szerző:
hvg.hu

Grandiózus méretek, elegáns, nem túl hivalkodó beltér, erős és dinamikus motor, kitűnő váltó jellemzi a Chevrolet első európai dízeljét. Ezzel szemben drága és sokat fogyaszt.

© hvg.hu
A Chevrolet dízeltörténete Európában a Captivával kezdődött, majd az Epicával, és a Lacettivel folytatódott. A Captiva a koreai-amerikai-európai hibridmárka legfeltűnőbb, legdrágább és legizgalmasabb terméke, garantáltan megfordulnak utána az emberek. Nem tudják hová tenni, látják rajta, hogy böszme nagy, kicsit tartanak is tőle, és megmagyarázhatatlan kíváncsisággal rajongják körül. Amikor kiderül számukra, hogy ez egy Chevrolet, ex-Daewoo, akkor már kissé lelohad a lelkesedésük, de továbbra is tisztelettel viseltetnek az autó iránt. Az autó sikerét jelzi, hogy a minap a Budaörsi úton egy tréleren vittek előttem egy dubai rendszámot viselő ezüstszínű Captivát. Igaz, az benzines és hathengeres volt.

© hvg.hu
A 4,7 méteres monstrum tiszteletet parancsol az utakon, elég széles és elég magas ahhoz, hogy a tömött sávok néhány dudaszóra megnyíljanak előtte. Vezetése könnyed, a kormány túlságosan is indirekt, szinte egy ujjal lehet irányítani. Ez terepen és parkolásnál előnyös, ám nagyobb sebességnél veszélyes. Egy sebességfüggő szervokormány jobb választás lett volna. Az autó légiességét a könnyű ajtók, az egyszerűen működő kapcsolók, a puha, kényelmes, lazán mozgatható ülések csak tovább hangsúlyozzák. A Captiva úgy fut a mezőn, mint egy nyulat kergető kecses agár. Persze, ha ránézünk, a kecsességet nem látjuk ebben a böhöm nagy autóban, a marcona külső érzékeny és érző lelket takar. Ettől annyira kezes az autó.

Tetszett
Magas és kényelmes üléspozíció
Grandiózus méretek
Gazdag felszereltség
Terepjáróképesség
A motor zaja jelzi, hogy dízel, főleg kigyorsításnál, ám a dinamizmusa ellentmond a kétliteres hengerűrtartalomnak. A 150 lovas 320 Nm-es motor könnyedén mozgatja a közel kéttonnás testet. A motor és a futómű zaja nagy sebességnél sem zavaró, a kipufogó hangja nem jut el a fülünkig, az utasfülke jól szigetel. A motornak csak a fogyasztása nem tetszett, a több mint 10 literes átlagfogyasztás vegyes használatban sok, városi forgalomban folyamatosan 12 fölötti fogyasztást mutatott a fedélzeti számítógép. Előzni könnyű vele, ha alacsony fordulaton kövér gázfröccsel ösztökéljük száguldásra a Captivát, a kocsi meglódul, ám a motor csúnyán kerregve hördül fel.

Terepen is elboldogul (Oldaltörés)© hvg.hu
A Captiva alapvetően elsőkerekes, ha valamelyik kerék azonban megcsúszna, akkor automatikusan összkerék-hajtásúvá válik. Bár kifejezetten szabadidő-autóként határozzák meg a Captivát, távolról sem terepjáróként, az autóban van lejtmenetvezérlő, amely lejtőn magától fékezi az autót, meggátolva, hogy megcsússzon. Kipróbáltam, jól működik, ahogy a Captiva is a terepen. Erdőszélen, dimbes-dombos mezőkön, szőlősben, saras földúton vidáman tép. Szabad hasmagasságának köszönhetőn nincs a városban akadály a számára, a járdaszegélyt 18 hüvelykes kerekeivel és ballonos gumijaival meg sem érzi. Nagyon magasan ülünk, parádés a kilátás. Futóműve kényelmesen terepjárós, kissé hullámzik.

© hvg.hu
Tesztautóm a lehető legmagasabb felszereltséggel volt közel tízmilliósra tuningolva. A tempomat, a projektoros automatikus fényszórók, a kikapcsolható ESP, az ülésfűtés, a bőr belső, az elektromos mozgatású vezetőülés, a tolatóradar, a műanyag védőborítás, a krómozott dupla kipufogó, a hét ülés, a hatlemezes mp3-as hifi mind alapfelszereltség. Az LT High extráin kívül az Epicához hasonlóan nem lehet igazán fényűzővé tenni az autót, a xenon-lámpák, a kanyarfényszórók, a komolyabb hifik, a navigációs berendezés, a Bluetooth, a hangvezérlés a GM magasabbra pozícionált márkáinak, az Opelnek, a Saabnak és a Cadillacnek dukál csak. Az ülésfűtés magától nem kapcsolódik ki, így néha meleg helyzetbe kerülhetünk, ennél takarékosabb, ha egy időzítőt alkalmaznak.

