szerző:
hvg.hu

Bármilyen jó autóról, bármilyen bámulatos teljesítményéről, menettulajdonságairól is legyen szó, azzal tisztában kell lennünk, hogy a legtöbb esetben a leggyengébb láncszemet a gumi jelenti a rendszerben.

Mindig a gumi dönti el, hogy a teljesítményből mi az, ami megmutatható, kiautózható. Ahhoz, hogy a minimális feltételeknek eleget tegyünk, mindig az évszaknak megfelelő gumi legyen az autón. Ez azt jelenti, hogy plusz hét Celsius fok felett nyári, az alatt téli gumi a megfelelő, sőt kötelező. 

Téli meg a nyári
© Autómenedzser
A téli gumi nemcsak a mintázatában és lamellázottságában tér el a nyáritól, hanem az összetételében is, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz szilika adalékot, ami lehetővé teszi, hogy a hidegben is lágy maradjon, megőrizve a jó tapadási tulajdonságokat. Sokan úgy gondolják, ha négyévszakos gumit vásárolnak, megúszhatják a külön nyári és téligumi-szett megvásárlását. A négyévszakos gumi azonban röviden annyit tesz, hogy soha nem jó! Sem nyáron, sem télen nem tudja az elvárható teljesítményt nyújtani, mivel egy átlagra van belőve a teljesítménye. Ennek legfőbb oka, hogy eredendően olyan égövi területre találták ki, ahol télen sem süllyed 0 fok alá a hőmérséklet és csekély az esélye a havas, jeges útviszonyoknak. Az autósport világából is ismerős lehet az a tény, hogy nem lehet olyan gumit készíteni, amelyik kiemelkedő teljesítményre lenne képes eltérő hőmérsékleti és útviszonyok mellett. Nincs ez másképp a közúton sem. Ha beköszönt az ősz vagy a tavasz, a fent említett nappali átlaghőmérsékletnél célszerű megejteni a gumicserét. 

Kevesen tudják, de amikor a hőmérő higanyszála 7 fok alá süllyed, a nyári gumi már nehezen éri el a tapadáshoz szükséges üzemi hőmérsékletet, merevebbé, ridegebbé válik, így aztán ez a tapadásban, irányíthatóságban, úttartásban és nem utolsó sorban a féktávolságban is megmutatkozik.Ez utóbbi több méterrel is hoszabb lehet azonos sebességnél mérve és öszehasonlítva a jó minőségű téligumi értékével.

Ha lehetőség van rá, 50 százaléknál kopottabb gumikat ne használjunk! Nyári esetében, ha muszáj, elmehetünk a törvény adta keretekig, azaz 1,6 milliméterig, bár ilyenkor a gumik vízelvezető képessége drasztikusan lecsökken, megnövelve ezáltal az aquaplaning (vízen felúszás) esélyét. A téli gumival óvatosabban kell bánni: 50 százaléknál, azaz 4 milliméternél kopottabbal ne vágjunk neki a télnek!

Nem csak a kopásteljesítmény határozza meg a használhatóságot, hanem a gyártástól (pl. DOT 32 05) számított idő is, ahol az első két szám a gyártás hetét, a második két szám a gyártás évét jelöli. Ez az érték nem haladhatja meg a három évet. Ez a gumi szavatossági ideje: ez idő alatt anyagában megöregszik, és már nem hozza a tőle elvárható és megszokott tapadási értékeket. Az a legjobb, ha a gumi egy kicsit többet tud, mint az autó (tehát túl van biztosítva), így nem lehet zavarba hozni a hétköznapi vezetési stílussal. Gyakran látni, hogy nagy teljesítményű autóknál ez nem is olyan könnyű feladat: nevetséges minőségű és teljesítményű gumikon gurulnak. Ezek a fekete hengerek többnyire a szupermarketek polcairól kerültek fel a csillogó felnikre.
 
Cikkünk folytatásában kiderül, melyik kerékre kell tenni a jobban tapadó gumikat, hogyan nem szabad parkolni, illetve hogyan növelhetjük a gumik életét. Kattintson.

Prizma

Használt gumiabroncsok

Mesterséges korallzátony alapjának szánták őket, ehelyett tömegesen szabadultak el és korallpusztító bombákként...