szerző:
hvg.hu

Az egyre dinamikusabb dízelmotorok terjedése folytán bővíti steyri dízelfejlesztő részlegét a BMW. A felső-ausztriai gyárban a BMW nemcsak a legnagyobb motorgyártó részlegét működteti, hanem minden dízeltechnológiával kapcsolatos kutatás-fejlesztést is itt végeznek.

© Stiller Ákos
2001-ben jelentős bővítéseket hajtottak végre a fejlesztési központban, 2007 tavasza és 2008 decembere között pedig további 14 millió eurós beruházással bővítik a gyárat. A fejlesztőközpont alapítása Anisits Ferenc nevéhez fűződik, aki a BMW fejlesztőmérnökeként vívta ki magának a szakma és az egész világ elismerését. A magyar mérnök 15 új dízelmotor konstrukcióját, illetve továbbfejlesztését álmodta meg és vitte véghez, köztük a világ első nyolchengeres közvetlen befecskendezésű dízelmotorját. A tavaly a világon eladott BMW modellek több mint 40 százalékát dízel erőforrás hajtotta. 2008-ban pedig a BMW csoport az egyszerre gazdaságos és dinamikus dízelerőforrásokat az amerikai piacra is bevezeti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Autó

BMW-motor a Peugeot 207-ben

Alig egy évvel a bevezetése után a 207 tovább növeli vonzerejét egy teljesen új, 1,6 literes benzinmotor megjelenésének köszönhetően. A BMW-vel közösen gyártott erőforrás legnagyobb teljesítménye 120 lóerő, nyomatékmaximuma pedig 160 Nm 4250 fordulat/percnél.

hvg.hu Autó

Visszaforgatják a szennyvizet a BMW-gyárban

Mérföldkőnek számít a környezetvédelmi megoldások alkalmazásában a BMW steyri motorgyárának technológiájában alkalmazott új vízfelhasználási és szennyvízkezelési koncepció. Az eredmény: 2006 végén az üzemi szennyvíz csatornahálózati csatlakozását el is zárták, s a jövőben évente mintegy 30 millió liter vizet takarítanak meg.

hvg.hu Autó

PSA-BMW: újabb közös fejlesztésű motor

A BMW és a PSA Peugeot Citroën közötti együttműködésben egy új, 1,4 literes benzinmotor gyártásáról döntöttek. Az új erőforrás közvetlen leszármazottja az 1,6 literes motornak, amelyet a két gyártócsoport a már forgalmazott modellcsaládoknál, a Mini Cooperen és a Cooper S-en, valamint a Peugeot 207-nél alkalmaz.

hvg.hu Autó

Megújult a legkisebb BMW

Genfben bemutatkozott az új BMW 1-es sorozat új karosszériaváltozatokkal, új motorokkal, jelentősen megváltozott külsővel és még vonzóbbá alakított belső térrel. Az egyes BMW háromajtós kivitelben is kapható lesz.