© hvg.hu
A multifunkciós kormány az Epicából ismerős, balra az audiorendszer, jobbra a tempomat kapcsolóival. Hátránya, hogy sötétben a funkciók nem kaptak megvilágítást, így az első használatok során csak sötétben tapogatózunk. A nappal is tetszetős egyszerű belső este is szép, a beltér anyagainak minősége, kivéve a bőrüléseket és a padló borítását, a márka alacsonyabbra pozícionált presztízséhez alkalmazkodik. A tavaszi nap olvasztó sugarait elektromos tetőablakon engedhetjük be az autóba. A klíma automatikus, manuális és egyzónás.

Nem tetszett
Drága ár
Magas fogyasztás
Nagyon praktikus az autó, a csomagtartó ablaka külön is nyitható, igaz csak a távirányítóról vagy a vezető oldali ajtó karfájából. A csomagtartó jól variálható, ha nem használjuk a plusz két ülést, akkor teherautónak is megfelel a Captiva. A hátsó üléspad háttámlájának dőlésszöge több állásban változtatható, a hátsó üléssor megközelítését egyszerűen oldották meg a Chevrolet tervezői: a középső sor szélső ülését egy karral felhajtjuk és máris megoldott a beszállás. Felnőtteknek is sikerül a beüléses mutatvány, hosszabb távon azonban nem kényelmes a hetes busz. Tárolórekeszből sok van, pohártartóból öt, a könyöktámasz multifunkciós és jó mély.

A Chevrolet Captiva a német, amerikai és japán konkurenseknél jóval olcsóbb, ám a koreai versenytársaival hasonló áron kínálják, a legolcsóbb dízel Captiva is nyolc millió forint, benzines változatban is legalább 7,5 millió. A 230 lovas hathengeres csúcsváltozatért 11,7 milliót kell fizetnünk.

Műszaki adatok (Oldaltörés)
Chevrolet Captiva 2.0D LT High, 7 üléses
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1991
Környezetvédelmi besorolás Euro 4
Max. teljesítmény lóerő150 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 320 Nm 2000-es fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2705
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4635/1850/1720
Csomagtér465-930 liter
Saját tömeg (kg) 1835
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 180
Gyorsulás 0-100 km/h (mp)12,2
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 11
Országúti 7,3
Vegyes8,7
Tesztfogyasztás10,5
CO2 kibocsátás (g/Km) 233
ÁRA Az autó ára 9,396 millió forinthvg.hu Autó

Viszik a Chevrolet-t az oroszok

A világ legnagyobb autógyártója, megduplázva az eredetileg tervezettet, 70 ezer autóra növeli a Szentpétervár melletti összeszerelő üzemének éves kapacitását. Európában Oroszország a Chevrolet legnagyobb piaca.

hvg.hu Autó

Hármas ikreket mutatott be a Chevrolet New Yorkban

A New York Auto Show Chevrolet standjának látogatói találkozhatnak a GM három mini koncepcióautójával. A kreatív Chevrolet Beat, Chevrolet Groove és Chevrolet Trax ötletesen viszi át a városi élet energiáját, sokszínűségét és érdekességét mutatós, szórakoztató, kis fogyasztású és értékes autókba.

hvg.hu Autó

Dízelfronton erősít a Chevrolet

A dízelmotoros Captiva szabadidő-terepjáró, illetve a középkategóriájú Epica szedán után már a kompakt Lacetti/Nubira modellcsalád vásárlói is dönthetnek a gázolajos erőforrás mellett. A Chevrolet Europe hat modellcsaládjából háromhoz készül dízelmotor.

hvg.hu Autó

Genfben mutatkozik be a Chevrolet új kompaktja

A Chevrolet fontolgatja, hogy Európában is piacra dobja a Chevrolet HHR-t, ezért a genfi szalonon leleplezi ezt az érdekes kompakt modellt. A HHR nagyon egyéni autó, sajátos stílussal és variálható berendezéssel. Inspirálója az 1949-es Chevrolet Suburban.

automenedzser.hu Autó

Autóteszt: a kistigris nagy tigrise

Ha Koreát Ázsia kistigrisének nevezik, akkor az Epicát hívhatjuk a kistigris nagy tigrisének. Félni nem kell tőle, az Epica szelíd, nem harapós, viszont annál kényelmesebb autó.