatályon kívül helyezte az M0-s autópálya M3-as és 3-as út közötti szakaszának építési engedélyét a Fővárosi Bíróság.

hvg.hu Itthon

Levegő Munkacsoport: rossz vonalon az M0-ás új szakasza

A Levegő Munkacsoport közleményben támogatja a helyi civil szervezeteknek azt a sajtónyilatkozatát, amelyben elítélik, hogy Árpádföld és Csömör között egy "hibás és ésszerűtlen" nyomvonalon, s - mint fogalmaznak - a joggal visszaélve kezdődött meg az M0-ás keleti szektora újabb szakaszának építése.

HavariaPress Autó

Neten is lehet venni autópálya-matricát

Éjfél óta már az interneten is lehet vásárolni autópálya-matricát, az autopalyamatrica.hu internetes oldalon. A különféle matricatípusok közül egyelőre a D1, vagyis a 3,5 tonna alatti gépjárműûvek, illetve motorkerékpárok számára kínált négynapos, heti- és havi matrica vásárolható meg ilyen módon.